Τσίπρας για Τουρκία: Οι επιλογές της από εδώ και στο εξής θα έχουν τίμημα

Τι ανέφερε για κυρώσεις απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή εταιρείες


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:41
21/06/2019
Τσίπρας για Τουρκία: Οι επιλογές της από εδώ και στο εξής θα έχουν τίμημα
23
loading

«Οι συζητήσεις μας αφορούσαν τα κρίσιμα θέματα για το μέλλον της ΕΕ και κυρίως τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 28 της ΕΕ.

Για το επίμαχο θέμα σχολίασε ότι «όπως ανακοίνωσα την Κυριακή μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όλη η εβδομάδα ήταν εβδομάδα εντατικά διεργασιών σε συνεργασία με την Κύπρο. Προκειμένου να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής έρχονται σε συνέχεια της πολύ θετικής δήλωσης της συνεδρίασης των χωρών του νότου της Μεσογείου.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού συμβουλίου σήμερα έρχεται σε συνέχεια του συμβουλίου γενικών υποθέσεων. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει σαφές και ξεκάθαρο. Ένα μήνυμα αυστηρό προς την Τουρκία και προς όλες τις κατευθύνσεις».

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η ΕΕ καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. Και ειδικότερα τις παράνομες ενέργειες εξορύξεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις άμεσα στις ευρωτουρκικές σχέσεις και αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας», και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «εάν η Τουρκία έχει αυτήν τη στάση και αυτήν τη συμπεριφορά, θα έχει τίμημα. Οι επιλογές της Τουρκίας από δω και στο εξής θα έχουν συνέπειες».

Η ΕΕ θα κάνει μία ολοκληρωμένη εισήγηση όσον αφορά ποια θα είναι αυτά τα μέτρα. Μέτρα που μπορεί να αφορούν σε κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών ή πάγωμα της ευρωτουρκικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς. Κυρώσεις που θα έχουν επιπτώσεις εάν δεν σταματήσουν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Τέλος ανέφερε ότι: «Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω και με τον κ. Γιούνκερ και με την κ. Μογκερίνι τις σημαντικές αυτές αποφάσεις. Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβάσεων από πλευράς Τουρκίας, που η Ευρωπαϊκή Ένωση με τόσο ξεκάθαρο τόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα.

Τέτοια ξεκάθαρη απόφαση και κυρίως να συνοδεύεται με στοχευμένα μέτρα, δεν έχει παρθεί ποτέ ξανά, συμπεριλαμβανομένων και των όσων έγιναν στα Ίμια. Αυτή η μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων, αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή.
Υπό αυτήν την έννοια, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για τις εθνικές μας θέσεις. Το ευρωπαϊκό μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο: Ανεξάρτητα από τις αιτίες που σπρώχνουν την Τουρκία σε αυτήν τη συμπεριφορά, θα πρέπει να ξέρει ότι αυτή η στάση και η συμπεριφορά, εάν τη συνεχίσει, θα έχει τίμημα».

Στον αέρα το ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, η ατάκα Τσίπρα από τις Βρυξέλλες

Μέσα από την απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών φαίνεται ότι ουσιαστικά η κοινή τηλεοπτική παρουσία των πολιτικών ηγετών είναι στον αέρα.

Ερωτηθείς τι μπορεί να συμβεί με το ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, λόγω ενδεχόμενης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε χιουμοριστικά λέγοντας ότι, ούτως ή άλλως, έτσι όπως πάει να γίνει αυτό το ντιμπέιτ, «παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, οπότε μπορεί να βγω με skype απ' τις Βρυξέλλες».

Απέδωσε, δε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη για τον χαρακτήρα του ντιμπέιτ και, ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης καθυστέρησης, ανέφερε ότι είναι ζητήματα που θα τα λύσει η διακομματική στο βαθμό που δεν θα μπορεί εκείνος να είναι εγκαίρως πίσω στην Αθήνα για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

Νωρίτερα είχε αναφέρει για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ότι: «Αν είναι δραματοποίηση η συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου και ο συντονισμός των υπουργών, τότε, όπως είπε, θα έπρεπε να θεωρείται δραματοποίηση και ότι το Συμβούλιο Κορυφής συνεδρίασε τόσες ώρες και έβγαλε μια τέτοια ανακοίνωση.

Είπε, επίσης, ότι τον ξεπερνά όταν τίθενται τέτοια θέματα σε πολιτική αντιπαράθεση. Ήταν επιβεβλημένη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και αν δεν γινόταν, τότε θα έπρεπε πράγματι να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι, σε περίοδο έντονων εξελίξεων στην περιοχή, προτιμά να κάνει τριήμερο αντί να συντονίσει τη δράση της, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων είναι διαρκής και γίνεται θεσμικά από τον ΥΠΕΞ, είπε. Δραματοποίηση θα ήταν αν αντί ο ίδιος να συντονίσει τους υπουργούς, να συντονιστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, και έπαιρνε ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει.

Η διχαστική υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ έφυγε από το τραπέζι

Ως προς το θέμα της νέας ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ έφυγε από το τραπέζι, αφού ήταν μια υποψηφιότητα που δεν μπορούσε να ενώσει την Ευρώπη, αλλά ήταν διχαστική». Σχολίασε ότι ήταν μεγάλο λάθος της ΝΔ, που επένδυε σε μια διχαστική υποψηφιότητα και η οποία «είχε εκφραστεί εναντίον της Ελλάδας».

Είναι λάθος, είπε, σε κρίσιμες επιλογές που αφορούν τη χώρα, αυτές να γίνονται με αμιγώς κομματικά κριτήρια. Θύμισε ότι ο κ. Βέμπερ ξεκίνησε την καμπάνια του από την Ελλάδα διότι στηρίχθηκε με μοναδικό κριτήριο ότι είχε εκφραστεί αρνητικά κατά του ίδιου του κ. Τσίπρα.

«Στα κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει όλοι μας να κινούμαστε με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι με κομματικές παρωπίδες», πρόσθεσε.

Η συζήτηση για τη νέα ηγεσία θα συνεχιστεί σε έκτακτη σύνοδο στις 30 Ιουνίου, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τη συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι τόνισε στη Σύνοδο πώς, πέραν των ΑΠΕ, δεν χωρούν άλλες, περιβαλλοντικά επικίνδυνες και μη αειφορικές λύσεις, όπως π.χ.: η πυρηνική ενέργεια, που σε πολλές περιπτώσεις προωθείται έμμεσα ως πιθανή λύση στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Πετύχαμε το πρώτο καθοριστικό βήμα για πρόσθετη χρηματοδότηση 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι έγινε μια τεταμένη συζήτηση για την οικονομία και πως η ουσιαστική συζήτηση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 μετατέθηκε για το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «με επίμονη προσπάθεια, καταφέραμε να συμπεριληφθεί στο διαπραγματευτικό πακέτο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η δυνατότητα για πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας μας από τα κονδύλια της συνοχής, έτσι ώστε να ενισχυθεί η επενδυτική δυναμική της». Δηλαδή, όπως εξήγησε, «πετύχαμε το πρώτο καθοριστικό βήμα για να έχουμε πρόσθετη χρηματοδότηση 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», κάτι που είναι «πολύ σημαντική εθνική επιτυχία».

Η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε τον ρόλο και την αξιοπιστία της χώρας σε διεθνές επίπεδο και ήταν ιδιαίτερα επωφελής και για την ίδια την Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες.

«Φανταστείτε τη στιγμή που έχουμε την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, να είχαμε τα τουρκικά F-16 να επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας στα βόρεια σύνορά μας (σ.σ.: τον οποίο με τη Συμφωνία των Πρεσπών επιτηρούν τα πολεμικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας).

Η Ευρώπη σήμερα έχει αλλάξει παντού την ονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τα οφέλη από τη Συμφωνία για το εθνικό συμφέρον θα τα δουν όλοι οι πολίτες. Στηλίτευσε, δε, τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι πλέον και εκείνη λέει ότι αυτό που θα κάνει είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή των όρων της.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς»

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο προεκλογικά ή μετεκλογικά, διαβεβαίωσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι «είναι και πρέπει και να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς».

Είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη, καμία πρόβλεψη τέτοιου είδους επεισοδίου και ότι σε κάθε περίπτωση οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και οι συμμαχίες της χώρας, είναι ικανές προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια εκδοχή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar δαναος

  μαλλον εννοεις ότι για να συνεχισουν να μας [...]

 2. avatar Πατέρας

  Ναι, τώρα σας πιστέψαμε, μέχρι τώρα μας κορόιδευες, τώρα κάνεις τον Έλληνα. ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΨΕΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ; Φιλότιμο δεν υπάρχει. Όμως αυτό που έπαθε η νέα δημοκρατία επί σαμαρά, το παθαίνετε τώρα εσείς. Ο λαός μας σας σεβάστηκε κ. Πρωθυπουργέ και εσείς αντί πινακίου φακής τα ξεπουλήσατε όλα. Στην ιστορία της Ελλάδος από αρχαιότητας μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ένας πολιτικός να παραδώσει ελληνική γή σε ξένους (θα δούμε σε μια δεκαετία σε τί περιπέτειες μας βάλατε). Όλα αυτά με πολύ πόνο και παράπονο τα γράφω.
  Υ.Γ. Την προδοσία πολλοί την αγάπησαν τον...ΚΑΝΕΝΑΣ

  1. avatar Mad

   Μα καλά, βαλθήκατε να μας τρελλάνετε;; Η ΕΕ μας λέει "Έχετε δίκιο, είμαστε με το μέρος σας" κι εσείς μιλάτε για προδοσία;; Δηλαδή έπρεπε να πεί πάλι " Είναι διμερές θέμα, λύστε το μόνοι σας", όπως σας είχαν πεί στο παρελθόν; ΤΟΤΕ θα ήσασταν ευχαριστημένοι και ο Πρωθυπουργός θα ήταν ειλικρινής, και με τα Τουρκικά αεροπλάνα να αλωνίζουν πάνω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ τώρα είναι ψεύτης; Τι σόι λογική είναι αυτή από Ελληνες; Αυτά κανονικά θα έπρεπε να τα υποστηρίζουν Τούρκοι. ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΑΙΖΕΙ ΕΔΩ.

 3. avatar Πτολεμαίος.

  Βρε απατεώνα ψευτη ανθέλληνα αφού υπέγραψες στο τρίτο μνημόνιο το τσιπρομνημονιο ότι η Ελλάς δεν μπορεί να επέμβει όταν παραβιαζονται τα σύνορα της αν πρώτα δεν πάρει άδεια από τους Γερμανούς!!! ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΕ ΠΡΟΔΌΤΗ.

  1. avatar Mad

   Καλά, του γιατρού !

 4. avatar ΜΟΣ

  ΕΝΑΝ ΑΠΑΤΕΩΝΑ,ΕΝΑ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ,ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;ΥΠΟΣΧΕΣΕ Α ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ -Α,ΔΕΣΜΕΥΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ Β ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ -Β.ΑΝΤΕ ΧΑΣΟΥ ΒΛΗΜΑ,Ε ΒΛΗΜΑ...

 5. avatar Ευτυχής συγκυρία στις προκλήσεις της Τουρκίας

  Ευτυχώς που έχουμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα αυτή την κρίσιμη περίοδο! Και υπουργό Εθνικής Αμύνης τον Αποστολάκη. Ούτε να σκέπτομαι δε θέλω...
  Αν είχαμε στη θέση του Τσίπρα, το Σημίτη, τον προδότη Σαμαρά ή τον Κούλη!

 6. avatar Βρε Αλέξη..

  καλέ πρόσεχε λίγο, μη γίνεσαι τόσο βάρβαρος.. έφυγε ένας πόντος από το καλσόν...

 7. avatar el

  Στην αναγκη στειλε το τζεησον αντιγονη να τους φοβισει

 8. avatar Γεροτσολιας

  Εισαι η μαυρη καταρα για τους Ελληνες και δεν εχω να πω τιποτα αλλο για σενα ξανα Κωλοτουμπα.

 9. avatar Τουμπεκί γιαλαντζί Μακεδονομάχοι του φραπέ

  «Φανταστείτε τη στιγμή που έχουμε την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, να είχαμε τα τουρκικά F-16 να επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας στα βόρεια σύνορά μας (σ.σ.: τον οποίο με τη Συμφωνία των Πρεσπών επιτηρούν τα πολεμικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας).

 10. avatar Mad

  Κάποιοι "σχολιαστές" είστε τόσο εμπαθείς που ούτε για τα εθνικά θέματα δεν θέλετε να βγάλετε τις μικροκομματικές σας παρωπίδες. Ακριβώς σαν τον Μητσοτάκης που πήγε στις Βρυξέλες να μας διαφημήσει το πρόγραμμα της ΝΔ.

  1. avatar @Mad

   Έχουμε πείρα από τις διαπραγματευτικές του ανικανότητες και ξέρουμε ότι αν χοντρύνει το παιχνίδι και τον σύρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι καήκαμε.
   Οι διαπραγματεύσεις του τσίπρα διδάσκονται στα ξένα πανεπιστήμια σαν παράδειγμα προς αποφυγήν.

  2. avatar Βρε Mad

   εμείς θέλουμε με τα τουρκαλάκια να τα έχουμε καλά..θέλουμε να γίνουμε γιουσάφακια..αχ ναι..έλα πες δε θες να γίνεις και συ γιουσουφάκι να γίνουμε πολλές..

   1. avatar Mad

    Το βεαστ είναι για πολιτικό, ΟΧΙ σεξοδιαστροφικό σχολιασμό. Γράφεις σε λάθος σελίδα. Πήγαινε στο dark web.

 11. avatar δσα

  Δεν θα κανει τιποτα η ΕΕ και το ξερεις. Χτες το ειπε ο υπουργος εθνικης αμυνας. Εδω δεν μπορειτε μεταξυ σας να συννενοηθειτε τι λετε στα καναλια, ζητατε και δευτερη τεραετια...

 12. avatar μαικ μπι

  σιγα μην ενδιαφαιρεσαι εσυ για την χωρα η καρεκλα σε νοιαζει τωρα που τα ξεπουλησες ολα(πρωστατη των φτωχων)ας γελασω χα χα απο το 3% πρωθυπουργος ας οψεται το πασοκ και ο καμενουλης σου

 13. avatar δαιδαλος

  βρε αλεξη βρε παληκαρι μου,ασε την τουρκια κλπ,πες κατι που δινουν σημασια οι ελληνες,αυτοι οι φοροι κληρονομιας,που το κρατος ειναι σαν να κληρονομη τα παντα,και ο κοσμος τρεχει για αποποιησεις,,,,,αυτοι που παριστανουν το στρατηγικο σου επιτελειο τι κανουν?μονο φιλοσοφια και αναλησεις επι αναλησεων?

 14. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Με την ηλιθια πολιτική σου των ανοικτων συνόρων, ο Ερντογάν οποτε θέλει ανοιγει την στριφφιγγα και μας πλυμμηριζει λαθρο ηλιθιε Αλεξακο.

 15. avatar ΣΙΓΑ ΜΗ ΣΕ ΦΟΒΗΘΟΥΝΕ;

  ΑΦΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ (ΟΥΔΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ) ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ.
  ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΣ ΚΡΥΦΑ ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΟΥ,

 16. avatar Μστ

  Και πιο θα είναι το τίμημα ρε Αλέξη..?? Θα κόψεις τα τούρκικα σήριαλ..??

  1. avatar gismo

   Μην το κοροϊδεύεις καθόλου. Νομίζεις λίγα κονομάνε οι Τούρκοι απο αυτά τα σκουπίδια? Και να ξέρεις, ότι όταν πουλάνε ένα σήριαλ οι Τούρκοι, υπάρχει ρήτρα στο συμβόλαιο, που απαγορεύει τη μεταγλώτιση, με το σκεπτικό να ακούγεται η τουρκική γλώσσα σε όλο το κόσμο. Αυτό, ίσως τους πειράξει περισσότερο.

 17. avatar ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ

  Ναι....χ......η φοράδα στ΄ αλώνι. ΄Ολο λόγια από την Ευρώπη χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις. Κανείς δεν τους πειράζει. Σε αυτό το θέμα πάντα η Ελλάδα ήταν μόνη της.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει