Το στόχο από 1η Αυγούστου να αρχίσουν να ταξιδεύουν τουρίστες από το Ισραήλ στην Ελλάδα έθεσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσαν στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κ.Νετανιάχου σημείωσε ότι πέρυσι είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα 1,2 εκ Ισραηλινοί τουρίστες, υπενθυμίζοντας πως όταν είχε συναντηθεί με προκατόχους του κ. Μητσοτάκη ο αριθμός αυτός κυμαινόταν μόλις στους 50.000. Η τουριστική ροή από το Ισραήλ προς τη χώρα μας έχει λοιπόν τριπλασιαστεί και αυτό σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό αποτελεί αντανάκλαση του σεβασμού προς την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε ο κορονοϊός, τόνισε όμως ότι τώρα η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι οι πρώτοι τουριστικοί προορισμοί για τους πολίτες του Ισραήλ. Έθεσε ως στόχο η 1η Αυγούστου να αποτελέσει την ημερομηνία πλήρους ανοίγματος, κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί από τους αριθμούς και το επίπεδο της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε καταρχάς στη συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ στο πλαίσιο του Smart Covid Managment Group και τόνισε; «Δε θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε. Πρέπει να επαγρυπνούμε. Να μην προβαίνουμε σε χειραψίες. Η τεχνολογία και ο λαμπρός ήλιος θα μας βοηθήσουν». Σημειωτέον ότι οι δύο πρωθυπουργοί δεν αντάλλαξαν χειραψία στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης.

«Για μας είναι σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα σε ξένους τουρίστες, αλλά η ασφάλεια και η υγεία τους αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Από 1η Ιουλίου θα έχουμε απευθείας πτήσεις προς τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας από το εξωτερικό και αν πάνε όλα βάσει σχεδίου, από την 1η Αυγούστου οι Ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Μπορούμε να παρατείνουμε την σεζόν μέχρι Οκτώβρη και Νοέμβρη. Εχουμε δουλέψει άοκνα για να διασφαλίσουμε την υγεία των καλεσμένων μας».

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν πρωτόκολλα συνεργασίας στη γεωργία, την ενέργεια και την κυβερνοασφάλεια, ενώ ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με Ισραηλινούς επενδυτές, που ενδιαφέρονται ν επενδύσουν στην Ελλάδα ή είναι ήδη ενεργοί.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα αυτή την περίοδο. Έχουμε μία απόλυτη πλειοψηφία, είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων και θέλουμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.