Μια σειρά από ημερομηνίες έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην ατζέντα του καθώς μπορεί να ανέλαβε καθήκοντα μόλις στις αρχές τις εβδομάδας, ωστόσο οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις αρχές φθινοπώρου είναι αρκετές.

Καταρχάς ξεκινά από τα διαδικαστικά, όπως είναι η εκλογή Προέδρου της Βουλής και καταλήγει σε μια σειρά προγραμματισμένων συνεδριάσεων που καλούνται να συμμετάσχουν τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως είναι για παράδειγμα το EuroWorking Group. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά:

17 Ιουλίου πρωί: Ορκίζονται οι εκλεγέντες βουλευτές της 7ης Ιουλίου στο Κοινοβούλιο.

17 Ιουλίου βράδυ: Ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι, όπου θα υπάρχει και η πρώτη άτυπη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

18 Ιουλίου: Το Σώμα των νέων εκπροσώπων του έθνους εκλέγει τον νέο Πρόεδρο της Βουλής που θα είναι ο κ. Κώστας Τασούλας.

20 έως 22 Ιουλίου: Ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, τοποθέτηση επί τούτου όλων των πολιτικών αρχηγών, των υπουργών και αρκετών βουλευτών από όλα τα κόμματα και ακολούθως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

23 Ιουλίου: Κατατίθεται το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

30 Ιουλίου: Κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα περιλαμβάνει μια σειρά ελαφρύνσεων και θα δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα και τα μικρομεσαία νοικοκυριά.

2 Αυγούστου: Αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch Ratings.

9 – 22 Αυγούστου: Η Βουλή θα είναι παραδοσιακά κλειστή λόγω του θέρους και της εορτής του Δεκαπενταύγουστου και ο κ. Μητσοτάκης θα φροντίσει να ξεκουραστεί και να κάνει διακοπές για τρεις – τέσσερις μέρες.

23 Αυγούστου: Αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Moody’s αυτή τη φορά.

3 Σεπτεμβρίου: Συνεδριάζει το EuroWorking Group όπου θα υπάρχει και η πρώτη επαφή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους ομολόγους.

Αρχές Σεπτεμβρίου: Συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών οι οποίοι θα αφιχθούν στην Αθήνα για να διαπιστώσουν την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

7 Σεπτεμβρίου: Ομιλία του πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς της χώρας στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

8 Σεπτεμβρίου: Παραχώρηση εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ.

13 Σεπτεμβρίου: Συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι όπου θα συζητηθεί και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μέσα Σεπτεμβρίου: Ξεκινά στο Κοινοβούλιο η Συνταγματική Αναθεώρηση με συζήτηση και ψήφιση επί των άρθρων που είχε αποφασίσει η προηγούμενη Βουλή.

Τέλη του έτους: Εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Γεώργιος Σαρρής