Η εφετινή επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται όχι μόνο υπό τη βαριά σκιά του κορονοϊού, που επέφερε την ακύρωση της ΔΕΘ, αλλά και σοβαρές συνέπειες στην οικονομία, αλλά και ενώ συνεχίζεται η πιο σοβαρή κρίση με την Τουρκία από τα Ίμια και στον απόηχο της καταστροφής στη Μόρια.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η ομιλία του πρωθυπουργού το απόγευμα του Σαββάτου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, θα είναι ένας οδικός χάρτης για το πως θα περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος, στα ζητήματα πανδημίας, οικονομίας και βεβαίως ένα κομμάτι θα είναι αφιερωμένο στα ελληνοτουρκικά.

Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι το βασικό στοιχείο της ομιλίας Μητσοτάκη θα αφορά στην επέκταση υποστηρικτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ θα ανακοινώσει μείωση φορολογίας και εισφορών.

Ο πρωθυπουργός όμως θα προβεί και σε ανακοινώσεις για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, σε τρεις κατευθύνσεις:

-Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα εξοπλιστικών, συμπεριλαμβανομένων όσων συμφώνησε την Πέμπτη με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στην Κορσική στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και όχι μόνον.

-Δεύτερον, θα ανακοινώσει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό. Οι προσλήψεις όμως θα αφορουν ΕΠΟΠ και μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για το πραγματικά μείζον ζήτημα των Ενόπλων Δυνάμεων από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, που αφορά στην έλλειψη αξιωματικών λόγω των μνημονιακών μειώσεων στον αριθμό εισακτέων στις σχολές αξιωματικών, καθώς και του κύματος συνταξιοδοτήσεων λόγω μνημονίων.

-Τρίτον, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με επενδύσεις και συμπράξεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο γενικότερο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και στα σημαντικότερα νομοθετήματα για την περίοδο που ξεκινά τώρα.

Ο πρωθυπουργός όμως θα κληθεί να απαντήσει και σε μείζονα ερωτήματα όπως ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά τη νέα τουρκική Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχή κυπριακού ενδιαφέροντος, η οποία βεβαίως αποτελεί απάντηση στην επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, όπως και τι θα πράξει η Ελλάδα εάν η Τουρκία παρατείνει τη Navtex στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα και εάν την επεκτείνει βορειότερα, αμφισβητώντας την κυριαρχία του Καστελόριζου.

Θα κληθεί επίσης να δώσει απαντήσεις για το περιεχόμενο και το χρόνο της «έγγραφης συμφωνίας» με την Τουρκία, που ο ίδιος αποκάλυψε, την ώρα που η αντιπολιτευση τον κατηγορεί για μυστική διπλωματία.

Ο κ. Μητσοτάκης ανεβαίνει εφέτος στη Θεσσαλονίκη και με ένα δεύτερο μεγάλο “αγκάθι”, τη διαχείριση στο προσφυγικό- μεταναστευτικό μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια. Η κυβέρνηση δέχεται πυρά εκατέρωθεν, για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Μόρια και το γεγονός ότι έσπευσε να αποδώσει την πυρκαγιά στους ίδιους τους εγκλωβισμένους στην “κόλαση” αυτή ανθρώπους, αλλά και γιατί οι τοπικές αρχές αντιδρούν σε οποιαδήποτε λύση, θεωρώντας ότι η κατάσταση αποτελεί ευκαιρία για να φύγουν οι 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί.