Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος βρέθηκε καλεσμένος της εκπομπής «Σήμερα» στο ΣΚΑΪ και κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι ότι «δεν υπήρξε παρενόχληση» του ελικοπτέρου του Έλληνα υπουργού Άμυνας και ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή στο πλαίσιο της συνηθισμένης δραστηριότητάς τους στο Αιγαίο».

Ο κ. Συρίγος υπογράμμισε ότι: «Η Τουρκία προσπαθεί να μας πει ότι είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε, δηλαδή ότι εμείς είμαστε στο Αιγαίο, εμείς κάνουμε παραβιάζεις του εθνικού εναέριου χώρου, κάνουμε υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά. Έτσι είναι τα πράγματα και πρέπει να το αποδεχτείτε. Με αυτό που λέει φωτογραφίζει μια πραγματικότητα που βιώνουμε εδώ και μερικές δεκαετίες. Απλώς είναι η ακραία εκδοχή της».

«Πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψη πολλών δεκαετιών για το θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία το επιβάλει πλέον. Πρέπει σιγά σιγά να αποκατασταθεί η κυριαρχία μας που έχει τρωθεί όλα αυτά τα χρόνια. Η Τουρκία μας ωθεί στο να κάτσουμε να ξαναδούμε τι κάνει όλος ο υπόλοιπος κόσμος, ο πολιτισμένος και αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά παραδείγματα με την αντιμετώπιση του κορονοϊού και πρέπει να δούμε συνολικά όλο το πλέγμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων» επισημαίνει ο ίδιος.

Η κρίση στη Λιβύη και τη Συρία

Όπως εξηγεί ο κ. Συρίγος «είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Σάρατζ ήταν στριμωγμένη από τις επιθέσεις του Χάφταρ και ήταν απομονωμένη στην Λιβύη, τώρα με την βοήθεια των Τούρκων έχουν μεταφέρει 7.500 τουλάχιστον Σύριου μισθοφόρους στο έδαφος της Λιβύης, drones, τεθωρακισμένα, 4-5 ναυτικών πλοίων που με τα ραντάρ τους βοηθούν συνεχώς τις δυνάμεις του Σάρατζ και έχει μειωθεί η πίεση προς τον Σάρατζ. Δηλαδή ο Σάρατζ πλέον αναπνέει. Αυτό οφείλεται στην παρέμβαση της Τουρκίας».