Ένεση ελπίδας με εκτιμήσεις ότι βγαίνουμε σταδιακά από την κρίση ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε δείκτη κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους μεσοπρόθεσμα αλλά και ελάφρυνση της φορολογίας από το 2014. Παράλληλα στάθηκε με έμφαση στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος επισημαίνοντας ότι αυτός ο στόχος είναι η αρχή για την έξοδο από τη κρίση ,μια τοποθέτηση που πάντως ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια του πρωθυπουργού να κατευνάσει την κοινωνική ένταση και να προλάβει ένα θερμό κοινωνικά Φθινόπωρο.

Ο Αντώνης Σαμάρας μίλησε για δύο άκρα ταυτίζοντας σε πολιτικές την αριστερά με την Χρυσή Αυγή, μια τοποθέτηση με έντονο προεκλογικό χρώμα αφού ακριβώς αυτή η τακτική θα είναι και η γραμμή επίθεσης της κυβέρνησης συνεργασίας στα ποσοστά τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Χρυσής Αυγής, που εμφανίζεται να διατηρεί και να αυξάνει τα εκλογικά της ποσοστά.

«Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα από ό,τι ήδη συμφωνήθηκε, η οικονομία μας δεν αντέχει άλλη μετρολογία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του.

Αρχίζοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πολύ διαφορετική εικόνα που υπήρχε για την Ελλάδα πέρσι τέτοια εποχή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάποιοι πέρσι προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σήμερα προεξοφλούν την έξοδό της από την ύφεση».

«Δίνουμε τη μάχη της εξωστρέφειας για να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η χώρα μας θεωρείτο παράγοντας αστάθειας στην ευρωζώνη και είναι σήμερα η μοναδική νησίδα σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή. «Με την Κύπρο και το Ισραήλ», τόνισε ο κ. Σαμαράς, «η Ελλάδα αποτελεί άξονα σταθερότητας και σταθεροποίησης» και διερωτήθηκε «Θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό εάν είχαμε βγει από το ευρώ; αν είχαμε γίνει κράτος-παρίας;».

«Πέρσι σας υποσχέθηκα πως δεν θα βγούμε από το ευρώ και πως θα κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή και υπολογίσιμη, φέτος σας λέω πως αποτρέψαμε την έξοδό της από την ευρωζώνη και πως η χώρα είναι πολύ πιο υπολογίσιμη στην περιοχή της», τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς έκανε απολογισμό των κινήσεων της κυβέρνησης μιλώντας για χειροπιαστά επιτεύγματα, σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και πάταξη της φοροδιαφυγής, αναγνωρίζοντας πως η φορολογία είναι δυσβάσταχτη αλλά σημειώνοντας πως είναι «μόνο για φέτος». Ο κ. Σαμαράς μίλησε για ελαφρύνσεις από το 2014 λέγοντας χαρακτηριστικά «χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι, πετρέλαιο … θα δούμε ».

«Για πρώτη φορέα πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα ,σταματάει η Ελλάδα να ζητά δανεικά για να τρέχοντα έξοδα», τόνισε, λέγοντας πως «η χώρα στήνεται στα πόδια της».

«Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για τη χώρα. Τα σημάδια τα έχουν δει όλοι εκτός από κάποιους μέσα στην Ελλάδα. Αυτοί δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι τα πράγματα άλλαξαν γιατί είναι κολλημένοι στο χθες. Πάμε καλύτερα από το στόχο που είχε τεθεί», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Η ύφεση είναι μικρότερη απ’ ό,τι την υπολόγιζαν , τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως παράλληλα , ανεβαίνει ο δείκτης μεταποίησης . «Αρχίζει να φαίνεται και η επιβράδυνση της ανεργίας ,ο τουρισμός για πρώτη φορά πήγε τόσο καλά ,τα μεγάλα έργα ξεκινούν, γίνονται νέες επενδύσεις από ξένους κολοσσούς , η Ελλάδα μπήκε στην γεωπολιτική των αγωγών », πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, λέγοντας πως η κυβέρνηση μεριμνά γι’ αυτούς και αναφέροντας την επιδότηση 45 χιλιάδων θέσεων μαθητείας και την ενίσχυση του δείκτη κοινωνικής προστασίας.

«Πετύχαμε χωρίς έξοδο από το ευρώ όπως ήθελαν κάποιοι , εκνευρίζονται κάποιοι επειδή εγώ είμαι αισιόδοξος , εγώ δεν βλέπω την ανεργία και την ανασφάλεια; αυτά ακριβά ως πολεμώ», ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς. «Αυτές οι φωνές όμως εύχονται να μην πάμε καλά για να κερδίσουν μικροκομματικά, έχουν χάσει την ψυχή τους θα τα χάσουν όλα, μακάρι η αντιπολίτευση να στήριζε τις διαρθρωτικές αλλαγές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις τράπεζες είπε ότι με την ανακεφαλαίωση η ρευστότητα θα επιστρέψει και τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εξαγωγικούς φορείς.

«Αλλάζουν τα κριτήρια του Τειρεσία. Πενταπλασιάζεται το όριο των ακάλυπτων επιταγών και επιστρέφουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα ξεχρεώνονται μέσα σε ένα χρόνο 8 δισεκατομμύρια περίπου. Αυτό δίνει πολύτιμες ανάσες ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εφαρμόζονται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σπάνε καρτέλ, ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα και σταματά η γραφειοκρατεία», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε «επαναστατικό τον επενδυτικό νόμο, τονίζοντας πως υποχρεώνει το κράτος να απαντήσει σε λίγο χρόνο για κάθε πρόταση επένδυσης. «Παραμερίζεται έτσι ένα μεγάλο εμπόδιο που έδειχνε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας θεσπίζεται μία απλή υπεύθυνη δήλωση. Πέρα από το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων μπαίνει τάξη στα δημόσια νοσοκομεία. Μπαίνει τέλος στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου και στη σπατάλη των ασφαλιστικών ταμείων», είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του.