Μια και μόνο συνάντηση βρίσκεται στο σημερινό επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που εκδίδεται καθημερινά από το γραφείο του, αυτή με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη.

Το ραντεβού έχει κλειστεί για τις 18:15 το απόγευμα ώρα Ελλάδος και πραγματοποιείται με αφορμή το αποχαιρετιστήριο δείπνο που παραθέτει το απερχόμενο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Μπενουά Κερέ.

Το… μενού θα περιλαμβάνει σίγουρα την τύχη του ζητήματος κατάργησης προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια και την υιοθέτηση ενός νέου πλαισίου που θα αφορά την αφερεγγυότητα των δανειστών έναντι των τραπεζών.

Βέβαια η συνάντηση Μητσοτάκη – Λαγκάρντ, δεν έχει καθορισμένη ατζέντα αλλά όλες οι πληροφορίες κατατείνουν στο γεγονός ότι το εν λόγω θέμα θα κουβεντιαστεί ενδελεχώς.

Η Γαλλίδα πολιτικός γνωρίζει καλά την οικονομική κατάσταση της χώρας μας αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης (από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2019) ήταν γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου με τη νέα της ιδιότητα, όταν ρωτήθηκε για τη χώρα μας τόνισε πως είναι ενθουσιασμένη για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ είναι γνωστό πως θεωρεί υπερχολικό το στόχο επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, κάτι με το οποίο άλλωστε συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση.

Η κ. Λαγκάρντ έχει σπεύσει να υπογραμμίσει επίσης ότι μονάχα εάν η Ελλάδα ικανοποιήσει τα προβλεπόμενα κριτήρια θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον για τον επόμενο ενάμιση χρόνο κάτι τέτοιο αποτελεί για εμάς μακρινό όνειρο αφού μεταξύ των άλλων κριτηρίων προβλέπεται και η απαίτηση να βρίσκεται η χώρα μας σε επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον έναν διεθνή εκδοτικό οίκο.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διεξαχθεί αρχικά σε διμερές επίπεδο μεταξύ Μητσοτάκη και Λαγκάρντ, αλλά στη συνέχεια θα διευρυνθεί.

Από ελληνικής πλευράς το παρών θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Δημήτρης Μητρόπουλος.

Από τα όσα θα ειπωθούν από τους εκπροσώπους της Ε.Κ.Τ. θα καταλάβει η ελληνική κυβέρνηση και τις προθέσεις των θεσμών που αναμένεται να επισκεφθούν την Αθήνα αμέσως μετά την εορτή των Θεοφανίων.