Στις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση απάντησε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη βουλή, επαναλαμβάνοντας ότι η σημερινή ημέρα – επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο- είναι ημέρα γιορτής για την ελληνική βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η Ελλάδα μεγαλώνει και δεν πρέπει να μειωθεί η σημασία αυτής της απόφασης» και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Κε. Τσίπρα μου δίνετε την εντύπωση ότι είστε κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών σας».

Απαντώντας στην κριτική για έλλειψη κατεύθυνσης και αποτελεσμάτων στα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια σύντομη επισκόπηση του τι έχει πετύχει η ελληνική εξωτερική πολιτική επί των ημερών του σημειώνοντας τα εξής: «Πετύχαμε δύο συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ, μία πλήρη με την Ιταλία και μία μερική με την Αίγυπτο, μια επί της αρχής συμφωνία με την Αλβανία για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας από το 2009-2010 μετά την υπαναχώρηση της Αλβανίας, αφού η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Θα υπογράψουμε συνυποσχετικό με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα για να απευθυνθούμε στο διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, προκειμένου να λύσουμε τις διαφορές μας. Πετύχαμε ενίσχυση όλου του πλέγματος των συμμαχιών Ισραήλ, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Οι σχέσεις με την Αμερική

«Μπορεί να είχαμε διαφορές ύφους και κοσμοθεωρίας με τον απερχόμενο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ αλλά δεν μπορείτε να διαφωνήσετε, ότι οι δηλώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ουδέποτε ήταν πιο υποστηρικτικές. Κατέληξε μάλιστα και στην επιβολή κυρώσεων. Αυτά είναι απτά αποτελέσματα ενεργής εξωτερικής πολιτικής».

«Ούτε ανταλλακτικά για τα μιράζ δεν είχατε φροντίσει να προμηθευτείτε»

«Κρίνετε ότι θα έπρεπε ίσως για την πιο σημαντική αγορά που θα κάνει η κυβέρνηση σε επίπεδο οπλικών συστημάτων ότι δεν θα έπρεπε να πάρουμε ανταγωνιστικές προσφορές; Αν είχατε επιφυλάξεις, γιατί τα ψηφίσατε τα ραφάλ; Και καλά κάνατε, γιατί καταφέραμε με μεγάλη ταχύτητα να βρούμε λύση».

Ο παραλληλισμός με το Καπιτώλιο

Αναφερόμενος στον παραλληλισμό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα στα επεισόδια στο Καπιτώλιο και των διαδηλώσεων (με γραφικά στοιχεία) κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Εμένα μου θύμισε το 2011, όταν η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν σε ένα παραλήρημα κατά της αστικής Δημοκρατίας, με διχασμό και προτρέποντας σε κάψιμο του ελληνικού κοινοβουλίου και με εσάς ως καβαλάρη».

«Αυτό το κύμα του λαϊκισμού, του τρόπου κατασυκοφάντησης των πολιτικών αντιπάλων – η πάνω και η κάτω πλατεία- ενώθηκαν και σας έφεραν στην εξουσία», κατέληξε ο πρωθυπουργός.