Προκαλούν και σήμερα οι Τούρκοι, ημέρα υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.

Το πρωί της Πέμπτης, στις 09:47, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τη νήσο των Οινουσσών και τη νήσο Παναγιά, στα 24.000 πόδια. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου 2019, τουρκικά αεροσκάφη είχαν πετάξει αλλεπάλληλες φορές πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά για να αναγνωρισθούν και αναχαιτισθούν από ελληνικά μαχητικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις λέγοντας, έμμεσα, ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. «Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε πως είχαν διαπιστώσει ότι γινόταν σταδιακή «περικύκλωση» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Εμείς αυτό το βλέπαμε και άλλωστε λαμβάναμε τα μέτρα μας αναλόγως. Προχωρήσαμε στη διάλυση αυτού του παιχνιδιού, ειδικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπεγράφη με τη Λιβύη. Καταφέραμε να ξεφύγουμε διαλύοντας το», ανέφερε.