Τροπολογία για την ακύρωση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κατάθεσε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική Επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων», υπογραμμίζει το ΚΚΕ στην αιτιολογική έκθεση, και σημειώνει ότι στο υπέδαφός της, η Ελλάδα έχει το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μεταλλεύματα αυτά δεν είναι κοβαλτίουχα, γεγονός που τα καθιστά ως δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ, σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα χρωμίου και μαζί με το νικέλιο, δημιουργούν τον ανοξείδωτο χάλυβα, προϊόν τεράστιας αξίας.

Η ΛΑΡΚΟ και η αξία της για την ελληνική οικονομία αναπτύσσονται στο κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης που συνοδεύει την τροπολογία του ΚΚΕ. Όπως ειδικότερα αναφέρεται:

«Στη ΛΑΡΚΟ έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία πείραμα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, παραγωγής διαχωρισμού νικελίου και κοβαλτίου, παραγωγής νικελίου με τη μέθοδο της υδρομεταλουργίας.

Το 80% του τελικού προϊόντος που παράγει η ΛΑΡΚΟ και είναι πρωτογενής σίδερο δεν πληρώνεται διαχρονικά από τους πελάτες της. Πληρώνεται μόνο το Ni.

Η ΛΑΡΚΟ παράλληλα με την παραγωγή σιδηρονικελίου, παράγει και διάφορα υποπροϊόντα όπως είναι η σκουριά. Μέχρι σήμερα αυτά τα προϊόντα πέφτουν στον Ευβοϊκό ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα και μπορούν να αξιοποιηθούν.

Στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των χιλιάδων κυβικών ζεστών υδάτων ανά ώρα όπως παραδείγματος χάρη με τη μέθοδο της τηλεθέρμανσης.

Στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας υπάρχει μονάδα παραγωγής οξυγόνου και αζώτου η οποία αν εκσυγχρονιστεί έχει τη δυνατότητα της πλήρης κάλυψης των αναγκών των απαιτήσεων του εργοστασίου, αλλά και της επιπλέον προωθήσεις ως προϊόν πώλησης.

Η ΛΑΡΚΟ έχει στην κατοχή της δικό της λιγνιτωρυχείο που μπορεί να καλύψει στο 100% στις απαιτήσεις καύσιμης ύλης που χρειάζεται για το μείγμα επεξεργασίας και έτσι να εξοικονομηθούν δεκάδες εκατομμύρια.

Η ΛΑΡΚΟ έχει στην κατοχή της βαρύ εξοπλισμό εξόρυξης και αποκάλυψης μεταλλευμάτων ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα με την απαιτούμενη συντήρηση να καλύψει μεγάλο μέρος της παραγωγής μεταλλευμάτων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ.

Η ΛΑΡΚΟ έχει στην κατοχή της εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μηχανολογικής και μηχανουργικής υποστήριξης σε καθημερινές εργασίες επισκευών και κατασκευών εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος. Εδώ και πολλά έτη δεν αξιοποιούνται έχοντας αντικατασταθεί με εργολάβους».

Το ΚΚΕ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ διότι «ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και στη βάση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το νόμο 4664/2020 που ψήφισε, προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εκποίηση της ΛΑΡΚΟ σε κομμάτια». Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν ειδικότερα ότι «αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση δημιουργεί τους όρους που απαιτεί το κεφάλαιο για να γίνει η ΛΑΡΚΟ ελκυστική προς αυτό.

Η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι μετά την ψήφιση του θα σταματήσουν την παροχή προμήθειας πρώτων υλών και παροχής υπηρεσιών διάφοροι προμηθευτές και μικροί εργολάβοι μέχρι στιγμής έχει:

– Σφραγίσει το μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ στο νομό Καστοριάς με μία προίκα ετοιμοπαράδοτο πλούσιο μεταλλεύματος αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

– Έριξε πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοεργολάβους στην Εύβοια για να προχωρήσει στην αποκάλυψη μιας παρομοίας προίκας.

– Πολλά εκατομμύρια είναι αυτά που έχουν πέσει και προβλέπονται να πέσουν και στο εργοστάσιο της Λάρυμνας όπου πραγματοποιούνται επισκευές στους ηλεκτροκάμινους και τις εγκαταστάσεις.

– Παράλληλα το εργοστάσιο της Λάρυμνας επί της ουσίας έχει σταματήσει την παραγωγή, λειτουργεί με ένα καμίνι απαξιώνοντας έτσι εικονικά τις δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ. Με αυτή τη μέθοδο δημιουργεί προϋποθέσεις μεγάλης μείωσης των θέσεων εργασίας.

– Το ειδικευμένο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό της ΛΑΡΚΟ είναι κεφάλαιο της. Μέσα από τις μεγάλες περικοπές που δέχτηκε απαξιώνεται. Στόχος είναι να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης».

Αναφορικά με το επιχείρημα ότι δεν είναι βιώσιμη η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι μέχρι και σήμερα, όπου η ΛΑΡΚΟ είναι σε ειδική διαχείριση πληρώνει τη ΔΕΗ 70 ευρώ και πλέον τη MWH. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρόμοιες εταιρίες σαν τη ΛΑΡΚΟ δεν ξεπερνούν τα 30 ευρώ. «Από αυτό και μόνο φαίνεται γιατί έχει δημιουργηθεί το χρέος της ΛΑΡΚΟ απέναντι στη ΔΕΗ», τονίζει το ΚΚΕ και σημειώνει πως με πρόσχημα ότι ΛΑΡΚΟ έχει πρόστιμο για «κρατικές ενισχύσεις», η επιχείρηση έμεινε χρόνια μακριά από χρηματοδοτήσεις και δάνεια.

«Το γεγονός αυτό την έφερε πίσω στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη της για να μπορεί να παραμείνει βιώσιμη. Όπως όμως αποδεικνύεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ένα μεγάλο ποσό του προστίμου αναιρείται, ενώ το υπόλοιπο πηγαίνει για επανεξέταση.

Αυτά σε συνδυασμό ότι με πολιτική απόφαση και ευθύνη διαχρονικά δεν είχε προχωρήσει η καθετοποίηση της παραγωγής της και παραπέρα ανάπτυξη της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, έφερε την εικονική “μη βιώσιμη εταιρία”.

Έφερε την απαξίωση επί της ουσίας των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας να παράγει και να μεταποιεί τον ορυκτού της πλούτου ως τελικό προϊόν για τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας, των εργαζομένων και του ελληνικού λαού», σημειώνει το ΚΚΕ και τονίζει ότι «η ΛΑΡΚΟ από τη φύση του παραγωγικού της χαρακτήρα, είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση που μέχρι σήμερα πλειοψηφικά ανήκει στο ελληνικό κράτος. Η εκποίησή της σε ιδιώτες τη φέρνει σε κίνδυνο μέχρι και για το οριστικό της κλείσιμο».

Με βάση την πάγια θέση μας για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και της ΛΑΡΚΟ πιο συγκεκριμένο, καταθέτουμε την ακόλουθη τροπολογία, αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Η τροπολογία προβλέπει ότι:

1. Α. Από τη δημοσίευση του παρόντος, το άρθρο 21 Ν. 4664/2020 καταργείται. Επίσης καταργείται και η εξουσία του ειδικού διαχειριστή, όπως αυτή του αποδόθηκε από την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών υπ’ αριθμό 1407/2020 με την οποία διορίστηκε.

Β. Πράξεις του ειδικού διαχειριστή, από το διορισμό του μέχρι και σήμερα, που αφορούν στη μείωση του μισθολογικού κόστους της επιχείρησης, δυνάμει του άρθρ. 21 παρ.3 παρ.α’ Ν. 4664/2020, ακυρώνονται. Ανοίγουν οι διαπραγματεύσεις σύναψης Επ.ΣΣΕ με βάση την τελευταία συμφωνημένη και μη υπογεγραμμένη Επ.ΣΣΕ. Γ.

Οι οικογένειες των θυμάτων της ΛΑΡΚΟ με τη δημοσίευση του παρόντος θα πρέπει να αποζημιωθούν στο ακέραιο μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Δ. Καταργείται κάθε απασχόληση εργαζόμενου μέσα από το καθεστώς του ενοικιαζόμενου ή του εργαζομένου της εργολαβίας ή του δελτίου παροχής υπηρεσιών σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΛΑΡΚΟ παραγωγής, συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης. Οι εργαζόμενοι αυτοί ενσωματώνονται απευθείας στη ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου.

2. Η διοίκηση της «ΛΑΡΚΟ» θα ασκείται από Πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή που θα διορίζεται απευθείας με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, αποτελούμενη από δύο μηχανικούς παραγωγής, έναν μηχανικό μηχανολογικής συντήρησης, έναν μηχανικό ηλεκτρολογικής συντήρησης και έναν οικονομολόγο, ενώ όλα τα μέλη πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10ετή προϋπηρεσία στη «ΛΑΡΚΟ».

Οι αποφάσεις της Επιτροπής θα λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία, τα δε αξιώματα αυτής θα κατανέμονται με την ίδια ως άνω ΚΥΑ. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, χωρίς δικαίωμα ψήφου, μπορούν να παρίστανται πέντε εκπρόσωποι της αντιπροσωπευτικότερης συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων στην επιχείρηση, ένας από κάθε χώρο εργασίας, οι οποίοι θα ορίζονται από την οργάνωση και θα γνωστοποιούνται στον Πρόεδρο της Επιτροπής.

3. Η Εκτελεστική Επιτροπή διοικεί, εκπροσωπεί την επιχείρηση έναντι τρίτων ως προς τη διεκπεραίωση των καθημερινών της συναλλαγών, τη διαχειρίζεται και μπορεί να αποφασίζει ενδεικτικά, τη διαπραγμάτευση με τους παρόχους, προμηθευτές και εργολάβους της επιχείρησης, τη διατήρηση ή μη των πάσης φύσεως συμβάσεων της επιχείρησης ή τον περιορισμό της λειτουργίας της.

Προς τον σκοπό της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης και της μεγιστοποίησης του τιμήματος της μεταβίβασης, η Ε.Ε. δύναται να αιτείται την έκδοση ή ανανέωση διοικητικών αδειών κάθε είδους ή και να προβαίνει σε δικαιοπραξίες αναγκαίες για τη λειτουργία της εταιρίας ή που σκοπούν στην επωφελέστερη εκμετάλλευση του ενεργητικού.

Κάθε τρίμηνο η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να καταθέτει έκθεση ενημέρωσης πεπραγμένων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

4. Το σύνολο των μετοχών της «ΛΑΡΚΟ» μεταβιβάζεται αναγκαστικά στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Σε αντάλλαγμα της μεταβίβασης αυτής, οι οφειλές της «ΛΑΡΚΟ» προς το Ελληνικό Δημόσιο διαγράφονται ή περιορίζονται. Το παθητικό της εταιρίας θα προσδιοριστεί με έκθεση εκτίμησης παθητικού που οφείλει να συντάξει εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ανάληψη καθηκόντων, η Εκτελεστική Επιτροπή της παρ.1 του παρόντος, η οποία κοινοποιείται στον Υπουργό Περιβάλλοντος.

5. Από τη δημοσίευση του παρόντος αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών κατά της «ΛΑΡΚΟ» προς ικανοποίηση ή εκπλήρωση απαιτήσεων τους.

Ιδίως απαγορεύεται η έναρξη ή συνέχιση της αναγκαστικής εκτέλεσης, η άσκηση αναγνωριστικών ή καταψηφιστικών αγωγών, η συνέχιση των δικών επ’ αυτών, η άσκηση ή εκδίκαση ένδικων μέσων, η έκδοση πράξεων διοικητικής ή φορολογικής φύσεως, ή η εκτέλεση τους σε στοιχεία της περιουσίας της «ΛΑΡΚΟ». Πράξεις κατά παράβαση της ανωτέρω αναστολής είναι απολύτως άκυρες.

6. Εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της έκθεσης εκτίμησης παθητικού στον Υπουργό Περιβάλλοντος, θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ποσοστό ίσο με το 30% των περιλαμβανόμενων στην ανωτέρω έκθεση οφειλών της «ΛΑΡΚΟ» προς τους πιστωτές, πλην του Ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΗ.

Μέχρι το τέλος του 2020 η Εκτελεστική Επιτροπή οφείλει να διαπραγματευθεί με όλους τους πιστωτές της επιχείρησης για τον τρόπο και χρόνο εξόφλησης των απαιτήσεών τους και να υποβάλει το σχετικό αποτέλεσμα στον Υπουργό Οικονομικών, προς έγκριση και εκτέλεση. Για την ΔΕΗ με ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου δημιουργείται επιτροπή όπου θα διερευνήσει πόσες μεγαβατώρες έχει καταναλώσει διαχρονικά η ΛΑΡΚΟ και με τι τιμή.

Η κάθε περίοδος κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας θα συγκριθεί με τις ευρωπαϊκές τιμές κατανάλωσης. Εφόσον γίνει αυτό θα υπολογιστεί πόσο συνολικά θα έπρεπε να είχε πληρώσει η ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα στη ΔΕΗ και πόσο έχει πληρώσει. Η διαφορά που θα προκύψει θα καταβληθεί το 30% άμεσα, όπως σε όλους τους πιστωτές και το υπόλοιπο θα ρυθμιστεί σε χρονικό ορίζοντα.

7. Η νέα διοίκηση έχει την υποχρέωση να καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο και να κοινοποιήσει στη βουλή και τους εργαζόμενους έκθεση προγραμματισμού:

i. Άμεσης Μεγίστης παραγωγικής δυνατότητας με παράλληλο προγραμματισμό συντήρησης επισκευών εκσυγχρονισμού.

ii. Πενταετές πλάνο με προοπτική η ΛΑΡΚΟ να έχει το δικό της ιδιόκτητο βαρύ εξοπλισμό εξορύξεις για όλες τις εργασίες όπου θα το συντηρεί στα δικά της συνεργεία.

iii. Πενταετές πλάνο αντικατάστασης μηχανημάτων και εγκαταστάσεων με προοπτική η ΛΑΡΚΟ να έχει ιδιοκτήτες δυνατότητες κατασκευών επισκευών και προληπτικής συντήρησης.

iv. Πενταετές πλάνο κατασκευής μονάδας εμπλουτισμού και παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, κοβαλτίου και καθαρού νικελίου.

v. Πενταετές πλάνο κατασκευής μονάδων αξιοποίησης όλων των υποπροϊόντων της με προοπτική αξιοποίησης της κυρίας παραγωγή της και των υποπροϊόντων μέχρι την τελική μεταποίηση.

8. Η νέα διοίκηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει την υποχρέωση μέσα σε διάστημα έξι μηνών να παρουσιάσει ειδικευμένο, αναλυτικό πρόγραμμα άμεσης προσαρμογής και συμμόρφωσης της ΛΑΡΚΟ με τον ΚΜΛΕ, τα παγκόσμια μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας και τις συστάσεις των εργαζομένων. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει την υποχρέωση εντός έξι μηνών να παρουσιάσει σχέδιο συμμόρφωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

9. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ευθύνονται μόνο για δόλο και βαριά αμέλεια. Επίσης, δεν προσωποκρατούνται ούτε υπέχουν οποιαδήποτε αστική, ποινική ή άλλη ευθύνη για χρέη της υπό ειδική διαχείριση εταιρίας, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσης τους και το χρόνο στον οποίο ανάγονται.

10. Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος ή αφορά σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτό δεν ισχύει.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.