Εκνευρισμό και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης για «πάγωμα» του ανοίγματος του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, παρά το αρχικό «πράσινο φως» που είχε δοθεί λίγες ημέρες πριν. Οι καταστηματάρχες των περιοχών αυτών είχαν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες για την επανεκκίνηση και ξαφνικά μπήκε κυβερνητικό φρένο μετά την έκτακτη σύσκεψη των ειδικών το βράδυ της Παρασκευής.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Κυβερνητικοί παράγοντες συνιστούν ψυχραιμία και εξηγούν πώς την περασμένη Τετάρτη ελήφθη η απόφαση με εισήγηση της Επιτροπής για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο με εισήγηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα παρατέθηκαν νέα επιδημιολογικά στοιχεία που έδειχναν περαιτέρω πίεση για τους 3 αυτούς νομούς, σε βαθμό που το επικείμενο άνοιγμα θα αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56%, η πληρότητα στα νοσοκομεία στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη αγγίζει το 100% και δεν υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ. Αναφερόμενος στον νομό Θεσσαλονίκης εστίασε στα 3.776 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων το 89% είναι συμπτωματικοί ασθενείς. Έκανε λόγο για 7.250 επαφές από τις οποίες το 44% είναι συμπτωματικές και τόνισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει αύξηση 45% το τελευταίο δεκαήμερο». Στην Αχαΐα, η πληρότητα στις απλές κλίνες αγγίζει το 95% και έχει επεκταθεί τρεις φορές το έκτακτο σχέδιό της Αριστοτέλους στα Νοσοκομεία, τα οποία στο μεγαλύτερο κομμάτι τους είναι Covid και έχουν μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ-Covid κενές.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε για τις 3 αυτές περιοχές η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει σήμερα το λιανεμπόριο.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους. Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την απόφαση του πρωθυπουργού να μην κάνει πίσω και να στηρίξει την απόφαση των ειδικών, οι αντιδράσεις και οι απειλές για αντάρτικο σταδιακά ηρεμούν και όπως όλα δείχνουν οι καταστηματάρχες θα συμμορφωθούν στα μέτρα. Ωστόσο, εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα στις 18.00 το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με μόνο θέμα συζήτησης «την πορεία της λειτουργίας του λιανεμπορίου και τη στήριξη των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του Covid-19».Ε

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο