«Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, να αναλογιστούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να διαφυλάξουμε την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή, να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της πορείας της χώρας και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τη θέσει σε κίνδυνο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο των spreads που «παρατηρείται» μετά τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «η αντίδραση των αγορών στα spreads δείχνει ακριβώς τι σημαίνει αν υπάρχει σταθερότητα στη χώρα».

«Αυτό που κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση, είναι να διαφυλάσσουμε αυτή τη σταθερότητα μέσα από μεγάλους κόπους και θυσίες, αλλά είναι αυτονόητο και ευνόητο ότι όταν δεν υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, θα υπάρχει και άνοδος στα spreads ».

Ο Γ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι πέρα από την υπευθυνότητα που έχει δείξει ο λαός και δείχνει η κυβέρνηση, θα πρέπει να τη δείξει κυρίως η αντιπολίτευση και να σταθεί άξια των περιστάσεων «ώστε να μην υπάρξει αστάθεια στη χώρα».
Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής άσκησε σφοδρή κριτική στην αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι «δυστυχώς κάποιοι νοσταλγούν το παρελθόν και δεν θέλουν να αλλάξει κάτι στον τόπο».

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «είναι αυτοί που αποθέωσαν την αναξιοκρατία, τη σπατάλη, την κακοδιαχείριση και γιγάντωσαν τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, είναι αυτοί που φωνάζουν ανεύθυνα δήθεν κατά του Μνημονίου και υπόσχονται μαγικές φόρμουλες για το μηδενισμό του ελλείμματος σε έναν χρόνο».

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής διερωτήθηκε εάν ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει το «θάρρος» να πει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι η ΝΔ κατεβαίνει στις εκλογές με προμετωπίδα κατά του Μνημονίου και να αναλύσει τις «μαγικές» λύσεις για μηδενισμό του ελλείμματος σε έναν χρόνο.

«Εμείς βάλαμε σε μια βάση το τι σημαίνουν οι εκλογές αυτές για μας, πόσο μεγάλη σπουδαιότητα έχουν και ως αυτοδιοικητικό γεγονός και για την πορεία της χώρας μας, ειδικά σε αυτή την περίσταση και φυσικά δεν έχουμε καμία επίσημη εκδήλωση, ούτε από την τρόικα, ούτε από το ΔΝΤ, για να μπορούμε να το σχολιάσουμε».

Αυτό διευκρίνισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ και η Ε.Ε. έχουν μεταβιβάσει στην ελληνική κυβέρνηση τις «ενστάσεις» και «επιφυλάξεις» που φέρονται, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις από το εξωτερικό, να έχουν εκφράσει σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Για το εάν ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει αύριο τους ηγέτες της Ε.Ε. για την πρόθεσή του να πάει σε εκλογές αν χάσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι πρόθεση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει το πολύ μεγάλο έργο που κάνει και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η βάση στην οποία συζητάμε, άρα δεν υπάρχει κάτι προς ενημέρωση».

Κληθείς να σχολιάσει «επιφυλάξεις» στελεχών του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με τις επιδράσεις που μπορεί να έχει η «εκλογολογία», τόνισε ότι με τις πράξεις της η κυβέρνηση διαφυλάσσει τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού και επισήμανε ότι «το να είμαστε ειλικρινείς με το τι συμβαίνει και να βάζουμε σε βέβαια βάση τα διακυβεύματα αυτών των εκλογών δεν βρίσκει κανέναν αντίθετο, ίσα- ίσα είναι πράξη ειλικρίνειας και ευθύνης».

Για το εάν, τέλος, ενδεχόμενη νίκη του Γ. Δημαρά στην Αττική θα αποτελέσει ήττα για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «εμείς δεν θα μείνουμε σε πρόσωπα για να πούμε εάν υπάρχει νίκη ή ήττα για το ΠΑΣΟΚ» και τόνισε πως «είναι σαφές ότι νίκη για εμάς θα είναι όταν υπερισχύσουν αυτές οι συγκεκριμένες επιλογές που έχουμε κάνει και φυσικά η συζήτηση δεν εξαντλείται σε ένα ή σε δύο πρόσωπα».