Η αναμενόμενη ανάρτηση από τον ΟΗΕ των χαρτών με τις συντεταγμένες ΑΟΖ που ορίζει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση, με τη Φώφη Γεννηματά να ζητάει ως επιβεβλημένη τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με φόντο τη συγκεκριμένη εξέλιξη για τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η οποία θεωρείται από την ελληνική πλευρά ως αναμενόμενη και τυπική, τονίζει ότι «η Κυβέρνηση αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την Τουρκική επιθετικότητα, που κλιμακώνεται με την ανάρτηση από τον ΟΗΕ του παράνομου μνημονίου με τη Λιβύη».

Την επικρίνει ακόμη ότι καθυστέρησε να καταλάβει το πρόβλημα και σέρνεται πίσω από τα γεγονότα.

«Οφειλόμενη ενέργεια είναι η παρέμβαση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αλλά δεν αρκεί. Επιβάλλεται η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για να χαράξει άμεσα Εθνική Γραμμή», υπογραμμίζει η κ. Γεννηματά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ανάρτηση, η οποία αποτελεί τυπική διαδικασία, καθώς πρόκειται για δύο αναγνωρισμένες από τον ΟΗΕ κυβερνήσεις. Υπενθυμίζεται ότι και τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ έχουν αναγνωρίσει την κυβέρνηση Σάρατζ.

Διπλωματικές πηγές πάντως επισημαίνουν ότι η ανάρτηση δε σημαίνει και αναγνώριση της συμφωνίας, ενώ η είδηση είναι πως δεν έχει δημοσιευθεί το περίφημο μνημόνιο ακόμη, ακριβώς λόγω των ενστάσεων της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε αποστείλει δύο επιστολές προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. και την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παρότι η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να εμποδίσει τυπικά την ανάρτηση, βεβαίως και θα αντιδράσει όταν αυτή πραγματοποιηθεί. Σημειωτέον ότι παρόλο που η ανάρτηση από τον ΟΗΕ δε σημαίνει αποδοχή ή νομιμοποίηση της συμφωνίας, Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μετά την ανάρτηση θα ανοίξει ο δρόμος για έρευνες στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, μία «απειλή» που η Άγκυρα επαναλαμβάνει διαρκώς από το Νοέμβριο.