Σενάρια για τοπικά καθολικά lockdown εξετάζει η κυβέρνηση σε όσους νομούς της χώρας βρίσκονται στα «ύψη» της επιδημιολογικής κλίμακας, προειδοποιώντας για αυστηροποίηση των μέτρων οκτώ μόλις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το σήμα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης, αντιθέτως η κυβέρνηση – αν χρειαστεί – θα προχωρήσει σε σκλήρυνση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Αυστηρό μήνυμα έστειλε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λέγοντας ότι:

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι. Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί». Αλλά και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας προϊδέασε για το τι έρχεται κάνοντας λόγο για επικαιροποίηση προς το αυστηρότερο των περιοριστικών μέτρων σε αρκετούς «κόκκινους» νομούς της χώρας.

Οι φόβοι του Μαξίμου

Βασική επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου κατά την εξέλιξη του δεύτερου σφοδρού κύματος της πανδημίας και όσο πλησιάζουμε προς τις ημέρες των γιορτών και οι πολίτες χαλαρώνουν και θέλουν έστω και με αυτό τον ιδιότυπο τρόπο (sms, περιορισμοί μετακινήσεων, όριο ατόμων στο ρεβεγιόν, click away) να ξεχαστούν από την πίεση που προκαλεί η καθημερινότητα, είναι να μην υπάρξουν αστοχίες ή καθυστερήσεις.

Τα κυβερνητικά αντανακλαστικά πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να μην ανατραπεί απότομα η αποκλιμάκωση στη διασπορά του ιού και δημιουργηθούν σοβαρές εστίες αναζωπύρωσης.  Για το λόγο αυτό το μήνυμα που είναι απαραίτητο να περάσει στους πολίτες είναι ότι «αν χαλαρώσουμε, ο κορονοϊός θα βρει τρόπο να δείξει και πάλι τα δόντια του».

Στο πλαίσιο αυτό, οι έλεγχοι αυστηροποιούνται και δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο κατά-στρατήγησης των μέτρων, ενώ καλούνται οι καταναλωτές να καταγγέλλουν ανάλογες περιπτώσεις στην τηλεφωνική γραμμή 1520,  προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν στις απαραίτητες διαδικασίες εντοπισμού των παραβατών και επιβολής προστίμων.

Απαγορευτικό στα ρεβεγιόν των ξενοδοχείων

Για να βάλει φρένο στα όποια σχέδια για γλέντια σε ρεβεγιόν ξενοδοχείων με μεγάλες παρέες, η κυβέρνηση έφερε ρύθμιση που επιτρέπει μόνο το room service για όσους διαμένουν στα ξενοδοχεία κατά τις ημέρες των εορτών.  Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή γνωστοποίησε στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό, ότι τα εστιατόρια των ξενοδοχείων κατά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν θα λειτουργήσουν. Θα επιτρέπεται μόνον η, στους διαμένοντες, υπηρεσία σερβιρίσματος στο δωμάτιο (room service).  Συνεπώς, η αναστολή λειτουργίας εστιατορίων, που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αφορά στις ημερομηνίες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 καθώς και την 1η Ιανουαρίου 2021.

Έρχονται τοπικά πιο αυστηρά lockdown

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβεβαρυμμένη στη Δυτική Αττική, καθώς και στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Πέλλας, Δράμας, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας, Λάρισας. Σε αυτές τις περιοχές δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί ολικό απαγορευτικό ή αυστηρότερη δέσμη μέτρων στην πορεία προς τα Χριστούγεννα και αυτό γιατί παρατηρήθηκαν από τους ειδικούς μέσα στην τελευταία εβδομάδα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν συμμορφώνονται να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πόσο επιβαρύνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και αντίστοιχα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τις περιοχές αυτές.

«Βράζει» ο Ασπρόπυργος

Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων πραγματοποιήθηκε χθες και σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε η εισήγηση lockdown τύπου Μαρτίου με κλείσιμο επιχειρήσεων και αυξημένα τεστ στον Ασπρόπυργο, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Η επιτροπή θα κάνει σήμερα την τελική εισήγησή της στην κυβέρνηση, ενώ οι τελικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.