Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και μίλησε για το κοινωνικό μέρισμα αλλά και τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup δηλώντας πως όλοι παραδέχτηκαν τη μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και το Κοινωνικό Μέρισμα για το 2019, τονίζοντας ότι το οικονομικό πλεόνασμα δημιουργήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον δημοσιονομικό χώρο μαζί με το μαξιλαράκι ασφαλείας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι  700 ευρώ ανά νοικοκυριό δικαιούνται τα εξής 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη:

  • οικογένειες με 4 παιδιά και άνω με εισόδημα έτους 2019 έως 20.000,
  • οικογένειες που ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (άνω των 12 μηνών) και τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, περιλαμβάνονται και μονογονεϊκές οικογένειές με εισόδημα έως 15.000 ευρώ,
  • οικογένειες και οι δυο γονείς βραχυχρόνια άνεργους (κάτω των 12 μηνών) με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, περιλαμβάνονται και μονογονεϊκές οικογένειές, με εισόδημα έως και 15.000 ευρώ,
  • οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ έως 24 ετών,

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 700 ευρώ είναι οι εξής:

  • Τουλάχιστον ο ένας από του δύο γονείς να διαμένει μόνιμα την τελευταία 10ετία στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτό θα προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις.
  • Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και το άθροισμα των καταθέσεων και των μετοχών, ομολόγων κτλ εντός της χώρας και στο εξωτερικό να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

«Αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας»

Την εθνική αντιπροσωπεία «για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup», ενημέρωσε νωρίτερα απόψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι «αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί, μετά τις 7 Ιουλίου, καταγράφηκε η κάλυψη των μεγάλων κενών που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη κυβέρνηση».

Στο χθεσινό Eurogroup, είπε ο υπουργός, «αποτυπώθηκε η θετική δυναμική της οικονομίας η οποία έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες, αναδείχθηκε η αξιοπιστία, μεθοδικότητα και κυρίως η σοβαρότητα της σημερινής κυβέρνησης και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ».

Στα μέτρα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, συμπεριλαμβάνεται και η εκταμίευση της επόμενης δόσης κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, από τα ελληνικά ομόλογα. Η αποδέσμευση, τόνισε, γίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς προαπαιτούμενα, όπως αυτά είχαν τεθεί στις προηγούμενες εκταμιεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα για πρώτη φορά αναδείχθηκε και καταγράφηκε, στην ανακοίνωση, το ζήτημα της αξιοποίησης αυτών των κερδών για επενδυτικούς σκοπούς. Γι΄αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Η ελληνική οικονομία προχωράει με σταθερά, με ιεραρχημένα βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της, τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης, και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά, εργάζεται και αισιοδοξεί ότι η τροχιά της ελληνικής οικονομίας θα είναι όλο και καλύτερη.

Αυτή την αισιοδοξία, σε συνδυασμό με τον ρεαλισμό, τη μοιράζεται με τους εταίρους, με τους επενδυτές, τις αγορές, με τους οίκους αξιολόγησης αλλά πρωτίστως με τους Έλληνες πολίτες», είπε ο υπουργός Οικονομικών και εξέφρασε την ικανοποίησή του, χωρίς, όπως είπε, να θριαμβολογεί και κάλεσε με αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συμπράξουν ενεργά σε αυτή την πορεία.

«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup εδράζεται στη θετική αξιολόγηση της 4ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες εκθέσεις», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι η έκθεση προβλέπει επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, «με βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, ως αποτέλεσμα της στοχευμένης μείωσης φορολογικών συντελεστών από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ».