Κορονοϊός: Ο Μητσοτάκης «πήρε πάνω του» την προστασία της δημόσιας υγείας κόντρα στην Εκκλησία

Η ξεκάθαρη απόφαση του πρωθυπουργού μετά τα ήξεις αφήξεις της Ιεράς Συνόδου και το παρασκήνιο


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6:35
17/03/2020
Κορονοϊός: Ο Μητσοτάκης «πήρε πάνω του» την προστασία της δημόσιας υγείας κόντρα στην Εκκλησία
59
loading

Με μία γενναία πολιτικά, αλλά απολύτως αναγκαία και ενδεδειγμένη επιστημονικά, κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε στα χέρια του την προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορονοϊού: Ο πρωθυπουργός ανέστειλε κάθε λειτουργία σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων, μετά τη μεσοβέζικη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία επέλεξε να συνεχίσει την κυριακάτικη λειτουργία, έστω και εάν κάλεσε τους ηλικωμένους πιστούς να μένουν σπίτια τους.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου είχε μιλήσει νωρίτερα χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, όχι μόνο ως διακεκριμένος επιστήμων, αλλά και ως ένας θρήσκος άνθρωπος: Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, με σπουδές στο Χάρβαρντ και σπουδαία επιστημονική πορεία, είναι επίσης πολύτεκνος οικογενειάρχης, πατέρας επτά παιδιών, μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας και ψέλνει κάθε Κυριακή σε εκκλησία της Κηφισιάς.

Επελέγη συνεπώς από την κυβέρνηση ως ο καταλληλότερος προκειμένου να πείσει με επιστημονικά και θεολογικά επιχειρήματα τους ιεράρχες για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων προκειμένου ο συνωστισμός σε εκκλησίες να μην προκαλέσει επιδημία κορονοϊού, ειδικά δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων στην Ελλάδα ξεκίνησε από γκρουπ προσκυνητών στους Αγίους Τόπους.

Δυστυχώς όμως οι ιεράρχες εκώφευσαν για άλλη μία φορά στη φωνή της λογικής και χωρίς καμία αγάπη για τον πλησίον προκειμένου να μη φανεί ότι υποχωρούν στην αρχική στάση τους, επέλεξαν να συνεχιστεί η κυριακάτικη λειτουργία με τη συμμετοχή πιστών, απλώς για μία μόνο ώρα, επτά με οκτώ το πρωί. Το να λειτουργούν οι εκκλησίες όμως μία ώρα την Κυριακή επιδημιολογικά δεν προσφέρει τίποτε, όπως επισήμανε με την ιδιότητα του ιατρού και ο βουλευτής Α Αθήνας της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης επικροτώντας την απόφαση του πρωθυπουργού και τονίζοντας πως: «Δεν είναι ώρα για να παίζουμε, πρέπει να προσαρμοστεί η θρησκεία στις επιταγές της επιστήμης».

Ως εκ τούτου η απόφαση που... εδέησε να πάρει η Ιερά Σύνοδος μετά την πίεση της κοινής γνώμης και τις εκκλήσεις του κ.Τσιόδρα, συνίστατο σε απλά ημίμετρα, ενδεχομένως ακόμη πιο επικίνδυνα καθώς θα δημιουργούσαν μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Βέβαια, η Εκκλησία της Ελλάδας κάλεσε τους πιστούς ιδίως τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να μένουν σπίτι και υιοθέτησε την επισήμανση Τσιόδρα ότι όλοι μας πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε τον κορονοϊό και να προστατεύουμε τους πλησίον μας. Από την άλλη όμως η Ιερά Σύνοδος ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι θα εξετάσει όποια άλλα μέτρα θα αποφάσιζε η πολιτεία. Μάλιστα παρουσίασε ως κίνηση υποχώρησης ότι δε θα τελούνταν το επόμενο διάστημα γάμοι και βαφτίσεις, παρότι τη Σαρακοστή ούτως ή άλλως δεν τελούνται τα εν λόγω μυστήρια!

Σημειωτέον ότι νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος είχε αποφασίσει να προτείνει στην Ιερά Σύνοδο την τέλεση της θείας λειτουργίας χωρίς πιστούς μόνο με τον ιερέα και ένα ψάλτη, είχε δηλώσει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα (την οποία διέρρευσε η Κουμουνδούρου) πως ο ίδιος θα αναλάμβανε την ευθύνη που του αναλογούσε, αλλά επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη γιατί δεν είχε ήδη κλείσει τις εκκλησίες!

Επιβεβαίωση του Newsbeast

Όπως όμως είχε γράψει από χθες το πρωί το Newsbeast και επιβεβαίωσε στη συνέχεια η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο κ.Μητσοτάκης, που είχε επικοινωνήσει την Κυριακή με τον κ.Ιερώνυμο, ήταν αποφασισμένος, εάν η Ιερά Σύνοδος δεν λογικευόταν, να προστατέψει με κάθε τρόπο τη δημόσια υγεία, αφού η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη και το ΕΣΥ ήδη δοκιμάζει τα όρια αντοχής του. Η κυβέρνηση άλλωστε με την πρώτη ΠΝΠ για τον κορονοϊό είχε προβλέψει τη δυνατότητα σφραγίσματος λατρευτικών χώρων, ωστόσο περίμενε πως η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία στην αρχή είχε επιμείνει πεισματικά πως ο ιός δε μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία, αν και στη συνέχεια είχε αναγκαστεί να προβεί σε συστάσεις προς τους πιστούς, θα λάμβανε η ίδια ελεύθερα τις γενναίες και αναγκαίες αποφάσεις. Αυτό έπραξαν άλλωστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Αλβανίας, η Εκκλησία της Κύπρου, η Εκκλησία της Κρήτης και η Εκκλησία της Αμερικής.

Ο κ.Μητσοτάκης δεν υποχώρησε στην απόφαση του να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο και απάντησε ξεκάθαρα στα ήξεις αφήξεις της Ιεράς Συνόδου. Αρχικά διανεμήθηκε κεντρικά από το κυβερνών κόμμα δήλωση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έγραψε στο twitter:

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κ.Κεραμέως αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας, όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας.

Είναι σαφές ότι στην ΚΥΑ θα υπάρχουν πρόνοιες για να αποφεύγεται ο συνωστισμός πιστών στις εκκλησίες για ατομική προσευχή.

Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020. Και μέχρι το Πάσχα, ο Θεός βοηθός...

Βεβαίως η απόφαση της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες. Όμως καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ορθόδοξοι, κίνδυνος συνωστισμού υπήρχε κυρίως στους ορθόδοξους ναούς. Και η πολιτεία επέλεξε ορθώς τα πιο αυστηρά μέτρα, καθώς το παράδειγμα της Ιταλίας τρομάζει τους ιατρούς...

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

59
σχόλια
 1. avatar ΕΛΑ ΠΑΜΕ ΛΙΓΟ

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ

  ΑΔΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  <> <> https://www.youtube.com/watch?v=SkbNUNu2hYY
  ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΠΡΩΤΟΣΑΛΤΕ
  <>. https://www.youtube.com/watch?v=mIt4Vr_zPN8
  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  <>.
  https://www.youtube.com/watch?v=LHBY9wFRlmA
  ΑΥΤΟΙ ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 15, ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΜΕΤΡΟΥΣΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.
  ΝΑ ΑΝΑΒΕΤΕ ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΣΩΣΕ!!!

 2. avatar Ο Μητσοτάκης πήρε επάνω του ! Αλήθεια ΜΕΓΑΛΗ Απόφαση Πηρε !

  Γιατι η ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΑΡΑ ΤΑΒΑΛΕ μετον ΘΕΟ ! Τουκλεισε το ΣΠΙΤΙ ! Γιατι η Εκκλησια και καθε Εκκλησια ειναι το ΣΠΙΤΙ του ΘΕΟΥ ! και Αυτο θελει Τόλμη και Αποφασηστικοτητα και ομως ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο Μητσοτακης και θα μεινει στην ιστορια στη Μάχη κατά ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

 3. avatar Αρθουρε ! Ειπες πολλα αλλα εκανες ενα λαθάκι είπες για χιλιαδες

  Μορφωμένους Ιερείς που τους βρήκες? Οι ρασοφόροι στην Ελλάδα στο Σύνολό τους ειναι Αγράμματοι και Αμορφωτοι το μόνο που τους σώζει ειναι τα Γένια και τα Ράσα ! Ετσι πουλανε ΦΑΤΣΑ στον αμορφωτο ΛΑΟ !

  1. avatar Αρθούρος Ι

   Τώρα,αποδείχνετε ότι ζείτε στο 1960 και πιό πίσω ακόμα.Και βέβαια είναι χιλιάδες οι όχι απλώς μορφωμένοι,αλλά υπερεκπαιδευμένοι γιά τα ελληνικά δεδομένα έλληνες ιερείς,όλων των βαθμών ιερωσύνης. Τα στοιχεία γιά τους επισκόπους σύντομα θα δημοσιευτούν και θα είναι αποκαλυπτικά.Το 65% των Ελλήνων επισκόπων όχι μόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και της Κρήτης και των Δωδεκανήσων,έχει σπουδές περισσότερες από 4 έτη.Αλλά και οι ιερείς των υπόλοιπων βαθμών δεν αρκούνται μόνο στο πτυχίο Θεολογίας,αλλά και προχωρούν σε μεταπτυχιακά,ξένες γλώσσες,δεύτερο πτυχίο,ακόμα και διδακτορικό.Δε γνωρίζετε.Αφήστε κάποιον που γνωρίζει να σας διαλύσει τα σκοτάδια.

 4. avatar Ο Αρθουρος και οι Χιλιαδες Μορφωμένοι Ιερεις θα Σωσουν την Ελλαδα

  Ενα λαθακι εκανες Αρθουρε ! Οι ιερεις μπορει να ειναι Χιλιαδες αλλα μηδενος Εξαιρουμενου ΟΛΟΙ ειναι Τελειως Αγραμματοι και Αμορφωτοι

 5. avatar Ναβουχοδονόσωρ

  Μπράβο Κυριάκο! Έτσι! Τους γλέντησες τους συριζαίους πιστούς, παπάδες και ιεράρχες!

 6. avatar .;.

  Καλά, με το συμπαθειο, αν περιμέναμε από την κ.σαμαρά να ενημερώσει εκατομμύρια κατοίκους περί Θρησκείας, θα ήμασταν όλοι βουδιστές

 7. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

  Οι άνθρωποι μπορεί να καυγαδίσουν για τη θρησκεία τους, να γράψουν ή να πολεμήσουν γι’ αυτήν. Μπορεί να κάνουν τα πάντα εκτός από το να ζήσουν σύμφωνα μ’ αυτήν.

 8. avatar Dr.Sheldon Cooper

  Μια θρησκεία που δεν λαμβάνει υπόψη της πρακτικά ζητήματα και δεν βοηθάει στη λύση τους, δεν είναι θρησκεία.

  1. avatar Dr. Sheldon Cooper

   Γεια σου ρε πειρατη!

 9. avatar PROKA

  Η θρησκεία είναι σαν το κάπνισμα: πρέπει να απαγορεύεται στους δημόσιους χώρους. Ο καθένας στο σπίτι του ας καπνίζει κι ας πιστεύει ό,τι θέλει. Αλλά ας κρατάει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις για τον εαυτό του.

 10. avatar advouk 7

  Σιγα τ\'αυγα τωρα που φτασαμε στο Αμην???? Αυτο επρεπε να γινει πολυ νωριτερα αλλα κρυβοσουν πισω απο τα ρασα.

 11. avatar GNK

  Η εκκλησία της Ελλάδος έχει μείνει αιώνες πίσω και αν δεν φροντίσει να εκσυγχρονιστεί, θα χάσει πολλούς πιστούς. Άλλωστε ο Χριστός δίδαξε αγάπη και ταπεινότητα και όχι βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.

  1. avatar Αρθούρος Ι

   Καλά,δε βλέπετε τίποτα εσείς;Τόσες δομές φιλανθρωπίας,βοήθειας των αναγκεμένων: ορφανών, χηρών, φυλακισμένων, άγαμων μητέρων,μεταναστών,παροχής συμβουλών γιά την ψυχική υγεία και την οικογένεια,νεότητας κλπ.Χιλιάδες μορφωμένοι ιερείς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σ\'αυτές και βοηθούν χωρίς πολλά έξοδα σε τομείς που έχει εγκαταλείψει το κράτος.Κι από πάνω τους τη λένε μερικοί αυθάδεις γιά το μισθό που θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιος.
   Μάλλον εσείς ζείτε στα χρόνια της εύκολης κατάποσης της ευρωπαϊκής προπαγάνδας που μας έφερε στην εκκοσμίκευση τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.Εσείς χρειάζεστε εκσυχρονισμό.
   Και οι πιστοί δεν είναι δεμένοι.Αν θέλουν,ας φύγουν.Όμως η μάνα τους η Εκκλησία θα τους περιμένει όχι μόνο με αγάπη,αλλά και δικαιοσύνη.Γιατί αλίμονο αν ο Χριστός ήταν μόνο αγαπησιάρης,όπως τον θέλει η ευρωπαϊκή προπαγάνδα.Ο Χριστός είναι και δίκαιος,κάτι που εμάς δε μας αρέσει.Και θα μας κρίνει με βάση την αγάπη ή την έλλειψή της.Πώς τολμούν οι διάφοροι αρθρογράφοι εδώ μέσα να μιλούν με τόσο χυδαίο τρόπο γιά την Εκκλησία;Έκαναν την αυτοκριτική τους;Εφάρμοσαν τους νόμους του Θεού γιά αγάπη όχι στο Θεό,αλλά στο συνάνθρωπο;Άφησαν ας πούμε να ζήσουν 200000 έμβρυα κάθε χρόνο,ή τα πέταξαν στους κουβάδες;

 12. avatar Πρέπει να ευχαριστούμε όλους όσους

  παλεύουν για να μας σώσουν απο τον νέο ιό ,αλλά να ευχαριστούμε και τον θεό που έχουμε μια Κυβέρνηση και έναν ηγέτη που παίρνει γρήγορα αποφάσεις και εκτελεί αμέσως, στην δύσκολη στιγμή ,έγκαιρα και οργανωμένα και δεν συσκέπτεται την ώρα που καίγεται ο κόσμος [βλέπε Μάτι] να σκεφτεί πρώτα απο όλα πως θα το κουκουλώσει.Η εικόνα, κάνουμε προτάσεις στην Κυβέρνηση,την ώρα που προχωρεί και εκτελεί το πρόγραμμά της δεν πιάνει σε όλους.

 13. avatar Χαχας

  Μπράβο του. Αν τα καταφέρει θα μείνει πολλά χρόνια .

 14. avatar Ευκολάκι

  Ο Θεός είτε υπάρχει, οπότε ακούει τις προσευχές σας και από το σπίτι σας, είτε δεν υπάρχει, οπότε δεν έχει σημασία. Ας καταλάβουν επιτέλους οι πιστοί ότι η πίστη είναι προσωπικό θέμα. Δεν χρειάζεσαι ρασοφόρους με χρυσές αλυσίδες, ούτε μυστικιστικές τελετές για να επικοινωνήσεις με το Θεό. Αυτά είναι μόνο για να ζουν ζωάρα κάποιοι, οι οποίοι παραδόξως κηρύσσουν λιτή ζωή και ταπεινότητα.
  Ξυπνάτε!

  1. avatar Eru Ilúvatar

   Πολύ σωστός/ή!!!

 15. avatar Πολλά μπραβο

  Στο Μητσοτακη που έκανε πέρα το μεσαίωνα της εκκλησίας. Η πίστη υπάρχει μέσα μας.

 16. avatar Ρεμουνδος Γ

  Αδέρφια ηρεμήστε! Ούτε η ίδια η Εκκλησία μπορούσε να κλείσει από μόνη της εντελώς τις εκκλησίες (έδωσε συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες κ έβαλε αντισηπτικά κλπ παντως), ούτε η κυβέρνηση μπορούσε να αφήσει την κανονική λειτουργία τους. Αντιμετωπίζουμε κατάσταση πολέμου, πού πήγε η σύμπνοια, η αλληλοκατανόηση και η ενότητα;; Τώρα σας πιάνει το πάθος κ το μίσος;; Βοηθάει αυτό;;

 17. avatar Petran 21

  Μπράβο, και απο Τετάρτη κλείσε ΜΜΜ, ΜΜΕ και ΚΚΕ !

 18. avatar Μπράβο!

  Μητσοτακη. Τους μιλησε μια τους μιλησε δυο εστειλε και τον τσιορδα να τους τα εξηγησε επιστημονικα αυτοι ομως τον χαβα τους. Εεεεεε δεν θα ασχολειθει κι αλλο. Τοσες μερες τωρα. Φτανει.

 19. avatar Η πρωθυπουργάρα κλείνει τις Εκκλησίες

  απ\' τη μια, κι από την άλλη με αρματαγωγά μεταφέρει λαθρομετανάστες σε δήθεν κλειστές δομές της ενδοχώρας, και συνεχίζει να υποδέχεται καραβιές \"απελπισμένων\". Μας βάζει να σφαχτούμε μεταξύ μας για το αν πρέπει να κλείσουν χώροι μαζικής συγκέντρωσης, κι απ\' την άλλη πακτώνει σε χοτσποτ και δομές ανθρώπους από όλες τις υποανάπτυκτες χώρες του πλανήτη, μη γνωρίζοντας τπτ για το ιατρικό τους ιστορικό. Και κάποιοι χαίρονται και τον εκθειάζουν. Εντάξει Έλληνες, ας φαγωθούμε εμείς, οι αντικαταστάτες μας είναι ήδη εδώ...

  1. avatar Απάντηση σε: Η πρω . .

   Όταν σε κάτι αυταπόδεικτα λογικό δεν συμφωνεί κανένας μαζί σου, να ξέρεις ότι είσαι με το μέρος της αλήθειας.
   Και αν λόγω κομματικού ιού δεν παραδέχονται την αλήθεια, στην πραγματικότητα τους έβαλες σε σκέψεις.
   Είμαστε καλός λαός, απλά το μυαλό μας δουλεύει αρνητικά και ειλικρινά το λέω ακομμάτιστα και χωρίς μάσκα.

 20. avatar Πατριδιώτης

  Τον πήρε κανα δυο βδομάδες αλλα τα βρήκε καπου καταχωνιασμένα [...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει