Αναλυτικός οδηγός με χρονολογική σειρά των παροχών που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Σ' αυτές τις ημερομηνίες θα δούμε περισσότερα χρήματα στην τσέπη μας κατά τον πρωθυπουργό


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10:39
10/09/2019
Αναλυτικός οδηγός με χρονολογική σειρά των παροχών που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ
35
loading

Ένα διόλου ευκαταφρόνητο πακέτο παροχών, μειώσεων φόρου και ευνοϊκών μέτρων εξήγγειλε το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τα περισσότερα εκ των οποίων θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα να υλοποιούνται.

Το «σύντομα» για κάποιους μπορεί να ακούγεται ως πολύ γενικό, οπότε καθίσαμε και καταγράψαμε ένα προς ένα τα ευνοϊκά μέτρα της κυβέρνησης, αναζητώντας όμως παράλληλα και την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής τους έτσι ώστε να γνωρίζουν άπαντες από πότε θα δουν και με τα ίδια τους τα μάτια τις μειώσεις στη φορολογία, περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους καθώς επίσης και γενικότερες αλλαγές στην καθημερινότητά τους όσον αφορά το μέτωπο της οικονομίας.

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα των 120 δόσεων

Ήδη από την Πέμπτη λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα διακανονισμού έως και 120 δόσεων για όσους έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές. «Ανακουφίζουμε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού θα προβαίνουν σε ρυθμίσεις με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη προκαταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων» κατά τον πρωθυπουργό. Κάλεσε μάλιστα όσους έχουν χρέη να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση άμεσα, καθώς λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη.

Από τον Μάρτιο θα γνωρίζουμε το κέρδος από τη μείωση των φόρων

Στον Προϋπολογισμό του 2020 (το προσχέδιο του οποίου αναμένεται τον Οκτώβριο στη Βουλή) θα συμπεριλαμβάνεται η μείωση του πρώτου συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ ετησίως, από το 22% που είναι σήμερα, στο 9%.

Παράλληλα μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων για τα εισοδήματα του 2019 από το 28% στο 24%, όπερ σημαίνει ότι από τον Μάρτιο του επόμενου έτους που αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι εταιρείες θα γνωρίζουν το κέρδος που θα αποκομίσουν.

Από 1η Ιουλίου η μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Το καλοκαίρι του 2020 και ειδικότερα από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν να μειώνονται σταδιακά οι ασφαλιστικές εισφορές που μέχρι το 2023 θα έχουν πέσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν πέσει κατά μια μονάδα. Αυτό όμως θα ισχύει «μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Στην ουσία, όμως, αποτελεί και αυτό μία φορολογική τομή». Με τη μείωση των εισφορών όλοι οι εργαζόμενοι θα δουν στο ταμείο τους την αύξηση στα χρήματά τους αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν να μειώνεται το κόστος τους ανά απασχολούμενο. Αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης που αποτελεί και κεντρικό στόχο της κυβέρνησης.

Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από το 2020

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο προς τις παραγωγικές τάξεις σημείωσε επίσης ότι αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές που θα ανεγερθούν. Η αναστολή θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2020 και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2022. Παράλληλα δίνεται έκπτωση 40% σε δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κτιρίων, ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας ακινήτων.

Κατάργηση φόρου επιτηδεύματος και αλληλεγγύης από το 2021

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της κυβέρνησης «μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης». Αυτό σημαίνει ότι την κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους και της εν λόγω εισφοράς θα τα δούμε το πιθανότερο από τον μεθεπόμενο χρόνο να εφαρμόζονται.

Εντός του 2020 το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί

Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον κ. Μητσοτάκη να εξαγγέλλει την καταβολή επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας από την 1η Ιανουαρίου 2020, ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως αυτό θα γίνει «μέσα στο επόμενο έτος» χωρίς να προσδιορίζει ακριβή ημερομηνία. Το πιθανότερο είναι να χορηγείται από την άνοιξη του 2020 και μετά. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν μονάχα οι γονείς που ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

Άνοιξη του 2020 το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί

Εντός της άνοιξης του έτους 2020 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η παροχή πρόσθετου αφορολόγητου της τάξης των 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, και ειδικότερα το χρονικό διάστημα της επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων.

Δεκέμβριο του 2020 το επόμενο έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2020 αναμένεται να χορηγήσει η κυβέρνηση το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που η κυβέρνηση Τσίπρα είχε χαρακτηρίσει «13η σύνταξη». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, φέτος διανεμήθηκε στους δικαιούχους ως προεκλογικός μποναμάς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο, οπότε δεν μπορεί να λάβουν νέο έκτακτο ποσό οι συνταξιούχοι φέτος. Το επόμενο «δώρο» θα είναι τέλη του επόμενου έτους και αφού στο μεσοδιάστημα θα έχει λάβει μια θεσμική και πιο μόνιμη νομοθετική μορφή.

Τον Οκτώβριο στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αφού ανοίξει τις εργασίες της η Ολομέλεια της Βουλής την πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα, θα κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από την κυβέρνηση «που έρχεται να υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας» κατά τον κ. Μητσοτάκη. Μερικά παραδείγματα: Απλουστεύει και απλοποιεί δραστικά τον φορολογικό κώδικα. Ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων.

Εκεί, ο συνδυασμός μειωμένου ΕΝΦΙΑ και έκπτωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δίνει «τετραπλό μέρισμα ανάπτυξης»: Αυξάνει καταρχάς το εισόδημα των ιδιοκτητών, ενισχύει τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και τις κατασκευές που έχουν καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης, βελτιώνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, πολλαπλασιάζοντας την αξία των δανείων με εξασφάλιση στα χαρτοφυλάκιά τους και αναβαθμίζει την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Ήδη ξεκίνησε η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Καταρχάς η μείωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) «ψηφίστηκε νωρίτερα απ' ό,τι είχαμε εξαγγείλει ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι φέτος, και όχι το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα, κάτι που νομίζω ότι έχουν διαπιστώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων παντού στη χώρα, στις πόλεις, στα χωριά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πράγματι, η εν λόγω μείωση φόρου ήδη εφαρμόζεται και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ το 2018 η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έδειξε συνολικό ποσό φόρου 3,093 δισ. ευρώ, φέτος μετά τη μείωσή του από την κυβέρνηση, τα εκκαθαριστικά που έλαβαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δείχνουν σύνολο φόρου 2,539 δισ. ευρώ., κάτι που σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 575,2 εκατ. ευρώ.

Ήρθησαν από 1η Σεπτεμβρίου τα capital controls

Στο κομμάτι των εξαγγελιών που ήδη υλοποιούνται εντάσσεται και η πλήρης άρση των capital controls. Η απόφαση προκειμένου να σταματήσουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στα τέλη Αυγούστου από όλα τα κόμματα (πλην του Κ.Κ.Ε. που δήλωσε «παρών» στη σχετική τροπολογία) και υλοποιείται στην πράξη από την 1η Σεπτεμβρίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

35
σχόλια
 1. avatar Κώστας Κάπως

  Για δες ρε φίλε νεοδημοκράτη για ποιους "δουλεύει" το μαγαζί !! Τώρα που θα αρχίσουν να χτίζουν στο Ελληνικό, καταργούν τον Φ.Π.Α.στην οικοδομή !! και οι κολλητοί μεγάλοεργολάβοι και τεχνικές εταιρείες τρίβουν τα χέρια τους!! Τώρα που είναι ΕΥΚΑΙΡΙΑ να εισπράξει κάνα φράγκο το κράτος, αυτοί οι κερχελεδες που ψήφισες τους κάνουν δώρο τον ΦΠΑ

 2. avatar Nikath13

  Όχι καλέ τι κωλοτουμπα τι λες τώρα...

 3. avatar Οι φοροι

  ειναι μια φορα το χρονο, η δεη ειναι 6.

 4. avatar Παραμύθια για χαζούς

  Ζήσε Μάη μου... Παραμύθια του Κούλη και της παρέας του. Αυτοί ήρθαν να ξεπουλήσουν τα φιλέτα της Ελλάδος, να πάρουν τις μίζες τους, να γεμίσουν τις οφσόρ τους και να πτωχεύσουν τη χώρα!

  1. avatar TI NA ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΝ

   ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ?

 5. avatar .;.

  «Αναρωτιόμαστε γιατί το Μαξίμου και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος πανηγυρίζουν για την φετινή ΔΕΘ»,«Για τι ακριβώς αισθάνονται αμφότεροι περήφανοι;

  Για τις οικονομικές εξαγγελίες που επιβεβαίωσαν πλήρως ότι ο Μητσοτάκης πήρε την σκυτάλη των συμφωνηθέντων με τους δανειστές από τον Τσίπρα, κι όταν κι αν θελήσουν θα χαλαρώσουν τα χαλινάρια της λιτότητας;

  Για την ωμή παραδοχή ότι επί της ουσίας κορόιδεψε τους ψηφοφόρους με το μακεδονικό και τώρα που έκατσε στην αναπαυτική καρέκλα της εξουσίας δεν μπορεί να κάνει τίποτα καθώς αποτελεί συμφωνία του κράτους;…
  Για το προσκύνημα κυβερνητικών στελεχών στον «κουμπάρο»;
  Επίσης είμαστε περίεργοι να δούμε πως ο Μητσοτάκης θα καταστείλει την αναμενόμενη εσωκομματική οργή που θα ξεσπάσει με αφορμή την κεντροαριστερή επιλογή που ακούγεται ότι θα κάνει για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  Προσδεθείτε, οι αναταράξεις αναμένονται ισχυρές...»

  1. avatar Κλεων

   Αφού πλέον οι εθνικιστικοί τόνοι έκαναν την προεκλογική τους δουλειά και όλοι βολεύτηκαν μέσα στη Νέα Δημοκρατία με την «μακεδονική» καπηλεία – Τωρα ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ξεκάθαρα πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί προδοσία.

  2. avatar @.;.

   «Μακεδονική» άτακτη υποχώρηση: Δεν είναι προδοσία η Συμφωνία των Πρεσπών, λέει ο Δένδιας!!!! χα χα χα ΦΡΙΚΗ εχουν παθει οι ψευτο πατριωτες χα χα χα...καθε μερα και ενα φασουλι βγαζουν στην ΝΔ ....Δεν ειναι προδοσια η Συμφωνια των Πρεσπων!!!!!!!!

  3. avatar Φτου

   Η avgi γραφει και οτι εισαι γκασμας και πληρωμενος να μας το αντιγραψεις ή οχι ακομη;

 6. avatar spyrospeiratis

  Προεκλογικά η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τόσο το τέλος επιτηδεύματος όσο και την εισφορά αλληλεγγύης.(!) ΚΟΥΒΕΝΤΑ στη ΔΕΘ ΣΙΩΠΗ-ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ
  Μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων και της αγοράς ακινήτων - από την άμεση μείωση (με ισχύ από το 2019) του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% και από τη χρήση 2020 στο 20% ...Άλλα οι υποσχέσεις αυτές στην ΔΕΘ ελάχιστα αγγίζουν τα μεσαία στρώματα και τους εργαζόμενους ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ!!!!!!

 7. avatar Ευπατριδης

  Το τέλος επιτηδεύματος έλεγε ο ψεύτης ο Κούλης ότι θα το καταργούσε το 2020 και τώρα το 2023 το πήγε οτι.... ΘΑ το καταργήσει.... ενώ ο Συριζα 1-1-20 ψήφισε την κατάργηση του....ου να μου χαθείς ψευτες ,για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τίποτα μόνο για τους εφοπλιστές κουμπάρους σας......ΜΑΥΡΟ ΨΕΥΤΕΣ

  1. avatar Φτου

   Τι σε νοιαζει εσενα το τελος. Υπαλληλακος ησουν και θα εισαι

   1. avatar @Φτου

    πονας μωρε;
    πονας που σε κοροιδεψε ο Κουλης σου;
    κουραγιο γκαντεμοτρολλακι!!! ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΑΙΤΕ πληρωστε τωρα φορους στον πατριωτη Μητσοτακη!!!!

    1. avatar ΕΣΕΙΣ ΠΟΝΑΤΕ ΑΚΟΜΑ

     ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΟΝΟ 2 ΜΗΝΕΣ !!!
     ΥΠΟΜΟΝΗ ,ΑΛΛΟΙ 94 ΜΕΙΝΑΝΕ !!!

 8. avatar Φτου

  Δεν ξέρω τί λετε εσεις. Εγώ περιμένω εκείνο το μορφωμενο παιδί που έγραφε παντού "αξυριστη γραβατα ειστε" να σχολιασει με την ευφραδεια του

 9. avatar @ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ@

  ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ .....ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΗΣΥΧΑ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛΑΚΙ

  1. avatar @ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ@

   απο τα επιδοματα του Κουλη τρως ψωμακι τρολλακι σαν τους Ρομα??? χα χα χα σας την εφερε και σ'αυτο ο Κουλης????
   Ρωτησε τους γιατι σας ελεγαν ψεματα βρε ντενεκε????

   1. avatar ……[email protected]ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ@

    Δεν φταινε αυτοι ως εκει τους κοβει!!!!!

 10. avatar ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ

  ΜΕΧΡΙ ΒΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑΚΙ ΣΟΥ

 11. avatar Ψεμακουλης

  Όλα από αύριο θα τα κάνει ο κουλης

 12. avatar Social Distortion.

  Εγώ ακόμα περιμένω την 12ωρη και 7μερη εργασία σε γαλέρα και να με μαστιγωνουν, την επέλαση του ΔΝΤ με νεο μνημόνιο, το κλείσιμο των δημοσίων νοσοκομειων, την ανάσταση του Πινοσετ, τα τανκς να βολταρουν στις πόλεις με ιλαρχο τον Αδωνη...

  1. avatar @Social Distortion.

   και εγω ακομα περιμενω την καταργηση του τελος επιτηδευματος και και την εισφορα αλληλεγγυης για τον ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟ απο τον ψευτη Μητσοτακη σας φερεφωνο της ΝΔ που κοροιδεψε οτι θα κανει φοροελαφρυνσεις .

   1. avatar @@Social Distortion.

    ηταν fake news και το εκανε πραξη!!!!
    Ο κωλοτουμπας Κουλανθρωπος ξερει απο ψεμα ,σαν την συμφωνια των Πρεσπων ειναι εθνικα επιζημια (!) ΑΛΛΑ υπεραμυνομαι την πιστη εφαρμογη της(!!!!!) Ποιο κοροιδια πεθαινεις στα ζωα τους!!!! Ο ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ!!!!!

    1. avatar #$#@Φτου

     ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ!!!!! ΤΟ ΓΛΕΝΤΑΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΑ [...] ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ

    2. avatar Φτου

     Μην πας να παρεις επιδομα ομως παλι απλυτε ρομα. Θα σας τσακισουμε

   2. avatar Social Distortion.

    https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/5354094/me-poion-tropo-filodoxei-na-proselkysei-chiliades-nea-meli-o-syriza-enopsei-synedrioy
    Και για να μην σε κουράζω να διαβάζεις :
    Τη μεταφορά ενός ανάλογου εγχειρήματος στην Ελλάδα έχει αναλάβει ο τέως υπουργός Εσωτερικών και νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης που πλαισιώνεται από μια ομάδα νέων σε ηλικία ατόμων που γνωρίζουν καλά τα μυστικά της τεχνολογίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών όταν το κόμμα βρισκόταν στην κυβέρνηση χειρίζονταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κουμουνδούρου, αλλά κατείχαν και θέσεις μετακλητών σε οργανισμούς και υπουργεία.

    1. avatar Μαριτσα

     Στον 2 όροφο της Πειραιώς ξέρουμε καλά ποσά άτομα ασχολούνται με τις social

     1. avatar Social Distortion.

      Ρε Lxi, Μαριτσα ρε συ! Ποια ηταν η Μαριτσα, η πρώτη σου αγάπη!?

   3. avatar Social Distortion.

    Εσύ απλώς έχασες τα €0,60 ανά σχόλιο και την θέση του μετακλητού.

  2. avatar οι παραμυθατζηδες ψευτοσυριζαιοι……με τα πολλα ψεμματα του ψευταλεξη ψευτοτζανη ψευτοπαπατζη….

   τα εχουν τωρα χαμενα...βλεπουν οτι οι ψευτιες και τα παραμυθια τους δεν πιανυν τπο.....θα μας βαλουν με ζορι να γραφτουμε στο κομμα για να φαινονται πολλοι....μακρια απο καθαρματα

   1. avatar οι παραμυθατζηδες ψευτοσυριζαιοι……με τα πολλα ψεμματα του ψευταλεξη ψευτοτζανη ψευτοπαπατζη….

    μπεεεεεεεεεεεεεεεεε γιδια μπεεεεεεεεεεε

    1. avatar Nikath13

     Την μητρική σου μιλάς;

 13. avatar Ευρηματικός

  Από τη μια χαίρομαι, απ΄την άλλη ..

  "μην έρθουν χειρότερα;;;;;"

  1. avatar επιτελους μετρα φιλολαικα……

   ανασα και ελπιδα για ενα λαο καθημαγμενο επι 5 χρονια....

   1. avatar επιτελους μετρα φιλολαικα……

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΣΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ!!!!! χα χα χα χα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει