Τα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, το μετρό και ζητήματα υποδομών, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Οι Ιρλανδοί, αφού μπήκαν για κάποια χρόνια στο μνημόνιο, σε λίγο χρονικό διάστημα βγαίνουν. Αφού τα κατάφεραν αυτοί μπορούμε να τα καταφέρουμε και εμείς, αρκεί να το βάλουμε εθνικό πείσμα», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Έχουμε κάνει μια προσπάθεια ως τώρα σημαντική. Η χώρα αποκαθιστά την αξιοπιστία της σταδιακά αλλά πρέπει να ανέβουμε μέχρι την κορυφή του βουνού, να κάνουμε και το τελευταίο βήμα. Και είμαι βέβαιος ότι με εθνική ενότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα θα κάνουμε αυτό το βήμα», πρόσθεσε.

Για τα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι το θέμα του Μετρό για το οποίο το βασικότερο πρόβλημα είναι εκείνο της ρευστότητας του αναδόχου. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μείνει το έργο ζωντανό και να ξεπεράσει τα προβλήματά του» σχολίασε και ανέφερε ότι θα προχωρήσει η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά, γίνεται επανεκκίνηση των έργων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και προχωρούν τα έργα στη δυτική περιφερειακή.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ζήτησε από τον υπουργό βοήθεια για τη βελτίωση των υποδομών και ειδικότερα του οδικού δικτύου που βρίσκεται στην ευθύνη της Περιφέρειας, καθώς, όπως είπε, λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση των δρόμων.

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ υπογράμμισε τα υψηλά ποσοστά απορρόφησης στην Κεντρική Μακεδονία και γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε διαβούλευση για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Με αφορμή τη σχετική προετοιμασία, ο υπουργός επισήμανε ότι μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο για τον προγραμματισμό της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, παρουσία του πρωθυπουργού αλλά και του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν. Θα ακολουθήσουν 13 περιφερειακές αναπτυξιακές συνδιασκέψεις για τη διατύπωση προτάσεων και ιδεών ενώ η συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου.