Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το μοντέλο αποσυμπίεσης που πρέπει να υιοθετηθεί μετά από τη νέα «έκρηξη» κρουσμάτων και το «μαύρο» ρεκόρ των διασωληνωμένων ασθενών που σημειώθηκε χθες, ενδεικτικά της ευρείας διασποράς του κορονοϊού αλλά και της ισχυρής πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το κρίσιμο αυτό θέμα κυριάρχησε στη βραδινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες στην οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν για την συντεταγμένη χαλάρωση των μέτρων, καθώς απαιτείται προσοχή προκειμένου το πέρασμα σε κανονικότητα να μην φέρει περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση.

Τον δρόμο γι’ αυτό αναμένεται να δείξει η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να εξετάσει πότε και με ποιο τρόπο δύνανται να ανοίξουν οι εμπορικές δραστηριότητες, τα σχολεία και να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Οι πιέσεις που ασκούνται από την κοινωνία είναι έντονες και η αγορά στενάζει με τους επιχειρηματίες να ζητούν άμεσα επανεκκίνηση, καθώς οι απώλειες του τζίρου και η οικονομική ζημία που υφίσταται το λιανεμπόριο είναι ανυπολόγιστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μερίδα λοιμωξιολόγων εκτιμά ότι απαιτείται αναβολή μίας εβδομάδας για την λήψη αποφάσεων, για να υπάρξει πιο καθαρή εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να ανοίξουν ορισμένες δραστηριότητες, οι οποίες δεν επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο, δεδομένου ότι η παρατεταμένη καραντίνα δεν είναι πλέον αποτελεσματική.

«Ζαλίζουν» τα μαθηματικά της πανδημίας

Σε αριθμό-ρεκόρ (από την αρχή της πανδημίας) με 4.340 περιστατικά «εκτοξεύστηκαν» τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ και οι διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ άγγιξαν για πρώτη φορά τους 741. Την ίδια ώρα, 72 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από τον φονικό ιό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων μέσα στην πανδημία σε 8.017. Αντίστοιχα, αριθμό-ρεκόρ καταγράφει και η Αττική, όπου παρατηρείται εντονότερη πίεση στα νοσοκομεία, με 2.097 κρούσματα κορονοϊού. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν 535 μολύνσεις, ενώ αντίστοιχος ήταν ο αριθμός και στη Θεσσαλονίκη.

Σταθεροποίηση «δείχνουν» τα λύματα

Στον αντίποδα εικόνα σταθεροποίησης της πανδημίας δείχνουν τα ευρήματα στα λύματα μεγάλων αστικών κέντρων. Οι πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Σημαντική πτώση καταγράφεται στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα της πόλης των Πατρών (-60%). Την ίδια ώρα, οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%), ενώ ανοδική τάση καταγράφεται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης (+11%).

Το κυβερνητικό σχέδιο αποσυμπίεσης

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι τα ψυχολογικά αποθέματα των πολιτών έχουν εξαντληθεί και για το λόγο αυτό απαιτείται λελογισμένο άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων με έμφαση σε εκείνες που μπορούν να εκμεταλλευτούν τη βελτίωση του καιρού και τη μετακίνηση σε ανοιχτούς χώρους, ώστε να μην επαναληφθούν οι εικόνες συνωστισμού που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η άρση απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων και μάλιστα ενδεχομένως και από το προσεχές Σάββατο.

Πιέζουν για το λιανεμπόριο

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου με «εργαλεία» όπως τα τεστ αλλά και ο νέος πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν για τα ψώνια τους, με χρονικό περιορισμό. Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιλεγεί – τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα – η μέθοδος του click away (παραλαβή εκτός) και στη συνέχεια να επιτραπεί η φυσική παρουσία των καταναλωτών.

Μια εβδομάδα μετά και με τεστ τα σχολεία

Για μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου μετατίθεται το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των Λυκείων (λόγω πανελλαδικών εξετάσεων) και πιθανόν και των Γυμνασίων, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθεί η επαναλειτουργία των Δημοτικών. Σημειώνεται ότι η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με υποχρεωτική διενέργεια self test κάθε Δευτέρα, ενώ σε σχετική τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ότι η υποβολή σε τεστ για τον κορονοϊό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες εκπαιδευτικές δομές.