Oι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή ήταν τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της Διεύρυνσης της Ε.Ε. στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τη μη λήψη απόφασης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τιράνων και Σκοπίων.

Όπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια αναγνώρισε τη συμβολή της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα και του πρωταγωνιστικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή. Συζητήθηκαν, μάλιστα, οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί ο ηγετικός της ρόλος στα Βαλκάνια, με πιο ισχυρή παρουσία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Θεσσαλονίκη ως πόλη-ορόσημο στην ευρύτερη περιοχή και την ανάδειξή της ως μεγάλο λιμάνι, ιστορικό κέντρο και «πρωτεύουσα» των Βαλκανίων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, όπως σημειώνεται σχετικά και βάσει των όσων αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, αφού χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη τη μη επιβολή δασμών από την αμερικανική πλευρά στο ελαιόλαδο και τις ελιές, ζήτησε να μην ισχύσουν οι δασμοί και σε άλλα ελληνικά προϊόντα, όπως στις κομπόστες ροδακίνων που εξάγονται στις ΗΠΑ.

* Η φωτογραφία είναι από τον λογαριασμό του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Twitter.