«Δεν μπορώ να αποκλείσω παράταση του lockdown, όσο πιο γρήγορα υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Ερωτηθείσα για πιθανή άρση της μετακίνησης από νομό σε νομό, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την κόπωση της κοινωνίας και το γεγονός ότι όλοι θέλουν να βγουν έξω, να ταξιδέψουν, ωστόσο συνέστησε αυξημένη προσοχή προκειμένου να διανύσουμε το τελευταίο μίλι του μαραθωνίου με ασφάλεια και να βγούμε από την περιπέτεια μια ώρα αρχύτερα.

Για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού βρίσκει σχεδόν καθολική αποδοχή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε η Επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία μιας «πύλης για διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνών» και εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, Στην ίδια κατεύθυνση η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι «όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι το Καλοκαίρι.

Ερωτηθείσα, εάν θα δημιουργηθούν ευρωπαίοι δύο ταχυτήτων, η Αριστοτελία Πελώνη απάντησε: «Δεν θέλουμε κατηγορίες δύο ταχυτήτων αλλά ταξιδιωτών ταχείας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια και τις μετακινήσεις, αυτή η συζήτηση έχει ξεκινήσει και συζητούνται ήδη τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι λεπτομέρειες. Πρέπει να λειτουργήσουν και κλάδοι όπως τουρισμού και αερομεταφορών».

TAGS