Δένδιας: Η Τουρκία να αφήσει τις οθωμανικές σπάθες και τα νέο-οθωμανικά παραληρήματα

«Η Αγία Σοφία πρέπει να αποτελέσει το επιστέγασμα στο οποίο ο καθένας να μπορεί να χωρέσει»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:29
28/07/2020
Δένδιας: Η Τουρκία να αφήσει τις οθωμανικές σπάθες και τα νέο-οθωμανικά παραληρήματα
15
loading

Στην τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας περί «παγώματος» των ερευνητικών επιχειρήσεων της γειτονικής χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη», στάθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια (Arancha Gonzalez Laya).

«Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πάντοτε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», κατέστησε σαφές ο κ. Δένδιας.

Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε πως η Ελλάδα θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό όταν η παγκόσμια αυτή θέση γίνεται αντιληπτή και από την τουρκική πλευρά.

Επίσης, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, για διάλογο όχι υπό το κράτος απειλών, προσβολών και δημιουργίας τετελεσμένων, όπως ξεκαθάρισε και κατέστησε σαφές πως η διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης, όπως άλλωστε τις καταδικάζει και όλη η Ευρώπη, προσέθεσε. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας πως «η Ευρώπη άφωνη βλέπει έναν θρησκευτικό λειτουργό να ανακαταλαμβάνει με μια νέο-οθωμανική σπάθα ένα μουσείο, το οποίο έχει ιδρύσει ο ίδιος ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας».

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Τουρκία παραβιάζει ένα σύγχρονο σύμβολο διαπολιτισμικού διαλόγου, για να το μετατρέψει αχρείαστα σε τέμενος.

Καυτηριάζοντας περαιτέρω την ενέργεια αυτή της γείτονας χώρας, είπε πως η Τουρκία δίνει την εντύπωση πως επιστρέφει στον 15ο ή στον 16ο αιώνα και επισήμανε πως η Ευρώπη καταδικάζει τις νέο-επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας σε βάρος όλων των γειτόνων, καθώς και όλες τις ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως Ελλάδα και Ισπανία έχουν παρόμοια αντίληψη, αυτή του σεβασμού των διεθνών κανόνων, του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και της ετοιμότητας να επιλύσουν τις διαφορές μας με διάλογο και καλή πίστη, γιατί όλα αυτά αποτελούν κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Να αφήσει αποφασιστικά πίσω τις οθωμανικές σπάθες και τα νέο-οθωμανικά παραληρήματα»

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις της Ε.Ε. στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι στο τελευταίο Συμβούλιο οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν από τις υπηρεσίες της Ένωσης την εκπόνηση ενός κειμένου επιλογών. Θα περιλαμβάνει αυστηρές κυρώσεις στην περίπτωση που η Άγκυρα εμμείνει στην παράνομη και επικίνδυνη για την ειρήνη και τη σταθερότητα συμπεριφορά της, διευκρίνισε.

Ανέδειξε πως είναι μια επιλογή που πρέπει να υπάρχει στο ευρωπαϊκό τραπέζι ακριβώς με την ελπίδα να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί και έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα πως αν η Τουρκία επιλέγει να αγνοεί τους κανόνες του δικαίου, πρέπει να αποκτήσει σαφή αίσθηση των ορίων της.

Παράλληλα, προέταξε την ανάγκη η Ευρώπη να είναι ενωμένη όταν παραβιάζεται η κυριαρχία της και τα κυριαρχικά δικαιώματα οποιουδήποτε κράτους-μέλους της, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως η διασφάλιση της ειρήνης για τα ¾ ενός αιώνα είναι το μεγάλο ιστορικό επίτευγμα της Ε.Ε. και κάλεσε εκ νέου την Τουρκία και την τουρκική κοινωνία να συμμετάσχει σε αυτό το επίτευγμα, αφήνοντας αποφασιστικά πίσω τις οθωμανικές σπάθες και τα νέο-οθωμανικά παραληρήματα.

Αναφερόμενος στην ατζέντα της σχεδόν δίωρης συνάντησης με την Ισπανίδα ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η Ε.Ε. να έχει έναν ενεργό ρόλο, καθώς και για τις συνεχείς παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που έχουν κλιμακώσει ποιοτικά τις εχθροπραξίες.

Επικαλούμενος τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό να στηριχθεί από όλους έμπρακτα η επιχείρηση Ειρήνη. «Η επιτυχία της επιχείρησης θα είναι η επιβολή του εμπάργκο, δηλαδή ο φραγμός στην εισαγωγή όπλων και τζιχαντιστών μαχητών στη Λιβύη. Είναι απαραίτητο βήμα για να επέλθει ειρήνευση στη χώρα αυτή.

Αποτυχία μας στη Λιβύη, μετατροπή της Λιβύης σε failed state είναι τεράστιο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή ένωση. Θα αποτελεί ένα πρόβλημα στο μαλακό υπογάστριο της», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, είπε πως με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας συζήτησαν τρέχοντα θέματα της Ε.Ε., όπως και την πρόσφατη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται σφοδρά από την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία και σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε την τελετή που είχε διοργανώσει τον Απρίλιο το υπουργείο Εξωτερικών για να εκφράσει τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη της Ελλάδας στους Ισπανούς.

Στο ίδιο πνεύμα, μετέφερε στην Ισπανίδα ομόλογό του την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη συμβολική δωρεά ενός χρηματικού ποσού το οποίο θα διατεθεί στην Ισπανία για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Επίσης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν θέματα της Μεσογείου, το μεταναστευτικό και συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους στο πλαίσιο της καινούργιας συμφωνίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Ο κ. Δένδιας το χαρακτήρισε ως ένα κομβικό ζήτημα για τις χώρες πρώτης γραμμής, σημειώνοντας πως απαιτεί τον πολύ καλό συντονισμό.

«Η Αγία Σοφία πρέπει να αποτελέσει το επιστέγασμα στο οποίο ο καθένας να μπορεί να χωρέσει»

Την πλήρη στήριξη της Ισπανίας στην Ελλάδα για τη σταθερότητα της Μεσογείου, εξέφρασε στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

«Αυτό που αποτελεί μια κατοπινή φιλοδοξία είναι να προσπαθήσουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο μετέφερα στην Άγκυρα χθες», με στόχο «να δημιουργήσουμε μια συνθήκη εμπιστοσύνης».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις χθεσινές της επαφές στην Τουρκία, η Ισπανίδα υπουργός είπε πως εισέπραξε την επιθυμία από την τουρκική πλευρά για διάλογο.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως αυτό πρέπει να γίνει πράξη, σημειώνοντας ότι δεν είναι αρκετό να λέμε ότι θέλουμε να μιλήσουμε, αλλά πρέπει να καθίσει κάποιος και να μιλήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να επιλεγεί ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε για διάφορα θέματα, μονομερή, που είδαμε στη Μεσόγειο, που αποτελούν πρόκληση της τελευταίας περιόδου.

Επίσης, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ισπανίας να κάνει τα πάντα για να δείξει ότι αυτή η επιλογή είναι σωστή και επικαλούμενος τον Νίκο Δένδια, είπε ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και αυτοί είναι οι τρόποι για να μπορέσουμε να εκφραζόμαστε.

Ερωτηθείς επίσης από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, η κ. Γκονθάλεθ Λάγια τόνισε πως πρέπει να αποτελέσει το επιστέγασμα στο οποίο ο καθένας να μπορεί να χωρέσει, ο οποίος υπό τη σκέπη της να μπορέσει να παραμείνει και υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού αυτών που λέει η UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά.

Ειδικότερα, τόνισε πως η θέση της ισπανικής κυβέρνησης είναι πως η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Υπήρξε οίκος πολλών θρησκειών και νομίζω ότι εμείς μπορούμε να βρισκόμαστε, ως ορθόδοξοι, ως καθολικοί, ως μουσουλμάνοι, υπό αυτή τη στέγη όλοι μαζί, συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας και τόνισε πως είναι κοινή βούληση να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες της για το ότι η ισπανική γλώσσα έγινε μέρος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας και ανακοίνωσε πως η η δική της θα ανοίξει Ινστιτούτο Θερβάντες και στη Θεσσαλονίκη, «όπου υπάρχει μια πολύ μεγάλη ισπανική κληρονομιά».

Εστίασε ακόμα στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τονίζοντας πως η Ελλάδα και η Ισπανία δούλεψαν, η μία δίπλα στην άλλη, τις τελευταίες εβδομάδες και οι καρποί αυτής της συνεργασίας με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι σαφείς.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια υπογράμμισε την ανάγκη το εμπάργκο όπλων να γίνει σεβαστό από όλα τα μέλη και μέρη, είτε είναι από αέρος, είτε είναι χερσαία, είτε θαλάσσια, και εξέφρασε τη δέσμευση της Ισπανίας ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, συμβάλλοντας στην επιχείρηση Ειρήνη.

Ειδική αναφορά έκανε στο μεταναστευτικό, χαιρετίζοντας τις αποφάσεις της Ε.Ε., ώστε να τα θέματα των προσφύγων να αντιμετωπίζονται με πνεύμα συνεργασίας και συμμαχιών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας θα ολοκληρώσει την επίσκεψή της στη χώρα μας με τη συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την παρουσία της στην εκδήλωση στο Ινστιτούτο Θερβάντες για τη Σεφαραδίτικη Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar @ Κουλερμαν

  Μην απορείς γιατί έκανε ο Κούλης υπουργούς όλους τους άχρηστους.
  Για να μη φαίνεται η δική του ανικανότητα.

 2. avatar Λούλης

  Ναι και να πιάσει την τριφυλλαρα. Έλα μωρη αρρωστεια Δένδια!

 3. avatar κακόμοιρος

  \"\"Κληθείς να απαντήσει για τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους και έχει δοθεί εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζεπ Μπορέλ, με τον οποίο είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία, να προετοιμαστεί κατάλογο κυρώσεων. Εστιάζοντας περαιτέρω στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει ζητήσει η χώρα μας, είπε πως θα αφορούν σημαντικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας\"\"
  ΕΚΤΟΣ απο τα παρακάτω:
  Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ.Μάας, διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να συμπεριλάβει στους όποιους περιορισμούς εξαγωγής όπλων προς την Άγκυρα, ότι έχει σχέση με το ναυτικό της! Δηλαδή τα υποβρύχια που τις “χτίζουν” οι Γερμανοί! Πρόκειται για 6 υποβρύχια όμοια με τα ελληνικά 214! Στην Αθήνα κάποιοι ακόμη πιστεύουν ότι “η Μέρκελ και η Γερμανία θα τα τακτοποιήσουν όλα στα ελληνοτουρκικά”;
  Όπως γράφει η Daily Sabah, o Μάας, δήλωσε ότι οι παραδόσεις όπλων που έχουν σχέση με το ναυτικό της Τουρκίας, τίποτα δεν αλλάζει. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!!! Βάλτε ΒΕΤΟ σε ότι θέμα φέρνει η Γερμανία!!! Μπορείτε;

 4. avatar Peter haη

  Τι ψάχνεις ρε; Πελάτες;

 5. avatar ……..ΑΥΤΌ ΤΟ ΠΡΆΓΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ …… ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !!!!!!!

  ........ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ????????

  1. avatar ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΧΟΥΝΤΕΣ. ΤΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΑΡΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

   Μεγάλη χαρά για κάθε ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ .

 6. avatar Κουλερμαν

  Οπότε τον βλέπω αυτόν τον τύπο γελάω. Όταν αρχίζει να μιλάει γίνεται ακόμα καλύτερο. Καλά που τους βρήκε όλους αυτούς?!?!

 7. avatar Μαζεύτηκαν όλες οι μπαλαδόφατσες…

  Καταργήστε όλες τις ομάδες και τους συνδέσμους τους (ειδικά) εχθές , γιατί κάποιοι αντί για μυαλό έχουν φουσκώσει με αέρα από τις μπάλες το κεφάλι τους. Άλλωστε το μόνο που παράγει στη χώρα τούτη δυστυχώς είναι ο φανατισμός.

 8. avatar Η Τουρκία να αφήσει το νεοοθωμανισμό.

  ...αν δεν το πράξει τι θα κάνεις;;;θα την πας σε διάλογο;;; Ο σουλτάνος τα έκανε πάνω του με αυτή τη δήλωση... κυρώσεις σαν χώρα γιατί δεν επιβάλλουμε μετά από όλα αυτά;;;

 9. avatar Δεν φταίει ο ΠΑΟ

  Πώς είναι δυνατόν κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με όσα λέει αυτό το [...]; Ας φόραγε τουλάχιστον μάσκα με τον Μίκι Μάους. Πιό σοβαρός θα φαίνονταν.
  ΥΓ. Το σχόλιο δεν αφορά τον ΠΑΟ, αφορά την σοβαρότητα του δήθεν ΥΠΕΞ.

 10. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

  Να δεις και τα σπαθιά στις δομές...

 11. avatar 124

  Περιμένεις να σε πάρει κάποιος στα σοβαρά με αυτή τη μάσκα; Άντε τράβα καλύτερα να κάνεις δηλώσεις στη δίκη στο Open.

  1. avatar ΒΑΖΕΛΟΣ -19 /11/1966—ΟΧΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΟΙ

   ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ---- Ο ΛΑΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ +ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ---- ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ . ΕΚΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ --ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ+ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ [ ευτυχώς έφυγαν] . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΒΑΖΕΧΑΣ [ έναντι πινακίου φακής ].!!!!!

 12. avatar Πάρης Κουκλογιαννης

  Ολόκληρος υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας φοράει μάσκα οπαδικη!!! Δεν νομίζω ότι έχει αυτό το δικαίωμα...αντιπροσωπεύει εμάς και θα έπρεπε να έχει την ελληνική σημαία αντί μιας ομάδας...ντροπη

 13. avatar Η … μάσκα,

  η συγκεκριμένη, ενώνει;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει