Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό τόνισε πως η μείωση των ανισοτήτων είναι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης.

«Η κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προϋπολογισμού, περιλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση της πανδημίας και συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις για τον εθνικό στόχο που είναι η διαρκής αύξηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος όλων» τόνισε από βήματος της βουλής ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε:  «Η μείωση των ανισοτήτων αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή αυτής της παράταξης. Το 2021 ενσωματώνει 2 χρονιές σε μία. Στο πρώτο του τρίμηνο επεκτείνονται εφόσον είναι αναγκαίο, τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020. Το εμβόλιο καθίσταται το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και στον πρόλογο της μετά -covid εποχής και σε αυτό το διπλό χαρακτήρα είναι προσαρμοσμένος ο φετινός προϋπολογισμός».

Αναφερόμενος στην στήριξη του εργασιακού και ασφαλιστικού τομέα και στη θωράκιση της απασχόλησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι : «το κράτος έγινε ο καθολικός εργοδότης της χώρας αναλαμβάνοντας τις αναστολές εργασίας. Τα ενοίκια επιδοτούνται. Διπλασιάσαμε το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε σχεδόν 500.000 δικαιούχος. Και βέβαια οι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα αναδρομικά τους». Η ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 12 δις. Το ταμείο εγγυοδοσίας, ο μηχανισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής ενίσχυσε 700.000 επιχειρήσεις.  Το κράτος χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία χρηματοδότησε τις επιχειρήσεις όταν οι τράπεζες δεν μπορούσαν» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Σε προσωπικό τόνο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραθέτοντας πίνακα με στοιχεία από το πρώτο εξάμηνο του 2015 και κάνοντας για εθνική ήττα στην οικονομία την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.