Πεδίο πολιτικής διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε η χρηματοδότηση των 11 εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΜΕ και εταιρεία μίντια για την προώθησης της καμπάνιας ενημέρωσης για τον νέο κορονοϊό, τα μέτρα που παίρνουν οι αρχές και τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κατά τη δευτερολογία του στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωσε ότι η εκστρατεία ενημέρωσης για την πανδημία θα αφορά και τα περιφερειακά κανάλια. Γίνεται η μέγιστη προσπάθεια να πλησιάσουμε στο 30% (της εκστρατείας) παρότι είναι κατ’ εξαίρεση η διαδικασία, για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή απήχηση, είπε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη βέλτιστη δυνατή κατανομή».

Απαντώντας στον προβληματισμό βουλευτών γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, αλλά απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Initiative, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι ένας διαγωνισμός θα διαρκούσε 6-8 μήνες κατ’ ελάχιστον και αναρωτήθηκε τι σημασία θα είχε να κάναμε καμπάνια περιορισμού της πανδημίας και ενημέρωση στο τέλος της χρονιάς; Θα θρηνούσαμε χιλιάδες θύματα (έως τότε). «Δεν είμαστε για να κρυβόμαστε, είμαστε για να αναλαμβάνουμε ευθύνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Εξέφρασε επίσης την απορία γιατί δεν υπήρξε πλαίσιο για ταχείες διαδικασίες, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ενδεχομένως το επόμενο χρονικό διάστημα να καταλήξουμε, ύστερα από συζήτηση, να πάμε σε ένα πλαίσιο που να δίνει κατευθύνσεις στην κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τέτοια θέματα με ταχύτητα».

Ειδικότερα για την Initiative, είπε ότι είναι εγνωσμένη στο χώρο, ότι μπορεί να φέρει σε πέρας το μεγάλο φόρτο που της ανατέθηκε, καθώς και ότι «δεν παίρνει το ποσό των 11 εκατ., παίρνει την προμήθεια του 3%», και δεν τιμολογούνται τα ποσά στην εταιρία. Το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει απευθείας όσους συμμετέχουν στην προβολή μηνυμάτων. Διευκρίνισε επίσης ότι «στο τέλος θα έχουμε πλήρη εικόνα ποιοι έχουν συμμετάσχει στην καμπάνια και πόσα πήρανε». Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25 και αντιπροέδρου της Βουλής Σοφίας Σακοράφα, ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι η πληρωμή των ΜΜΕ θα προαπαιτεί τη συγκέντρωση των καταχωρήσεων (αποκομμάτων εφημερίδων, στιγμιοτύπων οθόνης ηλεκτρονικών σελίδων κ.ά.).

Ενημερωτική καμπάνια πριν ανοίξουν τα σχολεία

Σχολιάζοντας τοποθετήσεις βουλευτών για την ενημέρωση ειδικών ομάδων του πληθυσμού, ο κ. Πέτσας είπε ότι θα πρέπει να είμαστε πιο στοχευμένοι στα διαφημιστικά μας μηνύματα για να προσεγγίσουμε τέτοιες ομάδες. Απαντώντας στην κ. Σακοράφα για το πότε θα ξεδιπλώσουμε μια στρατηγική εξόδου, είπε ότι θα πρέπει να έχουμε πρώτα τη γνώμη ειδικών, και μετά να στοχεύσουμε στα (ειδικά) κοινά. Πριν ανοίξουν τα σχολεία, για παράδειγμα, θα προηγηθεί καμπάνια σε μαθητές και γονείς, είπε ο κ. Πέτσας. Με αφορμή, δε, το πρόσφατο κρούσμα σε οικισμό Ρομά, και μιλώντας για τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, είπε ότι προσπαθούμε να απομονώσουμε τον πληθυσμό, ειδικά τους πιο ευάλωτους, όπως οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες υποκείμενα προβλήματα. «Εάν υπάρξουν εκεί μαζικά κρούσματα, θα πρέπει να γίνει στεγανοποίηση της περιοχής, όπως με τον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα» είπε ο κ. Πέτσας.

Στην αντιπρόταση του πρώην προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση για αποσυμφόρηση των νησιών αντί της στεγανοποίησης των δομών, ο κ. Πέτσας είπε ότι ήδη μειώνεται ο αριθμός (προσφύγων) στα νησιά. Αυτό που επίσης κάνουμε, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, είναι να αξιοποιήσουμε την πρόταση της Ευρωπαίας Επιτρόπου κ. Γιόχανσον, και ευτυχώς έχουν ανταποκριθεί ήδη οι δήμοι της Χίου, της Δυτικής Λέσβου και της Μυτιλήνης, που έχουν δεχθεί την προσωρινή μετεγκατάσταση σε άλλες δομές, ώστε να αραιώσει ο πληθυσμός.

Απαντώντας και πάλι στον κ. Βούτση για το θέμα της ενίσχυσης του Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το υπάρχον πλαίσιο ήταν ανεφάρμοστο. Τόνισε μάλιστα ότι σύντομα, επίκειται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την ενίσχυση του Τύπου (συμπεριλαμβανομένου και του περιφερειακού) με κριτήρια να μην υπάρχουν τα υπάρχοντα προβλήματα, δηλαδή της δεοντολογίας, μέσω μιας επιτροπής που θα υποδεικνύεται από τις ενώσεις του Τύπου, και της ανακατανομής των ποσών, ώστε οι επιχειρήσεις με 300 εργαζόμενους να μην παίρνουν τα ίδια χρήματα με τις επιχειρήσεις των 20 ατόμων. «Αυτό είναι είναι θέμα ημερών. Περιμένουμε τη γνωμοδότηση της ΚΕΜΚΕ (Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων) για να προχωρήσουμε στην έκδοση ΚΥΑ, για την ενίσχυση εφημερίδων πανελλαδικής και περιφερειακής κυκλοφορίας» είπε συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας.

Στο θέμα της Digea και της μέριμνας για τα περιφερειακά κανάλια, που έθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου, ο κ. Πέτσας είπε ότι «κανένα σήμα δεν θα διακοπεί». Προανήγγειλε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες θα αναληφθεί πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με τις δύο πλευρές ώστε να βρεθεί κοινός τόπος».

«Από την πολυφωνία θα εξαρτηθεί αν αυτός ο ιός δεν έχει πλήξει ύπουλα και τη δημοκρατία μας»

«Ο δημοκρατικός έλεγχος είναι ακόμη πιο απαραίτητος σε περίοδο κρίσης. Σε μια πανδημία όπου οι βεβαιότητες χάνονται, το να μπορέσει να κρατήσει κανείς σταθερό ένα πλαίσιο δημοκρατικό, είναι αυτό που θα επιτρέψει στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα να βγει όρθιο μετά από αυτή τη μεγάλη κρίση», εξήγησε η Σία Αναγνωστοπούλου, για τους λόγους που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ θέμα ελέγχου της κυβέρνησης για την ενημερωτική καμπάνια κατά του κορονοϊού.

«Ο Τύπος είναι ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να απαντά και να λογοδοτεί για τη διάθεση δημόσιου χρήματος. Είμαστε υπέρ της επιπλέον στήριξης των ΜΜΕ και του έντυπου Τύπου και του ψηφιακού», είπε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επισήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει ώστε 10 εκατ. ευρώ να δοθούν για την ενίσχυση του Τύπου, νομοθέτημα που η παρούσα κυβέρνηση κατήργησε τον περασμένο Δεκέμβριο «και έρχεται τώρα να δώσει 11 εκατομμύρια σε μια εταιρεία με απευθείας ανάθεση».

Αυτό σημαίνει, επέμεινε η Σία Αναγνωστοπούλου, ότι δεν αναρτάται τίποτα στη Διαύγεια. «Είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε που πήγαν αυτά τα χρήματα, σε ποια Μέσα πήγαν και γιατί πήγαν. Τα περιφερειακά μέσα πλήττονται. Εμείς θέλουμε οι εργαζόμενοι να μείνουν στις θέσεις τους με επιδότηση-ενίσχυση της εργασίας τους και όχι με επιδότηση της ανεργίας τους ή αναστολή των συμβάσεων τους. Αυτά είναι ζητήματα πρέπει να τα λάβετε υπόψη σας. Θέλουμε να ξέρουμε (αν) συμμετέχει ο περιφερειακός Τύπος στο 30%, όπως είχε προβλεφθεί και να μην χάνουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι», είπε η κ. Αναγνωστοπούλου, απευθυνόμενη στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα.

Η βουλευτής αναφέρθηκε και στο ζήτημα του δημοκρατικού διαλόγου και του βήματος που δίνεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης από τα ΜΜΕ. «Από την πολυφωνία θα εξαρτηθεί αν αυτός ο ιός, αν αυτός ο αόρατος εχθρός δεν έχει πλήξει ύπουλα και τη δημοκρατία μας. Βεβαίως, η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα, αλλά δεν μπορεί να μην προβάλλεται η κριτική», είπε η κ. Αναγνωστοπούλου.

«Χειραγώγηση ΜΜΕ με στόχο την αγιοποίηση του Κυρ. Μητσοτάκη»

Αδιαφάνεια στην κατανομή του κονδυλίου για την ενημερωτική καμπάνια των πολιτών, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, που έκανε λόγο για χειραγώγηση και εξαγορά καναλιών και μέσων για την «αγιοποίηση» του πρωθυπουργού.

«’Αλλο η ενημέρωση, άλλο ο πλουραλισμός άλλο η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η εξαγορά», ανέφερε ανεβάζοντας τους τόνους ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Η κριτική μας δεν είναι γιατί δίνονται χρήματα στον Τύπο. Πρέπει να δοθούν χρήματα. Δοκιμάζεται ο Τύπος και ο Τύπος είναι οξυγόνο της δημοκρατίας. Είχαμε όμως ένα πρόγραμμα 10 εκατομμυρίων, με κριτήρια, με διαφάνεια, για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου και του εθνικού Τύπου που η κυβέρνηση κατάργησε», είπε ο Γ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Τώρα η κυβέρνηση έρχεται να δώσει χρήματα, πέραν των αντικειμενικών κριτηρίων, που μια σειρά νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καθιερώσει, όπως ο νόμος που προέβλεψε ότι το 30% της δαπάνης πρέπει να δίνεται στα περιφερειακά μέσα, με απειλή κυρώσεων, όπως το μητρώο on line media για τον τρόπο που θα δίνονται τα χρήματα στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Φεύγετε από κριτήρια αντικειμενικά». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι πρέπει να δημοσιευθούν όλες οι πράξεις κατανομής του κονδυλίου ενημερωτικής καμπάνιας.

«Τα δίνετε με πλήρη αδιαφάνεια, δεν θα αναρτηθούν στη Διαύγεια. Έχουμε ήδη τα παραγόμενα αυτής της προσπάθειας. Εξελίσσεται ήδη μια διαδικασία αγιοποίησης του πρωθυπουργού. Γνωστοί δημοσιογράφοι εμφανίζουν τον πρωθυπουργό ως νέο Μωυσή. Υπάρχουν χώρες στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, με μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και τα στοιχεία αυτά αποκρύπτονται για να συντηρηθεί αυτή η κατάσταση αγιοποίησης του πρωθυπουργού. Μια κατάσταση αγιοποίησης που συντηρείται και με την κατανομή αυτών των χρημάτων, χωρίς διαφάνεια και χωρίς κριτήρια», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα κριτήρια για το πώς θα κατανεμηθούν αυτά τα χρήματα, δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικό κατάλογο των Μέσων που χρηματοδοτήθηκαν, και να σεβαστεί το ποσό της δαπάνης που πρέπει να κατανεμηθεί στα περιφερειακά μέσα.