«Νομοσχέδιο που, όπως και η συνολική πολιτική της κυβέρνησης, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας.

Το νομοσχέδιο αυτό είπε, «βάζει νέους ταξικούς φραγμούς, κόβει τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων από την δυνατότητα να σπουδάσουν, ενώ προωθεί την επιχειρηματική δράση των ΑΕΙ, την αξιολόγηση με κριτήρια της αγοράς, την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα και την κατηγοριοποίηση πτυχίων και τμημάτων». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα για το τι σημαίνει έρευνα στην υπηρεσία της αγοράς, το εμβόλιο της«Astra/Zeneca», του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το οποίο «κερδοσκοπεί με αυτό εγκληματικά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε, ότι «παρά το γεγονός ότι τα ιδρύματα είναι ένα χρόνο κλειστά, τα προγράμματα με τις εταιρείες δεν σταμάτησαν να ‘τρέχουν’ ούτε μια στιγμή».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επιδεικνύει «μίσος» για τα παιδιά της εργατικής τάξης, που για να σπουδάσουν εργάζονται, και τα ονομάζει «αιώνιους φοιτητές». Τόνισε πως «το 40% των φοιτητών δουλεύουν γιατί οι οικογένειες τους δεν μπορούν να στηρίξουν τις σπουδές τους, και τώρα έρχεται η κυβέρνηση να τους πετάξει έξω» και πρόσθεσε πως «ορισμένοι δεν ξέρουν τι σημαίνει να σπάς τα κόκαλα στην οικοδομή και να πηγαίνεις να δώσεις εξετάσεις».

Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, ανέφερε πως αυτό «δεν πρόκειται να περάσει» και εκτίμησε ότι με την παρουσία της αστυνομίας εντός των Ιδρυμάτων, «τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην παρουσία στο φοιτητικό κίνημα της παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καταθέτοντας στα Πρακτικά της Βουλής, αφίσες της με ημίγυμνες γυναίκες, που όπως είπε ανήκαν στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και καλούσαν σε πάρτι που διοργάνωνε η φοιτητική παράταξη. Καταλόγισε στην ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ ότι «πουλούσαν τα θέματα εξετάσεων στα πανεπιστήμια» και αναρωτήθηκε εάν «αυτή είναι η αναβάθμιση των πανεπιστημίων για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση».

«Η οργή μαζεύεται. Θα ξεχειλίσει και είστε μακριά νυχτωμένοι. Το νομοσχέδιό σας και η αστυνομία στα πανεπιστήμια δεν θα περάσουν Θα το εμποδίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με όρους μαζικού κινήματος. Και να ξέρετε ότι με αυτά που κάνετε σκάβετε τον λάκκο σας, και αυτό είναι πολύ θετικό» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.