Επίσκεψη στη Διεύθυνση Αστυνομίας και στην Πυροσβεστική Διεύθυνση Αχαΐας πραγματοποίησε σήμερα, 29 Νοεμβρίου 2014, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων, που πραγματοποιεί σε Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας.

Ο Υπουργός συναντήθηκε, ακόμη, με το Δήμαρχο της πόλης, κ. Κωνσταντίνο Πελετίδη, καθώς με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο. Αύριο, Κυριακή 30 Νοεμβρίου, ο Υπουργός θα παραστεί στην πανηγυρική Θεία λειτουργία στη μνήμη του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, Πολιούχου της πόλης των Πατρών.

Συνάντηση με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο

Αναλυτικότερα, σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, όπου έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο. Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών για το πολύτιμο έργο, που έχει προσφέρει η Εκκλησία στο κοινωνικό σύνολο, ένα έργο που αποτιμάται σε περισσότερα από 15.000.000€ για τα τελευταία 10 χρόνια.

Απευθυνόμενος προς το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Δεν είναι μόνο το οικονομικό κριτήριο που κάνει το έργο σας αξιόλογο και σημαντικό. Είναι πρωτίστως ότι η Εκκλησία βρίσκεται δίπλα μας και δίνει πάντοτε το παρών, όπου υπάρχει ανάγκη, από όπου ζητηθεί βοήθεια. Έχετε πραγματοποιήσει ένα αξιοζήλευτο έργο, που δεν περιορίζεται στα στενά σύνορα του Δήμου, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, όπως η προσφορά σας στους σεισμόπληκτους της Κεφαλληνίας και τους πλημμυροπαθείς της Σερβίας. Είναι πράγματι ένα έργο που απορρέει από την αγάπη και την αλληλεγγύη και έχει ως τελικό αποδέκτη τον συνάνθρωπό μας».

Συνάντηση με το Δήμαρχο Πατρέων

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε με το Δήμαρχο Πατρέων, κ. Κωνσταντίνο Πελετίδη στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα δημόσιας ασφάλειας της περιοχής, με έμφαση στην αστυνόμευση, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη στην καθημερινότητά του. Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι η αποτελεσματικότερη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας συναρτάται και από την καλή συνεργασία με το σύνολο των τοπικών κοινωνιών και ειδικά τους εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να ευοδωθεί περισσότερο το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών και της καλύτερης διαβίωσής τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κικίλιας, δήλωσε: «Πραγματικά αισθάνομαι διπλά κερδισμένος από τη σημερινή επικοινωνία με το Δήμαρχο της Πάτρας, καθώς είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω τόσο με ένα εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που αγαπάει την πόλη του, αλλά και με ένα αξιόλογο συνάδελφο που έχει μία σημαντική διαδρομή στην ιατρική. Και επιτρέψτε μου να πω ότι είστε πραγματικά πολύ τυχεροί γιατί ζείτε στην Πάτρα, στην πύλη της Ελλάδας με την Ευρώπη, σε μία πόλη που έχει να επιδείξει αξιόλογη παρουσία στο οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και βέβαια, επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Από την πλευρά μου, θα ήθελα να τονίσω το εξής: Η ασφάλεια δεν είναι «δεξιό» ή «αριστερό» αγαθό. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει. Είναι μία αμοιβαία σχέση ανάμεσα στα μέλη μίας κοινωνίας, ένα κοινωνικό συμβόλαιο. Η ασφάλεια είναι το κλειδί για να υπάρξει σταθερότητα: πολιτική, οικονομική, κοινωνική».

Επίσκεψη στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας

Στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, συναντήθηκε με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή, Ταξίαρχο Ανδρέα Αποστολόπουλο, τους Βοηθούς του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή, Ταξίαρχο Φώτιο Τσόλκα και Ταξίαρχο Παναγιώτα Γιαννοπούλου, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, Ταξίαρχο Ιωάννη Σεϊντή, Αστυνομικούς της Διεύθυνσης, διαφόρων βαθμίδων ιεραρχίας, καθώς και εκπροσώπους συνδικαλιστικών ενώσεων. Ο κ. Υπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα εργασιακά ζητήματα, που του ετέθησαν από τους εκπροσώπους των αστυνομικών ενώσεων.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αναπτύχθηκαν τα θέματα ασφάλειας και οι επιχειρησιακές δράσεις, που εφαρμόζονται στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας ενημερώθηκε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις στοχευμένες αστυνομικές εξορμήσεις, που υλοποιούνται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της μικροεγκληματικότητας, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και για ειδικές δράσεις, οι οποίες αναπτύσσονται σε τομείς, όπως είναι η οδική ασφάλεια και η ασφάλεια σημαντικών εκδηλώσεων για την πόλη της Πάτρας (Πατρινό Καρναβάλι, κ.α.). Επισημάνθηκε, επίσης, ότι υλοποιούνται εξειδικευμένες δράσεις για θέματα εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, trafficking, αλλά και για τομείς, όπως είναι η προστασία των ανηλίκων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο μεγάλο ποσοστό εξιχνιάσεων εγκλημάτων, που έχουν επιτευχθεί από τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης, αλλά και στα σημαντικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) στην πρόληψη και την καταστολή της παραβατικότητας.

Ο κ. Κικίλιας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης δήλωσε: «Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας επιτελείται ένα σημαντικό έργο με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία, αλλά και με σχεδιασμό και στοχευμένες δράσεις. Σαφώς και μπορούν να υλοποιηθούν ακόμα περισσότερα για να βελτιώσουμε, να ενισχύσουμε την ασφάλεια των πολιτών. Δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν μόνο λύσεις. Άρα, μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη προς την κατεύθυνση αυτή. Με σχεδιασμό, με διαρκή εγρήγορση, αλλά και με πίστη και αφοσίωση».

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Διεύθυνση Αχαΐας

Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγος Νικόλαος Νικολακόπουλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας, Πύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής 6ης ΕΜΑΚ, Επιπυραγός Ιωάννης Πανόπουλος, Αξιωματικοί και το προσωπικό συναντήθηκαν με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Πυροσβεστική Διεύθυνση Αχαΐας.

Ο Υπουργός συναντήθηκε, επίσης, με τους εκπρόσωπους των τοπικών συνδικαλιστικών ενώσεων, οι οποίοι συζήτησαν μαζί του για τις συνθήκες εργασίας, τις ελλείψεις σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και για θέματα πυροπροστασίας της περιοχής. Ο κ. Κικίλιας, δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στο έργο που επιτελεί η Υπηρεσία και τόνισε ότι θα εξετάσει επισταμένως όλα τα θέματα που του ετέθησαν.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας. Τονίστηκε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η φετινή χρονιά αποτέλεσε μία από τις καλύτερες αντιπυρικές χρονιές για τη Διεύθυνση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αχαΐας, η οποία αντιμετώπισε πλήρως όλα τα σοβαρά συμβάντα δασικών πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στον τομέα ευθύνης της, με αποτέλεσμα τον μεγάλο περιορισμό της έκτασης των καμένων δασικών εκτάσεων. Αυτή η επιτυχία, όπως επισημάνθηκε, ήταν αποτέλεσμα της ορθής διαχείρισης του υφισταμένου προσωπικού, των πόρων και μέσων, καθώς και της αμέριστης συμπαράστασης των τοπικών φορέων, ιδίως δε του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Απευθυνόμενος προς τον Διοικητή και τους Αξιωματικούς της Υπηρεσίας ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Αισθάνομαι την ανάγκη να σας συγχαρώ για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έχετε καταβάλλει κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, που μόλις ολοκληρώθηκε. Μία προσπάθεια που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Σας ζητώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, με τον ίδιο επαγγελματισμό την αποστολή σας. Οφείλω να πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα της ορθολογικής διαχείρισης σε επίπεδο ανθρωπίνων πόρων και μέσων, αλλά και της αμέριστης συμπαράστασης, που είχατε από τους τοπικούς φορείς. Με τη σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, τον κύριο Γιώργο Διδασκάλου, για την έμπρακτη βοήθειά του στο θέμα των πυροσβεστικών οχημάτων».

Επίσκεψη στην Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική του Π.Π.Γ.Ν.Π. Ρίου

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, επισκέφθηκε σήμερα, τον Πυροσβέστη, που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Χρυσοβίτσα Θέρμου, στις 29 Αυγούστου 2014. Ο Υπουργός συναντήθηκε με τους θεράποντες ιατρούς, από τους οποίους ενημερώθηκε για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας του Πυροσβέστη. Ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση και κάθε αποκατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου. Είμαστε στο πλευρό του, όπως είμαστε και στο πλευρό όλων των Πυροσβεστών. Οι Πυροσβέστες μας είναι πάντα εκεί και έχουν προσφέρει πολλά με κόστος ακόμα και τη σωματική τους ακεραιότητα, την ίδια τους τη ζωή».

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αχαΐας

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αχαΐας πραγματοποίησε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Πάτρα. Στη συνάντηση συζητήθηκε η ασφάλεια ως παράμετρος για την περαιτέρω προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή. Επισημάνθηκε ότι η ανάπτυξη που διαμορφώνεται σήμερα στην Αχαΐα, αποτελεί ως ένα βαθμό, έναν δείκτη του ευρύτερου επιχειρηματικού κλίματος που επικρατεί στην Ελλάδα. Τονίστηκε ότι σήμερα, πρωταρχικός στόχος είναι να καταστεί η Αχαΐα ένας αυτοδύναμος επιχειρηματικός κόμβος στον δυτικό άξονα προωθώντας τα τοπικά της προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Mετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Η ασφάλεια είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της ανάπτυξης. Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για να υποδεχθούμε επενδύσεις, που είναι ο μόνος τρόπος, που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη».