Σε ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Σερβίας, Ελλάδας και Κύπρου.

Οι υπουργοί Νίκολα Σελάκοβιτς, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης εξέτασαν τις προοπτικές ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και το μεταναστευτικό. Συμφωνήθηκε η τριμερής αυτή να αποτελέσει μόνιμο σχήμα συνεργασίας που θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει το ΑΠΕ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι τρεις υπουργοί τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας στα Βαλκάνια και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις παραβατικότητας στη Μεσόγειο και το Διεθνές Δίκαιο να αποτελέσει τον γνώμονα για την επίλυση όλων των ζητημάτων. «Η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να αποτελέσει θάλασσα συνεργασίας και όχι θάλασσα που θα ασκείται η αναχρονιστική πολιτική των κανονιοφόρων» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο ζήτημα του Κοσόβου, εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, στο πλαίσιο της διαδικασίας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίς το απόγευμα, μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί στο κτήριο της Εθνοσυνέλευσης με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάτσιτς. Αργά το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο.