«Έχετε απόλυτο δίκιο να λέτε πως η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια ξεπερνά την οικολογική επίπτωση από μια μεγάλη πυρκαγιά. Γι’ αυτό και ζήτησα από έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία να ‘χτίζει μέσα από συντρίμμια’ – φράση που ο ίδιος ο κ. Μπένος χρησιμοποίησε σε δήλωσή του – προκειμένου να μας βοηθήσει να σκεφτούμε από την αρχή το μέλλον της», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση δημοσιογράφου από το νησί το οποίο ακόμα μετρά τις πληγές του από τις φωτιές, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης τύπου.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την Εύβοια, υπό τον κ. Μπένο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα, δράσεις άμεσες αλλά και βραχυπρόθεσμες, οι οποίες θα συζητηθούν στο εν λόγω όργανο.

Μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση απασχολεί η αναδάσωση των καμμένων εκτάσεων, είτε φυσική, είτε τεχνητή, όπως ανέφερε. Οι παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον, ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα, συγκαταλέγονται στις άμεσες προτεραιότητες, εξήγησε.

Εξάλλου, «το πακέτο στήριξης που δίνουμε στη Βόρεια Εύβοια», συνέχισε, «δε θα έλεγα ότι είναι γενναιόδωρο, θα έλεγα είναι το ενδεδειγμένο, λαμβάνοντας υπόψιν την έκταση της καταστροφής».

Επιπλέον, «όποια χρήματα εκταμιευτούν θα εκταμιευτούν πολύ γρήγορα» και όλα τα εργαλεία αρωγής θα διατεθούν σε μία πλατφόρμα, οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν μία αίτηση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, πως θα συναντήσει τον κ. Μπένο την επόμενη Τετάρτη, ενώ ανέφερε πως τον γνωρίζει και προσωπικά. Στη συνάντηση αυτή θα «βάλουμε μπρος τη δουλειά ανάταξης της οικονομίας, ευρύτερα, της περιοχής», είπε.

Αυτό συνεπάγεται, πρόσθεσε, πολλά έργα υποδομής, σχέδιο για την απασχόληση όσων εργάζονταν σε δάση που πλέον δεν υπάρχουν, εκτιμήσεις για τη ζημιά στον αγροτικό τομέα, στήριξη του τουρισμού μέσα από την αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου κ.α.. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως όσοι εργάζονταν στο δάσος, θα μπορούσαν εκ νέου να απασχοληθούν σε ανάλογα αντικείμενα, αναλαμβάνοντας, για παράδειγμα, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Έχουμε τα εργαλεία, τη διάθεση, τη γνώση να πετύχουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ίδια απάντησή του, ενώ υπογράμμισε πως οι πολίτες δεν θα μείνουν αβοήθητοι.