«Αγκάθι» αποτελεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ενόψει και της σημερινής συνάντησης των τριών αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να μην αλλάξει ο υπάρχων νόμος ενώ τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ. που στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητούν το νέο νομοσχέδιο.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι: «Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι υπάρχει αντιρατσιστικός νόμος. Ο νόμος αυτός ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια και έχει τροποποιηθεί μία φορά ακόμα και προσθέτως έχουμε συζητήσει περαιτέρω διάταξη αντιμετώπισης του ρατσισμού, ποινική διάταξη. Εμείς λέμε ότι δεν χρειάζεται γιατί η νομοθετική διάταξη είναι καλύτερη από αυτήν που προτείνεται».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά είπε: «Είχε δοθεί η κατεύθυνση αυτή ότι πρέπει να ψηφιστεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Νομίζω, το θέμα είναι κατά κύριο λόγο πολιτικό. Υπάρχει έξαρση εγκληματικών πράξεων όλο αυτό το διάστημα.

Νομίζω ότι είναι αναγκαιότητα το πολιτικό σύστημα και όχι μόνο οι τρεις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα. Υπάρχει έντονος συμβολισμός σε αυτή την απόφαση. Εμένα καταρχήν με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ένα ολόκληρο κόμμα ενώ βλέπει ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα, ενώ υπήρχε η συμφωνία, ξαφνικά κάνει πίσω και κρύβεται πίσω από δήθεν νομοτεχνικά ζητήματα, τα οποία ούτε στέκονται. Είναι προφανές ότι το πλαίσιο που ισχύει σήμερα είναι ξεπερασμένο».