«Είμαστε πιο συντηρητικοί στις προβλέψεις μας για την ανάπτυξης όταν την εκτιμούμε στο 3,6%, από ό,τι όλοι οι οίκοι, και εσείς μας επικρίνεται ότι είμαστε υπεραισιόδοξοι και ότι θα πέσουμε έξω…» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου.

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου στις 9/6/2021 έλεγε ότι «είναι δεδομένο πως το 2021, θα σημειωθούν ρυθμοί ανάπτυξης κοντά στο 3%» και σχολίασε: «Βρείτε τα, λοιπόν, μεταξύ σας. Θα σημειωθεί ή δεν θα σημειωθεί αυτή η ανάπτυξη; Άλλα λέει η τομεάρχης σας και άλλα μας λέτε εσείς σήμερα».

Ο κ. Σταϊκούρας, παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει έναν πολύ ρεαλιστικό στόχο για ανάπτυξη 3,6% το 2021 και κατέθεσε έναν Πίνακα προβλέψεων για την ανάπτυξη από ελληνικούς και διεθνείς οικονομικούς οίκους που απεικονίζει πολύ υψηλότερες εκτιμήσεις από αυτές του 3,6%.

Ειδικότερα ανέφερε πως «η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά 6,3% εφέτος, η Εθνική τράπεζα προβλέπει 5,7%, η PPRS στο 5%, το Γραφείο παρακολούθησης του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής στο 3,6 έως 3,8%,η ΤτΕ στο 4,2%, η ΕΕ 4,1% και ο ΟΟΑΣΑ που έλεγε 1% πλέον λέει 3,8%» και τόνισε: «Είμαστε οι πιο συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας σε σχέση με όλους τους οίκους και μας λέτε ότι έχουμε απομονωθεί; ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα; έχει ασυνέπεια και μας κατηγορείται για εμπαιγμό;».

Σταϊκούρας: Έχουμε θέσει φιλόδοξους και ρεαλιστικούς στόχους για τα προσεχή έτη

«Οι εξελίξεις εμπνέουν ρεαλιστική αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Ξέρουμε πού είμαστε, γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εργαζόμαστε σκληρά για αυτό. Έχουμε όραμα, στρατηγικό σχέδιο και, προπαντός, πίστη στην ιστορία, στις δυνατότητες και στις προοπτικές της πατρίδας και των πολιτών της. Είναι χρέος όλων μας έναντι των καλών, πολλών σελίδων της ιστορίας μας και των επόμενων γενεών, να έχουμε μία διεθνώς αξιοπρεπή και διαρκώς ισχυροποιούμενη πατρίδα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τοποθέτησή για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025».

Σε ένα ρευστό περιβάλλον, επισήμανε ότι το οικονομικό επιτελείο, με αίσθημα χρέους έναντι της πατρίδας, δικαίου έναντι της κοινωνίας, και ευθύνης έναντι των πολιτών, σχεδιάζει και υλοποιεί τις βέλτιστες πολιτικές, εντός του πεδίου των εφικτών λύσεων.

Επιτυγχάνει, εκπέμποντας ασφάλεια και σταθερότητα, την υπέρβαση της κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, έχοντας θέσει τις βάσεις, αρχικά, για ανάκαμψη και, στη συνέχεια, για οικονομική ανάπτυξη.

Αναλύοντας μέσα από 15 μετρήσιμους δείκτες επιδόσεων σε βασικούς στόχους, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ταχέως και ισχυρά. Επισήμανε και πάλι, πως «η επίτευξη του στόχου για οικονομική μεγέθυνση 3,6% το 2021 είναι απολύτως εφικτή και ρεαλιστική, καθώς όλες οι εκτιμήσεις των τελευταίων εβδομάδων, από την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΟΟΣΑ, πιστωτικά ιδρύματα και οίκους αξιολόγησης, είναι πολύ πιο αισιόδοξες για την εφετινή ανάκαμψη της οικονομίας». Παρά ταύτα, ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας, «ως υπουργείο Οικονομικών, δεν αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας για το 2021, παρά τις θετικές ενδείξεις, μέχρι να έχουμε καλύτερη εικόνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία της οικονομίας το 1ο εξάμηνο του έτους, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα στο υγειονομικό πεδίο και την υψηλή μεταβλητότητα στις εξωτερικές μακροοικονομικές εξελίξεις». Η κυβέρνηση, ανέφερε, κινείται με την υπευθυνότητα σε αντιδιαστολή με την αξιωματική αντιπολίτευση, που αρχικά «πόνταρε» στην καταστροφή της χώρας και σήμερα «μηδενίζει» τις επιτυχίες της κοινωνίας. Κυβέρνηση και κοινωνία, είπε, έδειξαν υπευθυνότητα που αποτιμώνται και αναγνωρίζονται, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά με τους στόχους, ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε πως έχουμε θέσει φιλόδοξους, αλλά και πάλι ρεαλιστικούς στόχους για τα προσεχή έτη, που είναι: η βελτίωση της ποσότητας του πλούτου, με την επίτευξη, μεσο-μακροπρόθεσμα, υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Η βελτίωση της ποιότητας του πλούτου, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, το 2022. Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, το 2022. Η δημοσιονομική βελτίωση το 2022 και η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα έως το 1ο εξάμηνο του 2023.

«Η επίτευξη και αυτών των στόχων είναι απολύτως εφικτή» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, καθώς στηρίζονται σε ένα σχεδιασμό «μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής οικονομικής στρατηγικής, την οποία η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί, μεθοδικά και συντεταγμένα.

Οι 7 πυλώνες της στρατηγικής

Στρατηγική που εδράζεται σε 7 πυλώνες: Την συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας. Την υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση μείωσης φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως για τη μεσαία τάξη. Την διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής. Την δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για ισχυρή πιστωτική επέκταση, μέσα και από ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα. Την συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την προώθηση αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Την βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και την ενεργό συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια, στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών, τη διαμόρφωση ενός νέου διεθνούς πλαισίου για τη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων, και τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.