Το μήνυμα ότι «η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να είναι κινητήριος δύναμη για συνεργασία και όχι για διαμάχες», έστειλε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας -μέσω τηλεδιάσκεψης- στο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeast Energy Forum), το οποίο διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και με τη συμβολή του Atlantic Council.

Ενόψει και της αυριανής επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, ο Αμερικανός αξιωματούχος τη χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθησή του πως, στη διάρκειά της, θα γίνει πολύ ξεκάθαρη η αμερικανική προσήλωση και αφοσίωση στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ και η έμφαση που δίνεται στην ανάγκη «οι διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο να επιστρέψουν στο διπλωματικό τραπέζι», ώστε να αποδυναμωθεί η σημερινή κατάσταση, κατά την οποία «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για στρατιωτική κλιμάκωση “από λάθος”».

Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε την ενέργεια ως έναν από τους πιο ισχυρούς πυλώνες συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα οδεύει προς το να γίνει η εγγυήτρια της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης της ενεργειακής τροφοδοσίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρόσθεσε πως η συνεργασία της Ελλάδας με τους γείτονές της είναι «κλειδί» για την παροχή εναλλακτικών ενεργειακών πυλών, που συνεισφέρουν στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας, όπως -μεταξύ άλλων- ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP), ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και ο Σταθμός Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής της Κομισιόν, Κριστίνα Λομπίλο, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50%-55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2030, έναντι στόχου της Ε.Ε. για 40% σήμερα.

«Την επόμενη εβδομάδα θα καταλήξουμε στο ακριβές ποσοστό» σημείωσε η ίδια, για να προαναγγείλει και την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον ενεργοβόρο και περιβαλλοντικά επιβαρυντικό κτιριακό τομέα.

Η κοινοτική αξιωματούχος επισήμανε ακόμα ότι σημαντικό μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. από την Covid-19 θα κατευθυνθεί σε έργα που προωθούν τους κλιματικούς στόχους της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), στηρίζοντας τα κράτη-μέλη σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, που στοχεύουν στην πράσινη μετάβαση.