«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει να γίνουν ένας διεκδικήσιμος στόχος, να μετατρέψουμε τα επόμενα 20 – 30 χρόνια το 100% της ενέργειας σε μορφή «καθαρής» ενέργειας. Αυτός είναι ένας δύσκολος στόχος που πρέπει όμως να επιτύχουμε» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Πρόσθεσε δε, ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που την ενέκρινε στη Βουλή με νόμο. Πιάσαμε τους στόχους των προηγούμενων ετών. Η Ελλάδα πέτυχε τον εθνικό δεσμευτικό στόχο στη διείσδυση των ΑΠΕ που ήταν για το 2030, από το 2018 κιόλας. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι σήμερα  έχουμε περίπου το 18% στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης να προέρχεται από τις ΑΠΕ, όταν εμείς παραδώσαμε την ηλεκτροπαραγωγή μέσω «καθαρής» ενέργειας στο 26%».

Και συνέχισε: «Γνωρίζω όμως πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν προβλήματα στον σχεδιασμό. Βλέπω ότι υπάρχουν αντιδράσεις, άλλες δικαιολογημένες και άλλες υπερβολικές, γιατί δεν μπορεί την ίδια στιγμή που όλο συμφωνούμε ότι θα πρέπει να πιάσουμε τους στόχους και λένε κάποιοι πως “ναι, αρκεί αυτό να μην γίνει στη δική μας γειτονιά”. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και υπερβολές γιατί δεν έχουμε πλέον ένα σωστό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού. Πρέπει να επιταχυνθούν τα βήματα και να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο αρχών, να αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες που έχει η γεωμορφολογία της χώρας μας. Δεν είναι αναγκαίο να βάζουμε όλες τις μονάδες σε ένα συγκεκριμένο βουνό, έχει πολλά βουνά και νησιά η πατρίδα μας. Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να καλύψουμε τους στόχους που έχουν τεθεί, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές και στο μέλλον όλου του πλανήτη να πιάσουμε τους στόχους».