Στο χαιρετισμό που απεύθυνε στη σημερινή ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας με θέμα το «Εθνικό πρόγραμμα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων 2010-2013» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης αναφέρθηκε στην ουσιαστική προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, να ενταχθεί σε όλες τις δημόσιες πολιτικές το αίτημα της ισότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Καστανίδης αναφερόμενος στο Εθνικό Πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί, είπε: «Εάν έπρεπε να διαλέξω από όλα όσα γνωρίζω, θα επέλεγα την ουσιώδη προσπάθεια, με χρηματοδότηση κυρίως από κονδύλια του ΕΣΠΑ, να βοηθηθούν γυναίκες που ταλαιπωρούνται στην καθημερινή ζωή. Η δημιουργία 13 συμβουλευτικών κέντρων σε αντίστοιχες περιφέρειες, η διαμόρφωση ξενώνων αλλά και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ειδικών επιστημόνων μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τις γυναίκες που υποφέρουν» και συνέχισε: «Η άλλη πολιτική την οποία προσυπογράψαμε είναι η προστασία των πιο ευπρόσβλητων γυναικείων ομάδων. Μιλώ για γυναίκες που μπορεί να είναι θύματα εμπορίας από οργανωμένα κυκλώματα, μετανάστριες, γυναίκες που ανήκουν στα άτομα με ειδικές ικανότητες. Φυσικά και για εκείνες που προέρχονται από τις φυλακές, για τις οποίες σε συνεργασία με την «Επάνοδο» θα στηθούν συγκεκριμένες πολιτικές προστασίας τους όταν αποφυλακίζονται».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην καλή συνεργασία που είχε με τον υφυπουργό Απόστολο Κατσιφάρα λέγοντας: «Καταργήσαμε τον κολπικό έλεγχο για τις γυναίκες στα καταστήματα κράτησης κάτι που πρόσβαλε, παρά τις ανάγκες ασφαλείας, την αξιοπρέπειά τους. Περάσαμε από τη Βουλή, με καθυστέρηση δέκα ετών, τη Σύμβαση του Παλέρμο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις προστασίας γυναικών οι οποίες αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης κατά τη διακίνηση από και προς τα σύνορα».

Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη η Συμφωνία της Βαρσοβίας, που αφορά στην εμπορία ανθρώπων αλλά και τη σύσταση τριών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, που θα ασχοληθούν με την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλλων αλλά και την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκλεισε το χαιρετισμό του με την ευχή: «Να εντάξουμε όχι μόνο στις δημόσιες πολιτικές αλλά και στα δημόσια αξιώματα τις γυναίκες όχι με ποσοστώσεις, αλλά επειδή η πραγματική ροή και η συνείδηση των γυναικών θα τις στέλνει στα υψηλά αξιώματα».