«Καταργείται ένα σύστημα που, παρά τα τρωτά του, κινείται στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου η εισηγήτρια του ΜέΡΑ 25, Αγγελική Αδαμοπούλου και κατήγγειλε ότι εισάγεται ωφελιμιστικά κλιμακωτή πριμοδότηση του νικητή των εκλογών, με μπόνους, κατά μέγιστο 50 εδρών.

«Πρακτικά θα έχουμε αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση, με ποσοστό περίπου στο 37% και αν μάλιστα το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή, είναι μεγαλύτερο από το σημερινό, η αυτοδυναμία θα προκύπτει με ποσοστό 36,5%», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προκαλεί μια ακραία διολίσθηση στην αξία της ψήφου του 63% για να αυξηθεί ανεπίτρεπτα η αξία της ψήφου του 37%, που κάνει τον πρώτο αυτοδύναμο.

Η πρόταση του ΜέΡΑ 25, είπε, αφορά σε μικτό σύστημα εκλογής βουλευτών και στην απόλυτη τήρηση της γνήσιας και ανόθευτης αναλογικότητας για τις 250 από τις 300 έδρες. «Χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία και καλύτερη αντιπροσώπευση», είπε η βουλευτής και τόνισε ότι μόνο η απλή και ανόθευτη απλή αναλογική διασφαλίζει τη γνήσια καταγραφή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών.