Τα μέτρα φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας γίνονται πιο αυστηρά, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο ΥΠΕΘΑ αναφέρθηκε στις αλλαγές στον τρόπο και τη δομή φρούρησης των συνόρων στο Αιγαίο, στις οποίες θα προχωρήσει το υπουργείο προκειμένου να ενισχυθούν τα σημεία ελέγχου από όπου γίνονται οι διακινήσεις των προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα επανδρώνονται παλιά παρατηρητήρια, επιστρατεύονται μικρά πλωτά του Πολεμικού Ναυτικού και γίνονται μεταφορές δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος σε Χίο και Μυτιλήνη, όπως αναφέρει το news.gr.

Πρόκειται για μέτρα που αποφασίστηκαν στις τελευταίες συσκέψεις των αρμόδιων φορέων και αποσκοπούν στον έλεγχο της κατάστασης στο Αιγαίο και τη μείωση των προσφυγικών ροών που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

«Συνήθως, όταν εντείνεται η παρουσία, πέφτουν λίγο οι ροές. Επίσης, οι διακινητές παίρνουν το μήνυμα και χαλαρώνουν λίγο τη δραστηριότητά τους. Λίγο όμως, εκτιμώ ότι αυτό θα είναι πρόσκαιρο, μέχρι να προσαρμοστούν και πάλι. Όμως οφείλουμε να το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, εξηγώντας τον τρόπο αποτροπής της δράσης των δουλεμπόρων που διακινούν μετανάστες στη χώρα.

Αναφορικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας παρουσιάστηκε προβληματισμένος: «Θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή, η διεθνής επιχείρηση που γίνεται, όσον αφορά στα πλοία του ΝΑΤΟ, έχει μία γερμανική φρεγάτα η οποία είναι η διοίκηση και ο έλεγχος, δηλαδή, τα `μάτια` που βλέπουν τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, αλλά πέραν τούτου πολύ λίγα πράγματα, ένα μικρό σκάφος από τη Βαλτική. Δεν “πολυιδρώνει” το ΝΑΤΟ, εδώ που τα λέμε, γιατί είναι προσανατολισμένο δομικά στις απειλές στρατιωτικού χαρακτήρα», σημείωσε.