Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (14/04) στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημοσίου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική Αυτοδιοίκηση».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία, που είχε ζητήσει το ΚΙΝΑΛ, για το επίμαχο άρθρο 54 που αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές. Το άρθρο υπερψηφίστηκε τελικά από 158 βουλευτές έναντι 55 που καταψήφισαν.

Κλείνοντας την συζήτηση, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «φωτογραφική διάταξη με στόχο τον διορισμό εκλεκτού της κυβέρνησης στη θέση του προέδρου του ΑΣΕΠ», ενώ προχώρησε σε νομοτεχνική βελτίωση για το χρονικό διάστημα της θητείας των μελών του, ορίζοντας ότι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 12 έτη.

«Θωρακίζουμε την λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών, διασφαλίζουμε την λογοδοσία, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα, καταπολεμούμε τη διαφθορά με αποτρεπτικά και προληπτικά εργαλεία και προστατεύουμε το ανθρώπινο δυναμικό απέναντι σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θεσπίζοντας συγκεκριμένες και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας του «έωλα επιχειρήματα και στείρα αντιπολίτευση, γεμάτη καχυποψία και φοβίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αλλά και κανένα αντίκρισμα στη κοινωνία».