Στην εναρκτήρια υπουργική Διάσκεψη της Στρατηγικής της Αδριατικής και του Ιονίου (EUSAIR) που συνδιοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλαβε μέρος σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Η εκπόνηση της εν λόγω στρατηγικής (της τρίτης αυτού του είδους στο πλαίσιο της Ε.Ε.) και η δημιουργία μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου είχε αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2012, με στόχο να προωθήσει την οικονομική και κοινωνική ευημερία, μέσω της συνεργασίας Κρατών Μελών της Ένωσης και τρίτων χωρών από τη συγκεκριμένη περιοχή. Η Ελληνική Προεδρία είχε προωθήσει τη δημιουργία της μακροπεριφέρειας και οργάνωσε το Φεβρουάριο του 2014 Υπουργική Σύνοδο στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου οι συμμετέχοντες Υπουργοί (εκπροσωπούντες την Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία) υιοθέτησαν Κοινή Δήλωση, σχετικά με τη διακυβέρνηση της Στρατηγικής, δεσμευόμενοι να ενεργοποιήσουν το σύνολό του διοικητικού μηχανισμού των χωρών τους, σε όλα τα επίπεδα, ώστε η Στρατηγική να υλοποιηθεί επιτυχώς.