«Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών ευρωπαϊκών ή και άλλων κυβερνήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δεν έχει καμιά σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, που ήλθαν εις φως εξ αιτίας του απαγχονισμού ή δολοφονίας του μηχανικού της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, τον Φεβρουάριο 2005», εκτιμά σε δήλωσή του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Ο κ. Κακλαμάνης επικαλείται, μεταξύ άλλων και το υλικό που συγκέντρωσε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, το οποίο «επιμελώς και παρανόμως κρατήθηκε στο σκοτάδι επί ένα έτος», συμπεραίνοντας πως με αφορμή την υπόθεση Σνόουντεν και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη, συνεχίζεται στην Ελλάδα η προσπάθεια οριστικής συγκάλυψης των ευθυνών για τις υποκλοπές του 2004- 2005, που διενεργήθηκαν από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, «με ευθύνη κυβερνητικών, πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων σε συνεργασία με παράγοντες της Δικαιοσύνης».

Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν από παλιά, μέσα υψηλής τεχνολογίας και καλά στελεχωμένες μυστικές υπηρεσίες, «είναι αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι για ένα τέτοιας εμβέλειας και σημασίας έργο χρησιμοποιήθηκαν κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα… καρτοκινητά που κάποιοι Αμερικανοί αγόραζαν από μαγαζάκια ηλεκτρονικών ειδών της Ακτής Θεμιστοκλέους στον Πειραιά», παρατηρεί ο κ. Κακλαμάνης.

«Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, που “νομιμοποιήθηκε” με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συνεχίστηκε και μετά τη λήξη τους μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2005, όπως και ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη, συνεχίζει να παραμένει “στο αρχείο” … Όπως συμβαίνει με τα μεγάλα εγκλήματα -οι παλαιότεροι θυμούνται τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ και της Αγγλίδας δημοσιογράφου Τσάπμαν- για τα οποία αυτό επιβάλλει, τάχα, το “εθνικό συμφέρον”», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.