Σημεία σύγκλησης στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας διαπίστωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύντομη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υποδιοικητής της ΤτΕ Γ. Παπαδάκης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο υπήρξε «καλή θέληση» για να εξευρεθεί μια κοινή λύση για το ζήτημα το οποίο θα πρέπει να ρυθμιστεί τουλάχιστον έως τα τέλη Δεκεμβρίου οπότε και εκπνέει η διορία που δίνει ο νόμος για την άρση πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τις συζητήσεις με την τρόικα έως την 9 Δεκεμβρίου είναι 60%-40%. «Για αυτό δουλεύουμε τόνισε χαρακτηριστικά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και συγκριμένα για το θέμα των Αμυντικών Βιομηχανιών ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά έχει έλθει σε συμφωνία με την τρόικα ώστε να μπει λουκέτο στην ΕΑΣ.

Η τρόικα φέρεται να ζητά μια λύση τύπου ΕΛΒΟ, ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί την διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της εταιρείας όπως αποκάλυψε ο αξιωματούχος του υπουργείου. Για το ζήτημα υπάρχει αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης που μετείχε στη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς αποκάλυψε ότι από σήμερα το απόγευμα οι υπηρεσίες του υπουργείου και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα εξετάσουν μια σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι και στη σημερινή συνάντηση, η τρόικα ενημερώθηκε για τις θέσεις των δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και ότι η ρύθμιση αυτή θα κινείται στο πνεύμα των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού για τους πλειστηριασμούς.