Στο Βίλνιους της Λιθουανίας θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένη από καιρό, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (πρόκειται για ένα κείμενο 900 σελίδων που συνιστά ένα είδος δεσμευτικής σχέσης). Τα δεδομένα, όμως, ανατράπηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς δήλωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αναβάλλεται επ’ αόριστον.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι ο κ. Γιανούκοβιτς υπέκυψε στις πιέσεις του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν επιθυμεί τη σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ. Προτείνει μία δεσμευτική σχέση με τη Ρωσία, η οποία όμως έχει τον όρο να μην έχει η Ουκρανία αντίστοιχες σχέσεις με την ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στροφή του κ. Γιανούκοβιτς έγινε μετά από μυστική συνάντησή του με τον κ. Πούτιν, την οποία η Μόσχα διέψευσε.

Στην Ανατολική Εταιρική Σχέση μετέχουν, εκτός της Ουκρανίας, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Μολδαβία και η Λευκορωσία.

Μετά τη στροφή του κ. Γιανούκοβιτς, υπήρξε η σκέψη στις Βρυξέλλες να ματαιωθεί η Σύνοδος Κορυφής. Τελικά, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο και θα βρίσκονται εκεί και η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ, ενώ θα προσέλθει και ο κ. Γιανούκοβιτς, αλλά το ενδεχόμενο να μεταβάλει τη στάση του έχει αποκλειστεί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τον κ. Γιανούκοβιτς να αποφυλακίσει την προκάτοχό του, κ. Τιμοσένκο -η οποία είχε προωθήσει τη στροφή στη Δύση- και η οποία τώρα κρατείται, με αποτέλεσμα να είναι ακέφαλη η αντιπολίτευση.

Στο συγκεκριμένο θέμα, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή και η Αθήνα είναι υπέρ της πιο στενής σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, όταν μάλιστα, η Ευρώπη δεν βάζει όρο για την αποκλειστική σχέση. Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία, στο περιθώριο της Συνόδου, να συναντηθεί με τους ηγέτες και τους αξιωματούχους της ΕΕ.