Για την πολιτική, το Μαραθώνα και τον Ηλία Ψινάκη, ο οποίος ηγείται του ψηφοδελτίου τους, μιλούν έξι γυναίκες υποψήφιες του συνδυασμού «Πολίτες», ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι έξι αυτές γυναίκες είναι οι: Πόπη Παπαδήμα (γιατρός-πνευμονολόγος), Τάνια Παππά (δικηγόρος), Ντενίζ Παναγοπουλου (διακεκριμένη αθλήτρια του τενις), Χάιδω Ρίζου (εκπαιδευτικός),Μαρία Μαράτου (συνταξιουχος), Σοφία Καραούλη (ελ. επαγγελματίας)

– Πώς γνωριστήκατε με τον Ηλία;
ΠΟΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΑ: Ήταν ο πρώτος γείτονας που γνώρισα όταν μετακόμισα στην περιοχή του Ν. Βουτζά πριν 18 χρόνια.! Από τότε κάνουμε πολύ καλή παρέα γιατί ο Ηλίας γνωρίζει πώς να είναι καλός φίλος. Είναι άνθρωπος που νοιάζεται. Και κάποιος που ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός δήμαρχος.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΑΤΟΥ: Έτσι ακριβώς. Είμαστε και εμείς πολλά χρόνια γείτονες και αυτό που πάντα με εντυπωσίαζε είναι η κοινωνική του ευαισθησία. Τον έχω δει πολλές φορές να αισθάνεται ενοχικά επειδή κληρονόμησε μια καλύτερη ζωή. Ποιος πολιτικός σήμερα σκέφτεται έτσι; Κανείς.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΟΥΛΗ:
Αυτό που σίγουρα δεν έχει κανείς, είναι την ευγένειά του. Εμείς γνωριστήκαμε με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με εντυπωσίασε το πόσο απλός, φιλικός και βαθιά ευγενής είναι. Η σοβαρότητα που τον διακρίνει δεν μετριέται με βαθμούς τυπικότητας ή σοβαροφάνειας, αλλά με όρους αλήθειας, τιμιότητας και ειλικρίνειας.

ΧΑΪΔΩ ΡΙΖΟΥ: Εμένα με εντυπωσίασε η μεθοδικότητά και η οξυδέρκεια του. Η πρώτη μας συνάντηση ήταν πριν 2 μήνες περίπου, όταν του χάρισα ένα ημερολόγιο
αφιερωμένο στον Καβάφη που εκδώσαμε στο 1ο Λύκειο Μαραθώνα, όπου είμαι Διευθύντρια. Ενδιαφέρθηκε πολύ για τη δράση μας την προσφορά μας στα πολιτιστικά της περιοχής και έσπευσε αμέσως να μας «αξιοποιήσει». Τίποτα που λέει και κάνει δεν είναι τυχαίο. Ήδη μέχρι σήμερα, έχει φροντίσει να διαλέξει τους καλύτερους, γιατί ξέρει πως μόνο έτσι πετυχαίνεις.

ΝΤΕΝΙΖ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς γνωριστήκαμε σε συνάντηση-συζήτηση για τα προβλήματα της περιοχής και τη δυνατότητα να μετεξελιχθεί ο Μαραθώνας σε Παγκόσμιο Κέντρο Αθλητισμού, όπως θα έπρεπε αυτονόητα να είναι. Αυτό, που συνειδητοποίησα αμέσως είναι πως με τον Ηλία δεν ονειρευόμαστε μόνο το ίδιο πράγμα, αλλά μαζί μπορούμε και να το πετύχουμε. Γι’ αυτό τον στηρίζω φανατικά.

ΤΑΝΙΑ ΠΑΠΠΑ: Ούτε εγώ τον γνώριζα, αλλά με κέρδισε αμέσως. Έχω μάθει να μην εμπιστεύομαι τους πολιτικούς και όλους όσους διεκδικούν θέση, ρόλο και …χέρι στα δημόσια πράγματα. Ο Ηλίας όμως το εννοεί. Είναι χορτασμένος και δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την πολιτική, παρά μόνο να χάσει.


Από αριστερά προς τα δεξιά: Πόπη Παπαδήμα (γιατρός-πνευμονολόγος), Τάνια Παππά (δικηγόρος), Ντενίζ Παναγοπουλου (διακεκριμένη αθλήτρια του τενις), Χάιδω Ρίζου (εκπαιδευτικός),Μαρία Μαράτου (συνταξιουχος), Σοφία Καραούλη (ελ. επαγγελματίας)

– Κυρία Παναγοπούλου, από παγκόσμια αναγνωρισμένη αθλήτρια κατεβαίνετε στην πολιτική. Γιατί;
Μέχρι σήμερα που έχει ζητηθεί να προσφέρω σε πολλά όπως πχ. η ευθύνη λειτουργίας του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ, ή το άνοιγμα του Παναθηναϊκού Σταδίου στο κοινό. Από όλες τις θέσεις ευθύνης που μου προτάθηκαν, αυτή της δημοτικής συμβούλου είναι η πιο σημαντική γιατί μπορώ να βοηθήσω θεσμικά τον τόπο μου. Είναι καιρός να μπουν στην πολιτική άνθρωποι που όχι μόνο έχουν γνώση, εξειδίκευση και εμπειρία, αλλά πραγματικό ενδιαφέρον και μεράκι για αυτό που κάνουν.

Και εσείς κα Καραούλη είστε ελεύθερος επαγγελματίας, μια από τις πιο «στοχοποιημένες» ομάδες από το κράτος. Μήπως γι’ αυτό αποφασίσατε να αλλάξετε επάγγελμα;

Δεν άλλαξα επάγγελμα γιατί η πολιτική για μένα δεν είναι επάγγελμα. Είναι στάση ζωής. Είναι το πάθος που σε ενεργοποιεί για να αλλάζεις κάθε μέρα τον κόσμο γύρω σου. Αυτό το πάθος και τη γνώση για το πώς λειτουργεί η αγορά θέλω να προσφέρω για να αλλάξω τον τόπο μου.



– Μπορείτε να μας πείτε μας ένα πρόβλημα που θα διεκδικήσετε τη λύση του;

ΧΑΪΔΩ ΡΙΖΟΥ: Τα σχολεία. Αυτή τη στιγμή εν έτη 2014, εγώ διδάσκω σε κοντέινερ. Και το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να απευθυνθώ προσωπικά στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για να λυθεί το πρόβλημα ενώ θα
συνεχίσω να στηρίζω τη σχολική κοινότητα, με επιμορφωτικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, διεθνείς ανταλλαγές, εκδηλώσεις και δράσεις των νέων.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΟΥΛΗ: Συμφωνώ απόλυτα. Προτεραιότητα για μένα έχουν τα θέματα που αφορούν τα παιδιά που είναι και το μέλλον της περιοχής. Σε 10 χρόνια αυτοί θα είναι οι “ΠΟΛΙΤΕΣ” του Δήμου Μαραθώνα.. Έτσι όσα περισσότερα εφόδια τους προσφέρουμε, πρότυπα σχολεία, αθλητικά και πολιτιστικά εναύσματα καθώς και ποιότητα ζωής, τόσα περισσότερα ”ταλέντα” θα αναπτύξουν που στο μέλλον θα τα αξιοποιήσουν για να προσφέρουν και στον τόπο τους.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΑΤΟΥ: Εγώ θα δημιουργούσα κέντρο πυρόσβεσης για την αντιμετώπιση της μάστιγας που είναι η φωτιά κάθε καλοκαίρι. Έχουμε αξιοζήλευτο φυσικό κάλλος που είναι αφημένο στο έλεος…των ανθρώπων.

ΝΤΕΝΙΖ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Και αν φέτος γλυτώσουμε από τις πυρκαγιές.. εγώ θα παλέψω για τη μετατροπή του Κωπηλατοδρομίου σε Διεθνές προπονητικό κέντρο και πάρκο αναψυχής. Η εμπειρία μου από την διαχείριση του Καλλιμάρμαρου, δείχνει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον αρκεί να υπάρχει ένα ρεαλιστικό πλάνο.

ΤΑΝΙΑ ΠΑΠΠΑ: Και όχι μόνο αυτό. Η νομική υποστήριξη του Δήμου είναι ανύπαρκτη. Γι’ αυτό είναι άκρως απαραίτητη η λειτουργία του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη. Και για αυτό θα παλέψω όλες μου τις δυνάμεις.

ΠΟΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΑ: Πού να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται το Κέντρο Υγείας της περιοχής. Στη γραμματεία σε υποδέχονται οι φύλακες, το ιατρικό προσωπικό είναι περιορισμένο και όποιος θέλει να βοηθήσει οικονομικά πρέπει να περάσει από 40 κύματα.. Με τη συνδρομή του Ηλία Ψινάκη μπορούμε να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία, ώστε να μπορεί το Κέντρο να δέχεται άμεσα δωρεές, που είναι ένα πρώτο βήμα για την αναβάθμισή του.

– Τι δεν θα κάνατε ποτέ στην πολιτική σας καριέρα;
ΧΑΪΔΩ ΡΙΖΟΥ:
Δεν θα εφησύχαζα πιάνοντας την καρέκλα, θεωρώντας ότι μου ανήκει… «Στα ηθικά όντα σωτηρία από την ευθύνη δεν υπάρχει» και αυτό για μένα είναι στάση ζωής.
ΤΑΝΙΑ ΠΑΠΠΑ: Δεν θα χρηματιζόμουν ποτέ ούτε θα δεχόμουν με κανένα αντάλλαγμα να κάνω κάτι ενάντια στις αρχές μου. Αυτό δηλαδή που περιμένω και από τους άλλους.

– Τι θα θέλατε να θυμούνται από την θητεία σας αν εκλεγείτε;
ΠΟΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΑ: Την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό για τους πολίτες με τον οποίο εργάστηκα στην υπηρεσία των πολιτών.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΑΤΟΥ: Ότι ποτέ δεν πρόδωσα τις αρχές μου και ποτέ δεν αρνήθηκα να κάνω το σωστό και το ηθικό.