Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως «διαφωνεί θεμελιωδώς»” με το ΔΝΤ σε πολλές πλευρές της έκθεσής του, στην οποία εκτιμά τα αποτελέσματα του πρώτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, το 2010.

Το ΔΝΤ εκτιμά κυρίως πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010. «Διαφωνούμε θεμελιωδώς» με τη θέση αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σάιμον Ο’ Κόνορ υπογραμμίζοντας πως, αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα υπήρχε κίνδυνος να αποσταθεροποιηθεί το σύνολο της ευρωζώνης.

Η έκθεση του ΔΝΤ “δεν λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Ο’ Κόνορ, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κρίση αποτελούσε μια «δύσκολη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση».

Η τρόικα, στην οποία συμμετέχουν η Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια» και «συστάθηκε εκ του μηδενός», υπενθύμισε. «Έχουμε διαφορετικές παραδόσεις και προσεγγίσεις, αλλά ανέκαθεν καταφέρναμε να καταλήγουμε σε σταθερές λύσεις”, επέμεινε.

Στην έκθεσή του που δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ διατυπώνει ένα mea culpa, παραδεχόμενο ότι το πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας το 2010 κατέληξε σε «αξιοσημείωτες αποτυχίες» κυρίως λόγω διαφωνιών με τους ευρωπαίους εταίρους του στους κόλπους της τρόικας.

Η Επιτροπή θα δώσει η ίδια στη δημοσιότητα μια έκθεση για τη δουλειά που έγινε με τους εταίρους της στους κόλπους της τρόικας, δήλωσε ο Ο’ Κόνορ, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία της δημοσιοποίησής της.