Στην παγίδα των νέων τεκμηρίων διαβίωσης που αύξησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φαίνεται να έπεσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη φορολογική του δήλωση για τα εισοδήματα που είχε για το 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυριακάτικου «Πρώτου Θέματος».

Έτσι ο κ. Παπανδρέου θα κληθεί να πληρώσει φέτος μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς ενώ δηλώνει συνολικά 111.955,22 ευρώ, με τα τεκμήρια με τα οποία επιβαρύνεται από τα ακίνητα, την πισίνα, τα αυτοκίνητα κτλ φτάνει στις 132.683,20 ευρώ, με αποτέλεσμα να του καταλογιστεί φόρος επί της διαφοράς.

Ο κ. Παπανδρέου με τη σύζυγό του εμφανίζονται συνιδιοκτήτες με ποσοστό 50% μιας μονοκατοικίας στη Νέα Ερυθραία (Καστρί), επιφάνειας 365 τ.μ, η οποία περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους 151 τ.μ και εξωτερική πισίνα 29 τ.μ. Ακόμα δηλώνουν δύο αυτοκίνητα, ένα των 2.000 κ.μ και8 ένα άλλο των 1.200 κ.μ.

Στο περιεχόμενο της δήλωσής του ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρινίζει ποια χρηματικά ποσά από αυτά που δηλώνει αφορούν στη βουλευτική του αποζημίωση και ποια από τις διαλέξεις του στο εξωτερικό, καθώς και τα μαθήματα που παρέδιδε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Συγκρίνοντας το πόθεν έσχες για το έτος 2010 με τη φορολογική δήλωση του 2013 διαπιστώνονται ορισμένες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.

Στο πόθεν έσχες του 2010 δεν δηλώνει ούτε καταθέσεις, ούτε ακίνητα στο εξωτερικό, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη φετινή φορολογική του δήλωση. Συγκεκριμένα στον Πίνακα 2 (Πληροφοριακά στοιχεία) και στην 17η ερώτηση «Έχετε περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις κτλ) στο εξωτερικό;» ο κ. Παπανδρέου δηλώνει «ναι», που σημαίνει ότι την κρίσιμη για τη χώρα τριετία 2011-2013 κέρδισε ή έβγαλε χρήματα στο εξωτερικό.

Έβγαλε και μπλοκάκι για «υπηρεσίες διδασκαλίας»

Τρεις μέρες μετά την παρουσία και ομιλία του στο Τόκιο και στο συνέδριο της τράπεζας Barclays, ο Γιώργος Παπανδρέου σπεύδει στην εφορία για να κάνει και επίσημα έναρξη επαγγέλματος.

Είχε προηγηθεί ομιλία του στη Ζυρίχη στις 24 Σεπτεμβρίου σε εκδήλωση της Credit Suisse για τους επενδυτές της. Πιο συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός επισκέπτεται στις 15/10/2012 την τοπική ΔΟΥ, προχωρά σε έναρξη επαγγέλματος, δηλώνει στον κωδικό δραστηριότητας «Υπηρεσίες Διδασκαλίας» και ως δευτερεύουσα δραστηριότητα «Υπηρεσίες Έρευνας και Κοινωνιολογίας». Επισημαίνεται δε το γεγονός ότι στη φορολογική δήλωση για το 2013 δεν δηλώνει στον Πίνακα Ζ που αφορά «Εισόδημα Αλλοδαπής Προέλευσης» τις αμοιβές που έλαβε ως ομιλητής μέχρι το τέλος του 2012.