«Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα το οποίο η ΝΔ έχει πει ότι θα το στηρίξει, θα το διευρύνει και θα το βάλει πάνω σε βάσεις οι οποίες θα είναι υγιείς. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος η ΝΔ να μειώσει την προστασία που παρέχεται, αντιθέτως θα την αυξήσει», υπογράμμισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με το «άνοιγμα» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας πρώτης κατοικίας και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ θα κρατήσει – εφόσον πάρει τη λαϊκή εντολή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου – τα θετικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση είπε: «μα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα μέτρα θα τα στηρίξει η ΝΔ, εξάλλου όπως ξέρετε τα ψήφισε τα μέτρα. Η ΝΔ δεν διαφωνούσε για τα μέτρα, διαφωνούσε για το περιβάλλον μέσα στο οποίο είχαν τοποθετηθεί τα μέτρα και είχε τονίσει ότι τα μέτρα αυτά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να είναι αποτελεσματικά πρέπει να συνοδεύονται από ένα πλαίσιο το οποίο θα απελευθερώνει τις παραγωγικές δυνάμεις».

Για το τι πρόκειται να κάνει η ΝΔ την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο κ. Φορτσάκης σημείωσε πως «το αν θα λάβει ή όχι αυτοδυναμία η ΝΔ αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω, ελπίζω και εύχομαι να λάβει (…). Τι θα κάνει την επόμενη ημέρα το έχει πει. Βεβαίως θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αν- ο μη γένοιτο -δεν έχει την αυτοδυναμία να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση που θα έχει πλειοψηφία στη Βουλή. Από εκεί και πέρα αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε φυσικά δεν υπάρχει άλλη λύση από τις κάλπες. Ελπίζει όμως ότι και θα υπάρξει αυτοδυναμία και σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, η ΝΔ θα είναι πολύ κοντά και θα μπορεί να δημιουργήσει μία κυβέρνηση».

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν πάρα πολλές διαφορές αυτή την ώρα και δεν μπορεί κανείς να συλλάβει μία συνεργασία γιατί είναι τόσο πολύ διαμετρικά αντίθετες οι απόψεις που η συνεργασία δεν θα μπορούσε να έχει κάποια βάση. Με το ΚΙΝΑΛ υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες βάσεις, δεν ξέρω πώς το ΚΙΝΑΛ θα αντιμετωπίσει το ζήτημα, ελπίζω αν -ο μη γένοιτο- δεν υπάρχει αυτοδυναμία της ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ να είναι διαθέσιμο για συνεργασία για να γίνει μια κυβέρνηση για τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο κ. Φορτσάκης ανέφερε πως «ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ανάγκη να έχουμε μια κυβέρνηση αυτοδύναμη» και πρόσθεσε:

«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα συγκεκριμένο. Πάρτε το κόμμα του κ. Βελόπουλου, είναι ένα κόμμα οργής και διαμαρτυρίας. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να επιλέγουν ένα τέτοιο κόμμα διότι μπορεί να αισθάνονται ακόμα θυμωμένοι. Νομίζω ότι θα ήταν πιο παραγωγικό και πιο αποτελεσματικό να ψηφίσουν ένα κόμμα που μπορεί να δημιουργήσει κυβέρνηση και να δώσει μία λύση, παρά να περιοριστούν σε ένα κόμμα το οποίο θα είναι πάντοτε ένα κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς να μπορεί να συμμετέχει σε καμία ουσιαστική και αποτελεσματική λύση για τη χώρα(…) Δεν υπάρχει κανένας εκβιασμός».

Σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Φορτσάκης σημείωσε πως «με ανησυχεί το γεγονός ότι με τόση επιμονή ζητά (η Τουρκία) να μην εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με ανησυχεί η συμπεριφορά της η οποία συνίσταται στο να εκτοξεύει κάθε τρεις και λίγο απειλές οι οποίες βρίσκονται εκτός του πλαισίου της ειρηνικής διαπραγμάτευσης, το οποίο είναι το μόνο που οι δημοκρατικές και οι χώρες που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο μπορούν να δεχθούν. Αυτό με ανησυχεί. Αλλά δεν ανησυχώ ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει, γιατί η Ελλάδα έχει πολλά ατού στα χέρια της (…)».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας σε σχέση με επιστολή του πρώην πρωθυπουργού του Κ. Καραμανλή, ο κ. Φορτσάκης είπε πως «οι συζητήσεις για το παρελθόν και το πως έγιναν οι διάφορες διαπραγματεύσεις πρέπει να τοποθετούνται πάντα μέσα στο πλαίσιο του χρόνου που έγιναν και σε συνάρτηση με τα γύρω- γύρω θέματα. Δεν νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής είχε δεχθεί ποτέ το όνομα “Μακεδονία”, πάντοτε υπήρχε η συζήτηση για τη διπλή ονομασία, είχε ξεκινήσει επί εποχής του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η ΝΔ σταθερά και επανειλημμένα έχει μια θέση η οποία είναι ξεκάθαρη. Το θέμα του ονόματος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μόνο του, τοποθετείται μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το οποίο ρυθμίζει και όλα τα γύρω – γύρω θέματα. Επομένως, θα πρέπει να το δούμε ως ένα συνολικό πακέτο (…) Η συμφωνία έχει υπογραφεί, υπάρχει και πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει εις όφελος της χώρας μας, και να παρακολουθούμε στενά να δούμε εάν ο βόρειος γείτονάς μας εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει. Από εδώ και πέρα αυτό είναι το νόημα (…)».