Στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρηση αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σε ομιλία του για την έναρξη των εργασιών του πανελληνίου συνεδρίου με θέμα «Συνταγματική αναθεώρηση και δικαστική εξουσία». Το συνέδριο διοργάνωσε η Εταιρία Δικαστικών Μελετών με τη συνεργασία του δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν μέσα στο κοινοβούλιο.

«Αυτή η Βουλή είναι λίγο δύσκολο να βρει τρόπους και μεθόδους συνεννόησης, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί είμαστε πολύ ώριμοι πλέον μετά από τρεις αναθεωρήσεις και επειδή όλοι συγκλίνουμε στο ότι κατ’ αρχήν το Σύνταγμα πρέπει να είναι πιο ευέλικτο», δήλωσε.

«Δεν είναι ανάγκη να τα γράψουμε όλα στο Σύνταγμα και η εμπειρία μου από κυβερνητικές θέσεις, αλλά και τώρα ως πρόεδρος της Βουλής, μου δείχνει ότι πρέπει πράγματι να συμφωνήσουμε ώστε το κείμενο του Συντάγματος να είναι πιο ευέλικτο, πιο γενικό και να αφορά το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε».

Όσον αφορά στο θέμα της αλλαγής των Ανεξαρτήτων Αρχών, σημείωσε πως: «Προσπαθούμε εδώ και ένα χρόνο, ίσως και παραπάνω, να μπορέσουμε να βρούμε την πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων που απαιτεί το Σύνταγμα για να προχωρήσουμε σε αλλαγή τους. Με επτά κόμματα εκ των οποίων τα δύο δηλώνουν δημοσίως ότι όποια πρόταση και να έρθει θα την καταψηφίσουν, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί αυτή η πλειοψηφία. Αυτό είναι συνταγματική διάταξη και μας δεσμεύει και δυστυχώς, όπως βλέπετε, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Άρα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να λειτουργήσουμε».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, χαρακτήρισε ακόμη «αποτυχημένη» την προηγούμενη αναθεώρηση.

«Δυστυχώς απέτυχε, κατά τη γνώμη μου, εκείνη η αναθεώρηση να είναι όσο τολμηρή θα έπρεπε να είναι και λόγω κάποιων ιδεοληψιών και λόγω του ότι δεν μπορούσαν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν και εσωτερικά τα κόμματα να ομονοήσουν. Έτσι καταλήξαμε στο να μην υπάρξει ουσιαστικά αναθεώρηση το 2008, αλλά απλώς να αναφέρεται».

Μιλώντας όμως για την επόμενη αναθεώρηση, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπάρχουν οι δυνατότητες για μια πετυχημένη διαδικασία.

«Πρέπει αυτή η αναθεώρηση να πετύχει και να βάλουμε τις βάσεις για να προχωρήσουμε με ταχύτητα στην Ελλάδα του 2020. Έχουμε μείνει πίσω σε πάρα πολλά ζητήματα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή η σταθερότητα και η ομαλότητα για να συζητήσουμε δημοκρατικά, επιστημονικά, να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και στο τέλος να καταλήξουμε» υπογράμμισε.