Ένα διόλου ευκαταφρόνητο πακέτο παροχών, μειώσεων φόρου και ευνοϊκών μέτρων εξήγγειλε το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τα περισσότερα εκ των οποίων θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα να υλοποιούνται.

Το «σύντομα» για κάποιους μπορεί να ακούγεται ως πολύ γενικό, οπότε καθίσαμε και καταγράψαμε ένα προς ένα τα ευνοϊκά μέτρα της κυβέρνησης, αναζητώντας όμως παράλληλα και την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής τους έτσι ώστε να γνωρίζουν άπαντες από πότε θα δουν και με τα ίδια τους τα μάτια τις μειώσεις στη φορολογία, περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους καθώς επίσης και γενικότερες αλλαγές στην καθημερινότητά τους όσον αφορά το μέτωπο της οικονομίας.

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα των 120 δόσεων

Ήδη από την Πέμπτη λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα διακανονισμού έως και 120 δόσεων για όσους έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές. «Ανακουφίζουμε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού θα προβαίνουν σε ρυθμίσεις με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη προκαταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων» κατά τον πρωθυπουργό. Κάλεσε μάλιστα όσους έχουν χρέη να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση άμεσα, καθώς λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη.

Από τον Μάρτιο θα γνωρίζουμε το κέρδος από τη μείωση των φόρων

Στον Προϋπολογισμό του 2020 (το προσχέδιο του οποίου αναμένεται τον Οκτώβριο στη Βουλή) θα συμπεριλαμβάνεται η μείωση του πρώτου συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ ετησίως, από το 22% που είναι σήμερα, στο 9%.

Παράλληλα μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων για τα εισοδήματα του 2019 από το 28% στο 24%, όπερ σημαίνει ότι από τον Μάρτιο του επόμενου έτους που αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι εταιρείες θα γνωρίζουν το κέρδος που θα αποκομίσουν.

Από 1η Ιουλίου η μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Το καλοκαίρι του 2020 και ειδικότερα από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν να μειώνονται σταδιακά οι ασφαλιστικές εισφορές που μέχρι το 2023 θα έχουν πέσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν πέσει κατά μια μονάδα. Αυτό όμως θα ισχύει «μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Στην ουσία, όμως, αποτελεί και αυτό μία φορολογική τομή». Με τη μείωση των εισφορών όλοι οι εργαζόμενοι θα δουν στο ταμείο τους την αύξηση στα χρήματά τους αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν να μειώνεται το κόστος τους ανά απασχολούμενο. Αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης που αποτελεί και κεντρικό στόχο της κυβέρνησης.

Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από το 2020

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο προς τις παραγωγικές τάξεις σημείωσε επίσης ότι αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές που θα ανεγερθούν. Η αναστολή θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2020 και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2022. Παράλληλα δίνεται έκπτωση 40% σε δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κτιρίων, ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας ακινήτων.

Κατάργηση φόρου επιτηδεύματος και αλληλεγγύης από το 2021

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της κυβέρνησης «μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης». Αυτό σημαίνει ότι την κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους και της εν λόγω εισφοράς θα τα δούμε το πιθανότερο από τον μεθεπόμενο χρόνο να εφαρμόζονται.

Εντός του 2020 το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί

Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον κ. Μητσοτάκη να εξαγγέλλει την καταβολή επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας από την 1η Ιανουαρίου 2020, ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως αυτό θα γίνει «μέσα στο επόμενο έτος» χωρίς να προσδιορίζει ακριβή ημερομηνία. Το πιθανότερο είναι να χορηγείται από την άνοιξη του 2020 και μετά. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν μονάχα οι γονείς που ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

Άνοιξη του 2020 το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί

Εντός της άνοιξης του έτους 2020 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η παροχή πρόσθετου αφορολόγητου της τάξης των 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, και ειδικότερα το χρονικό διάστημα της επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων.

Δεκέμβριο του 2020 το επόμενο έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2020 αναμένεται να χορηγήσει η κυβέρνηση το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που η κυβέρνηση Τσίπρα είχε χαρακτηρίσει «13η σύνταξη». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, φέτος διανεμήθηκε στους δικαιούχους ως προεκλογικός μποναμάς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο, οπότε δεν μπορεί να λάβουν νέο έκτακτο ποσό οι συνταξιούχοι φέτος. Το επόμενο «δώρο» θα είναι τέλη του επόμενου έτους και αφού στο μεσοδιάστημα θα έχει λάβει μια θεσμική και πιο μόνιμη νομοθετική μορφή.

Τον Οκτώβριο στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αφού ανοίξει τις εργασίες της η Ολομέλεια της Βουλής την πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα, θα κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από την κυβέρνηση «που έρχεται να υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας» κατά τον κ. Μητσοτάκη. Μερικά παραδείγματα: Απλουστεύει και απλοποιεί δραστικά τον φορολογικό κώδικα. Ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων.

Εκεί, ο συνδυασμός μειωμένου ΕΝΦΙΑ και έκπτωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δίνει «τετραπλό μέρισμα ανάπτυξης»: Αυξάνει καταρχάς το εισόδημα των ιδιοκτητών, ενισχύει τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και τις κατασκευές που έχουν καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης, βελτιώνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, πολλαπλασιάζοντας την αξία των δανείων με εξασφάλιση στα χαρτοφυλάκιά τους και αναβαθμίζει την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Ήδη ξεκίνησε η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Καταρχάς η μείωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) «ψηφίστηκε νωρίτερα απ’ ό,τι είχαμε εξαγγείλει ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι φέτος, και όχι το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα, κάτι που νομίζω ότι έχουν διαπιστώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων παντού στη χώρα, στις πόλεις, στα χωριά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πράγματι, η εν λόγω μείωση φόρου ήδη εφαρμόζεται και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ το 2018 η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έδειξε συνολικό ποσό φόρου 3,093 δισ. ευρώ, φέτος μετά τη μείωσή του από την κυβέρνηση, τα εκκαθαριστικά που έλαβαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δείχνουν σύνολο φόρου 2,539 δισ. ευρώ., κάτι που σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 575,2 εκατ. ευρώ.

Ήρθησαν από 1η Σεπτεμβρίου τα capital controls

Στο κομμάτι των εξαγγελιών που ήδη υλοποιούνται εντάσσεται και η πλήρης άρση των capital controls. Η απόφαση προκειμένου να σταματήσουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στα τέλη Αυγούστου από όλα τα κόμματα (πλην του Κ.Κ.Ε. που δήλωσε «παρών» στη σχετική τροπολογία) και υλοποιείται στην πράξη από την 1η Σεπτεμβρίου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.