Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, γίνεται γνωστό πως «για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης από την επιδημία του κοροναϊού, ανακοινώνουμε την αναβολή όλων των μαζικών εκδηλώσεων των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μέχρι το Πάσχα».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναβάλλονται οι εκδηλώσεις της Κεντρικής Επιτροπής, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21:

  1. Η προγραμματισμένη για τις 28 Μάρτη Ημερίδα της ΚΕ, με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 και η συγκρότηση του αστικού κράτους στην Ελλάδα»
  2. Η προγραμματισμένη για τις 30 Μάρτη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

Οι νέες ημερομηνίες πραγματοποίησής τους θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Η επίκαιρη ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Παράλληλα, σε επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με θέμα «Αντιμετώπιση προβλημάτων από την υλοποίηση των έκτακτων μέτρων λόγω του “νέου κορωνοϊού”», ερωτάται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «αν προτίθεται να πάρει μέτρα, ώστε να εξασφαλίσει πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

α) Σε όσους εργαζόμενους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.

β) Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού.

γ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.

δ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών».

Όπως ανέφερε ο βουλευτής, Χρήστος Κατσώτης, «σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση στη χώρα του νέου κορονοϊού, προβλέπονται μεταξύ άλλων το μέτρο της αποχής από την εργασία, η προσωρινή παύση της λειτουργίας βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, σχολείων και σχολών. Πρόκειται για έκτακτα μέτρα, που αποσκοπούν αφενός να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού στον υγιή πληθυσμό και αφετέρου ασθενείς που μπορούν να αντιμετωπιστούν με “κατ’ οίκον νοσηλεία”».

«Όπως είναι κατανοητό για την υλοποίησή τους απαιτείται τα μέτρα αυτά να συνοδεύονται με κυβερνητικές αποφάσεις, που να διασφαλίζουν και να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, που είτε νοσούν οι ίδιοι και μένουν στο σπίτι, είτε περιθάλπουν ασθενείς της οικογένειάς τους, ή έχει διακοπεί η εργασία τους, λόγω των προληπτικών μέτρων», πρόσθεσε.

Με τον κ. Κατσώτη να τονίζει καταληκτικά: «Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση που να διασφαλίζει σε αυτές τις περιπτώσεις τις αναγκαίες πρόσθετες άδειες με πλήρη καταβολή των αποδοχών και της ασφαλιστικής κάλυψης. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε πιέσεις της εργοδοσίας και με κίνδυνο ένα αναγκαίο μέτρο προστασίας, να υπονομεύεται στην εφαρμογή του αφού δεν διασφαλίζεται η υποχρεωτικότητά του».