Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε πως, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση, η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1», δήλωσε πως «το θέμα, όμως, είναι να βγει ένα συμπέρασμα, αν η λογική που λέει να είμαστε στο ΝΑΤΟ για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε βάθος χρόνου, αλλά και στη σημερινή πραγματικότητα φέρνει αποτέλεσμα».

Ο κ. Σοφιανός, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ούτε σύνορα στο Αιγαίο.

Επίσης, έκανε λόγο για στήριξη που παρέχουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην «αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου», ενώ σε ό,τι αφορά τους τζιχαντιστές, τόνισε ότι λησμονείται η αναφορά στον ρόλο της ΕΕ και των ΗΠΑ, «που χρηματοδοτούσαν το ISIS και τώρα θέλουν να το βομβαρδίσουν».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα είπε, πως, «γίνεται μια προσπάθεια να διαχειριστούν τη μιζέρια μειώνοντας τις απαιτήσεις του κόσμου και λέγοντάς του εδώ θα μείνεις. Γιατί η πραγματική διαχωριστική γραμμή, την οποία θύμισε και ο κ. Σημίτης στη χθεσινή του παρέμβαση, είναι ότι στην ΕΕ υπάρχει εποπτεία διαρκείας, επιτήρηση διαρκείας, υπάρχει έγκριση προϋπολογισμών, υπάρχει τσεκούρι δηλαδή, σε μια προσπάθεια μέτρα τα οποία έχουν προαποφασιστεί να υλοποιηθούν, να γενικευτούν».