Τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας, ως κεντρικού μοχλού της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση «Στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού: Σχέσεις Κίνας- Ελλάδας- Ευρώπης. Πολιτιστική- Οικονομική Διπλωματία», εκδήλωση που διοργάνωσαν το τμήμα Αθηνών της ΑΧΕΠΑ και το τμήμα «Αμαρυλλίδες» των «Θυγατέρων της Πηνελόπης», με την ευκαιρία της παρουσίας στην Αθήνα της καθηγήτριας Λιχούα Ζιάνγκ (LIHUA ZHANG) από το Πανεπιστήμιο Τσινγκούα (Tsinghua University) του Πεκίνου.

Ο κ. Γεροντόπουλος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για τη πρωτοβουλία, τόνισε ότι «η Κίνα και η Ελλάδα, ως εκπρόσωποι των δύο από τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας, μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο και να ηγηθούν προσπαθειών για να φέρουν πιο κοντά την Ευρώπη και την Ασία» και επισήμανε ότι η εκδήλωση αυτή «αποτελεί ένα βήμα προς την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και των ανταλλαγών μεταξύ των δύο διαφορετικών, αλλά πολύ σημαντικών πολιτισμών, απολαμβάνοντας κοινούς ιστορικούς δεσμούς».

«Όπως ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping) τόνισε στην ομιλία του στην έδρα της UNESCO την περασμένη άνοιξη, ένας αφοσιωμένος και συντονισμένος διάλογος των πολιτισμών αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των εθνών», είπε ο υφυπουργός.

Ο κ. Γεροντόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με ρίζες σε ισχυρές πολιτιστικές σχέσεις, οι σινο-ελληνικές σχέσεις θα ενδυναμώνονται και θα ανθίζουν περισσότερο στα χρόνια που έρχονται», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «μπορεί να αξιοποιήσει τον πολιτιστικό της πλούτο, στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την τρέχουσα οικονομική κρίση. Η γνωστή σε όλο τον κόσμο πολιτιστική κληρονομιά από την Ελλάδα και την Κίνα, προσφέρει ένα πολύ γερό θεμέλιο για μια ζωντανή οικονομική σχέση που θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες».