Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά ασχολούνταν πάντα την ανακοπή διάχυσης της ακροδεξιάς, σημειώνοντας πως τώρα καλωσορίζει τους όψιμους συμπορευτές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά ανέκαθεν ασχολούνταν με την ανάλυση και ερμηνεία της διάχυσης ακροδεξιάς και φασιστικής ιδεολογίας στην κοινωνία. Καλωσορίζουμε τώρα και τους όψιμους συμπορευτές μας» δήλωσε σκωπτικά σήμερα η Όλγα Γεροβασίλη, ούσα καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η 7η Οκτωβρίου ήταν μία μεγάλη μέρα δικαίωσης και δικαιοσύνης. Μέρα ικανοποίησης για το δημοκρατικό κόσμο, που την αμαύρωσε όμως η κυβέρνηση με τη χρήση βίας. Χτες ήταν μία μεγάλη μέρα που δικαίωσε τις οικογένειες των θυμάτων, όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη Χ.Α., ήταν μεγάλη νίκη και μεγάλη ικανοποίηση για το δημοκρατικό κόσμο της χώρας.

Αυτό εκφράστηκε με μία μεγαλειώδη συγκέντρωση την οποία επέλεξε η κυβέρνηση να διαλύσει τη στιγμή της ανακοίνωσης της καταδίκης της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης! Αναίτια υπήρξε η ρίψη χημικών τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, τραυμάτισαν και βουλευτή μας. Απαραίτητη η διερεύνηση από πλευράς του υπουργείου και της ΕΛΑΣ.

Η μεγάλη αυτή χτεσινή νίκη όμως δεν έχει τελειώσει ούτε με τον κρυφό ούτε με το φανερό φασισμό όπως έχει πολύ συχνά εκφραστεί τα τελευταία χρόνια και δια πολιτικών και δια καλλιτεχνών και δημοσιογράφων με ένα λόγο που ξέπλενε τη δράση και το χαρακτήρα του ναζιστικού μορφώματος».

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται»

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε επίσης πως «η ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν διαβάζεται επιλεκτικά και δεν αλλοιώνεται με επικίνδυνες και ανιστόρητες πολιτικές εξισώσεις περί δύο άκρων.Θα πρέπει εδώ να θυμίσω -επειδή η ιστορία δεν ξαναγράφεται- ότι όντως επί Σαμαρά και επί Δένδια παραγγέλθηκε η έναρξη για τη δίωξη της Χρυσής Αυγής.

Όμως αυτό συνέβη μετά τη δολοφονία Φύσσα και δικογραφία πήγε μόνο για αυτό. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το Μανώλη Γλέζο, προσκόμισε 32 φακέλους δικογραφιών χωρίς τις οποίες ενδεχομένως να μην είχε συσχετιστεί η δράση της  ως εγκληματικής οργάνωσης. Στη συνέχεια ας μην ξεχνάμε ότι δικά μας στελέχη, δικά μας μέλη,  άνθρωποι του προοδευτικού χώρου κατέθεταν ως μάρτυρες κατηγορίας σε αυτή τη μακρόχρονη δίκη.

Η ιστορία λοιπόν ούτε ξαναγράφεται ούτε διαβάζεται επιλεκτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δημοκρατικά αντανακλαστικά στη Νέα Δημοκρατία ή σε άλλα κόμματα. Δεν είναι η ώρα να εμπλακούμε σε διαξιφισμούς αλλά όταν χτες επέλεξαν ο Πρωθυπουργός ή ο κ. Πέτσας να καταφύγουν στον ανιστόρητο ισχυρισμό της θεωρίας των δύο άκρων  επιχειρώντας εξισώσεις πολιτικά επικίνδυνες και σκόπιμες , οφείλω να πω ότι δεν αρκεί μία δήλωση για να ξεπλύνει κάποιος την προσωπική του πορεία στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.  Αυτό που έχει σημασία είναι τι βηματισμό και τι στάση είχε ο καθένας από εμάς στη διαδρομή του.

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι όλα τα κόμματα εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι όσο ήταν εκλεγμένο κόμμα του Κοινοβουλίου, ουδείς μπορούσε να της στερήσει την ψήφο.

Προέτρεψε δε τους συνομιλητές της να μην διολισθαίνουν σε τέτοια υπονοούμενα ούτε τέτοιους συμψηφισμούς ούτε σε ψυχολογικές ερμηνείες του είδους: καταλαβαίνω ότι όλοι θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στην ιστορία αυτού του τόπου.

«Η ιστορία της Αριστεράς του τόπου είναι δεδομένη. Και δεν ξαναγράφεται. Οφείλω να υπενθυμίσω λοιπόν ξανά τη στάση και τα λεγόμενα διαφόρων ενδεικτικά, των Μπογδάνου, Λοβέρδου και δημοσιογράφου πρόσφατα εκλεγμένου με την Νέα Δημοκρατία. Του Μπαλτάκου, συνομιλητή της Χ.Α. – σε γνωστό βίντεο-, ο οποίος έλεγε ότι ο Σαμαράς επέλεξε να τους διώξει γιατί του έκοβαν ψήφους και αυτό 7 μήνες μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Να τα θυμόμαστε αυτά! Και μία σεμνή συγγνώμη από πλευράς ορισμένων στελεχών θα ήταν καλοδεχούμενη. Αλλά όχι και να μας βγουν και πρωτεργάτες της δίωξης των φασιστών στη χώρα! Ο φασισμός υποθάλπτεται με πολλούς τρόπους. Και σήμερα στον δημόσιο λόγο πολλών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αυτές οι απόψεις αναπηδούν συχνά.

Παράλληλα, προέτρεψε ξανά όσους όψιμα διεκδικούν μερίδιο λέοντος στην καταδίκη της Χ.Α. να αναλογιστούν τη στάση τους και να ζητήσουν μία συγγνώμη. «Κύριε Βορίδη οφείλετε συγγνώμη για την πορεία σας και τη στάση σας. Όχι σε μένα. Στον ελληνικό λαό. Εσείς διαδεχτήκατε τον κύριο Μιχαλολιάκο!» όπως είπε.