«Το κλίμα και το ενδιαφέρον που υπάρχουν στο Τσερνόμπιο είναι εντυπωσιακά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από τη Βόρεια Ιταλία, όπου συμμετέχει στο οικονομικό φόρους του Ιδρύματος Αμπροζέττι, και διευκρίνισε: «Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον να ακουστεί μια διαφορετική, τεκμηριωμένη άποψη για την πορεία της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι άρχισε να σπάει το δόγμα του μοναδικού δρόμου της πειθαρχίας και της λιτότητας που οδηγεί σε αδιέξοδο την ήπειρό μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «σε ηγετικό ευρωπαϊκό επίπεδο αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια απειλή, αλλά μια ευκαιρία να αλλάξει κατεύθυνση η Ευρώπη και να οδηγηθεί σε λύσεις που να ξαναφέρουν στο προσκήνιο τις ιδρυτικές της αξίες».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Απέχουμε, βέβαια, πολύ από το να πείσουμε αυτούς που διέπραξαν τα εγκλήματα της πολιτικής αυτής να αλλάξουν γνώμη, αλλά ο στόχος δεν είναι να πεισθούν, είναι να αποδεχθούν το αδιέξοδο των επιλογών τους και να ξαναδοθεί η δυνατότητα δημοκρατικής επιλογής, πρώτα στην Ελλάδα -με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- και σιγά σιγά, σε όλη την Ευρώπη, η οποία διεκδικεί διέξοδο».

Aπαντώντας σε ερώτηση για τις επαφές του στο Τσερνόμπιο, ο κ. Τσίπρας τις χαρακτήρισε «χρήσιμες», προσθέτοντας: «Ο Μόντι ήταν εκείνος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να ανοίξει ένα συντηρητικό φόρουμ τις πύλες του σε μια “αιρετική” άποψη. Αιρετική, βέβαια, κατά μια συγκεκριμένη λογική. Ήταν χρήσιμες και οι επαφές με τους υπόλοιπους, από τον Τρισέ, μέχρι τον Μπαρόζο, τον Ντάισεμπλουμ και τον Άσμουσεν. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ισότιμο ρόλο συνομιλητή, αν μη τι άλλο. Διατηρώντας, βέβαια, διακριτές τις μεγάλες διαφορές που έχουμε, για να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι αδιέξοδο. Είναι ένα πρώτο θετικό βήμα».